Tema Tema

Prostor za nastavu i koordinaciju sa hrvatskim udrugama

Područni ured HNV-a i DSHV-a u Srijemskoj Mitrovici od ove godine ima još jednu namjenu. U oplemenjenom prostoru, uređenom novim namještajem, srednjoškolci iz Srijemske Mitrovice, njih 24, pohađat će nastavu Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Obnavljanje prostora i kupovinu namještaja financiralo je Hrvatsko nacionalno vijeće. Delegacija u sastavu: predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, članica IO HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal, te asistentica u obrazovanju pri HNV-u Nataša Stepančević posjetila je 14. listopada obnovljeni ured u Srijemskoj Mitrovici gdje se sastala s generalnim vikarom Srijemske biskupije i župnikom katedralne župe sv. Dimitrija mons. Eduardom Španovićem, te voditeljem područnog ureda HNV-a i nastavnikom Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici Dariom Španovićem. Na radnom sastanku bilo je riječi i o novim programima koji će u narednom razdoblju biti realizirani.

Višenamjenski ured

Područni ured HNV-a u Srijemskoj Mitrovici postoji već osam godina. DSHV je prostorije dobio za korištenje od Grada Srijemska Mitrovica, a osim članova DSHV-a, u uredu su se često okupljali i mladi usko vezani za hrvatsku zajednicu.

»Nastava na hrvatskom jeziku za srednjoškolce u našem gradu se odvija već deset godina. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske ove godine me je zaposlilo kao profesora hrvatskog jezika u inozemstvu. Odobrili su mi četiri sata tjedno za nastavu na hrvatskom jeziku za srednjškolce, odnosno po dva sata za dvije grupe učenika. Samim tim tražili su prostor gdje će se nastava održavati. Uz suradnju HNV-a i DSHV-a ovaj prostor je dan i za korištenje izvođenja te nastave. HNV je u cijelosti obnovilo prostor i kupilo novi namještaj. Također, ured će početi raditi kao ured HNV-a dva puta tjedno po dva sata, kako bi se odavde moglo koordinirati sa svim hrvatskim udrugama iz Srijema. U njega će moći doći i svi oni koji se žele raspitati za hrvatsko državljanstvo, te studenti koji žele studirati u Hrvatskoj. Ideja nam je i da osmislimo nove manifestacije za hrvatske udruge iz Srijema, te da potaknemo nastavu hrvatskog jezika u Golubincima i u Petrovaradinu. Do sada su se sve te informacije mogle dobiti samo u Subotici. Budući da već dvanaest godina radim kao profesor izbornog predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i da sam akivan u udruzi, upoznat sam sa stanjem u Srijemu. Između ostalog, ured će biti namijenjen i za pokretanje novih manifestacija i nastave u drugim mjestima u Srijemu, gdje za to postoje uvjeti. Upravo će ured u Srijemskoj Mitrovici biti taj most koji će povezati hrvatske udruge iz Srijema sa Suboticom«, istaknuo je Dario Španović i dodao kako se nada da će novi uvjeti u uredu biti dodatni poticaj i drugoj djeci da pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku.

»Na početku ove školske godine imamo 24 djece srednoškolskog uzrasta koja su se prijavila za izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Dvanaestoro djece pohađaju prvi i drugi razred srednje škole i dvanaestoro djece pohađaju treći i četvrti razred. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su rekli da je to zadovoljavajući broj učenika. Uglavnom su to djeca koja su i u osnovnoj školi išla na hrvatski jezik. U srijemskomitrovačkim osnovnim školama ove školske godine godine imamo 42 djeteta koja su se prijavila za nastavu na hrvatskom jeziku. Mislim da ćemo iduće godine za srednju školu imati veći broj djece, jer djeca iz nekih sela poput Sota, Ljube i drugih mjesta upisuju srednju školu u Srijemskoj Mitrovici i uglavnom se odlučuju za nastavu na hrvatskom jeziku.«

Uskoro u novom prostoru

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić istaknula je da je značajan broj djece u Srijemskoj Mitrovici koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i dodala, da on može biti i mnogo veći ukoliko oni zaista osjete da pripadaju zajednici, te da se taj broj može proširiti i na pripadnike druge nacionalnosti, što u konačnici i jest cilj.

»U prethodne tri godine politika Hrvatskog nacionalnog vijeća bila je jačanje svake zajednice gdje god postoji inicijativa i gdje god postoje plodovi rada. Tako smo nakon jedne kraće stanke ovdje u Srijemskoj Mitrovici razgovorali s profesorom Dariom Španovićem i odlučili da na neki novi način pokrenemo cjelokupnu priču u Srijemskoj Mitrovici i organizaciju navezanu na HNV i da damo podršku svim novim planovima. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske smo dogovorili da oni financijski pomognu i kadrovski osnaže Srijemsku Mitrovicu. Hrvatsko nacionalno vijeće je pridonijelo da se ovaj prostor uredi, da se omala, stavi novi namještaj i uredski materijal i da na neki način to bude prijemčivo i privlačno za naše mlade, našu djecu. Bez njih bi ovaj prostor bio prazan i beskoristan. Najviše smo razgovarali kakve ćemo programe i sadržaje imati u njemu. Zapravo, ovo će biti centrala, gdje će i budući studenti i drugi pripadnici naše zajednice moći dobiti informacije. Ono što je krajnji cilj i što obećavam u ime HNV-a jest da ćemo se u narednom periodu založiti da ovaj namještaj koji smo ovdje donijeli neće završiti u ovom prostoru, nego, u što skorijem vremenu, u Hrvatskom domu, koji će biti vraćen našoj zajednici«, izjavila je Vojnić

Na sastanku je bilo riječi i o izvannastavnim aktivnostima, te o uzvratnim posjetama učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku

»Izvannastavne aktivnosti su nešto što je vrlo važno u cijelom procesu obrazovanja. Bogat program izvannastavnih aktivnosti postoji, a koliko ćemo moći realizirati ovisi od aktualne situacije. Neke projekte smo već započeli. U planu su još neke izvannastavne aktivnosti, kao što je odlazak učenika iz Srijemske Mitrovice u Suboticu. To može biti već na proljeće. Planiramo još neke izvannastavne aktivnosti poput profesionalne orijentacije i oratorija, koje mogu biti realizirane tijekom školske godine. Učenici koji izučavaju Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i koji su završili sedmi razred i treći razred srednje škole također se mogu priključiti profesionalnoj orijentaciji. Ona se realizira koncem kolovoza i to je jedan vrlo interesantan i bogat program«, rekla je Margareta Uršal.

Na sastanku je prisustvovala i vjeroučiteljica Sara Žurovski, koja predaje katolički vjeronauk u pet osnovnih škola u Srijemskoj Mitrovici.

»Sati vjeronauka se održavaju jednom tjedno, a pored toga svake subote u župi organiziramo druženje i zajedničke aktivnosti. Većina djece pohađa i vjeronauk i izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Zadovoljna sam brojem djece koja pohađaju vjeronauk, iako po riječima našega župnika, taj broj generacijski slabi s obzirom na česte migracije stanovništva. Broj djece je zadovoljavajući u odnosu na broj pripadnika hrvatske zajednice koji ovdje živi. Rijetko tko ne odluči upisati djecu na vjeronauk, a djeca se vrlo rado odazivaju svim aktivnostima, kako onim organiziranim u školi, tako i u župi«, navodi vjeroučiteljica.

Obnovljen i opremljen ured u Srijemskoj Mitrovici je šesti po redu prostor, nakon podrške uređenju prostora u Petrovaradinu, Beogradu, Monoštoru, Vajskoj i Subotici, prema zacrtanoj platformi HRvati zajedno IV. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika