Kultura Kultura

Predstavljen program za godinu titule

Novi Sad odbrojava dane kada će postati Europska prijestolnica kulture i to kao prvi grad koji je ponio tu prestižnu titulu ispred zemlje kandidata za EU, a sada je predstavljen i veći dio programa koji će u godini titule biti raspoređen u osam programskih lukova.

Godina titule u Novom Sadu počinje programskim lukom Doček, čiji je vrhunac svečano otvaranje 13. siječnja 2022. godine koje će obilježiti multimedijalna predstava Zeniteum :: 2022 redatelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja će kroz umjetnost slaviti velika imena srpske znanosti – Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića. Svečano otvaranje obilježit će i velika nesvakidašnja izložba Vrijeme i vaseljena u holu Studija M, kao i izložbe, koncerti i performansi na više od 50 lokacija u gradu, koji će početi već 12. siječnja, a planirani su i za 13, 14 i 15. siječnja. Prethodno će već 31. prosinca biti izvedena predstava Tesla izumetnik Srpskog narodnog pozorišta na Trgu slobode, odakle će krenuti i povorka u okviru festivala svjetla Tesla – svjetlosna galerija sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave 31. prosinca i 1. siječnja, gdje će biti brojni koncerti.

Seobe i Budućnost Europe

Programski luk Seobe, koji počinje na Dan grada Novog Sada, 1. veljače i traje do 20. ožujka, otvara opera Srpskog narodnog pozorišta Vladimir i Kosara, suvremenog srpskog kompozitora Stevana Divjakovića, dvije velike izložbe koje prvi put na jedinstven način pričaju priču o povijesti Novog Sada –  jedna u izvedbi Muzeja Grada Novog Sada i druga u Muzeju Vojvodine uz mnogobrojne kustose. Ovaj programski luk obuhvatit će i jedinstven paviljon književnosti Seobe duša na Novosadskom sajmu uz izložbe, scensko čitanje knjiga, predstave, koncerte, kao i cirkuski umjetnički performans, kao i brojne druge programe.

Budućnost Europe programski je luk u trajanju od 20. ožujka do 15. svibnja, koji obuhvaća programe od djece i mladih i za djecu i mlade, među brojnim sadržajima predstavit će čak četiri kazališna festivala u okviru kojih će mladi imati prilike raditi s kazališnim trupama iz gotovo 20 zemalja, dok će za najmlađe kroz program Bajke budućnosti biti ispričano čak 40 priča, sa završnicom Guliverova putovanja na otvorenom u izvedbi Pozorišta mladih. Budućnost Europe obuhvatit će i Omladinski kantautorski festival u Gradskoj koncertnoj dvorani, Festival ulične umjetnosti Groovin’ u Kreativnom distriktu, izložbu i debatu Otići ili ostati? na Subinom platou, u Limanskom parku i druge programe.

Heroine i Tvrđava mira

Žensko stvaralaštvo slavi i promovira programski luk Heroine od 16. svibnja do 12. lipnja, gdje se, između ostalog, izdvaja jedinstveni multimedijalni program Mileva zbog kog se renovira Muzej grada Novog Sada, umjetnički festival Vila na Fruškoj Gori, u banji Vrdnik, međunarodni projekt Naslijeđe pokreta za oslobađanje žena u Arhivu Vojvodine, potom Autonomni ženski festival u Muzeju suvremene umjetnosti Vojvodine, brojne izložbe kao što su Kolekcija Jovanke Broz u Galeriji Matice srpske, Iz ženskog kuta udruge Češka beseda u Srijemskim Karlovcima, Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i Nulta tolerancija prema nasilju nad ženama – Svjetsko bijenale studentskog plakata Akademije umjetnosti u Novom Sadu, u Kulturnoj stanici Svilara i druge sadržaje.

Programski luk Tvrđava mira, od 17. lipnja do 17. srpnja, zatvorit će premijera filma Liberta – rađanje grada prva filmsko-epska saga o Novom Sadu. Prethodno će u okviru tog programskog luka biti realizirana Izložba grafičkih novela o Novosadskoj raciji, organizacije Terraforming, na Keju žrtava racija, potom izložba Medijski lavirint Novosadske novinarske škole na Trgu slobode, Europski dani židovske kulture u Sinagogi i Srpskom narodnom pozorištu, Beethoven maraton Beogradske filharmonije uz Dortmundsku filharmoniju i Slovački filharmonijski zbor, kada će prvi put u Europi u jednom danu biti izvedeno devet simfonija, također i Bach maraton, kao i performans Biomost galerije Šok zadruga na Varadinskom mostu koji će nam predstaviti ostatke novosadskih srušenih mostova.

Dunavsko more i Kaleidoskop

Dunavsko more, programski luk koji traje od 22. srpnja do 21. kolovoza, koji se kroz kulturu i umjetnost bavi ekologijom i kulturnim naslijeđem Dunava, obuhvatit će izložbu Ekoutisak Centra za promociju znanosti, na novosadskim plažama i u Studenskom kampusu Sveučilišta u Novom Sadu, projekciju filma Dunavsko more i aktivizam kroz ekran Udruženja za video umjetnost Videomedeja u Kulturnoj stanici Egyseg, potom izložbu Izvan centra galerije Bel Art u mjestima nadomak Novog Sada, kao i koncerte Na lijepom plavom Dunavu Udruge Život kao inspiracija, koji će biti održani duž obale Dunava, ali i brojne druge sadržaje.

Kaleidoskop kulture, programski luk koji se već kontinuirano četiri godine unazad realizira, tijekom 2022. godine bit će održan od 1. rujna do 7. listopada, a predstavit će programe kao što su opera Srpskog narodnog pozorišta Karmen na prostoru Velikog Limana, Bijenale scenskog dizajna u suradnji s Praškim kvadrijenalom u Kreativnom distriktu, izložbu Sava Šumanović i europski realizmi između dva svjetska rata Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Festival komorne glazbe, Novosadskog puhačkog kvinteta u Irigu, Srijemskim Karlovcima i Kulturnoj stanici Liman, svojevrsni SLET – Alternativna povijest Europe Pozorišta mladih na otvorenom, Design Week Novi Sad na SPENS-u, Noć književnosti u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao i tradicionalni Korzo na Bulevaru Mihajla Pupina, ali i druge sadržaje.

Programski luk koji se bavi alternativnim pokretima u kulturi, Druga? Europa, od 8. listopada do 27. studenoga, donosi programe kao što su izložba Uroš Predić za sve u Galeriji Matice srpske, na kojoj je jedan od partnera Tifološki muzej iz Zagreba, mjuzikl Moj glas putuje u kulturnim stanicama i centrima nadomak grada, jedinstven kazališni festival jezičnih manjina svijeta Sinergy u Novosadskom pozorištu, filmski festival Merlinka – festival LGBT filmova i kulture Regionalnog info centra, izložbu stripa Od Nevena do Batmena, kao i Novosadski strip vikend u Kreativnom distriktu, gdje će biti održana i multimedijalna izložba Suba: Novi Sad Udruženja za promociju sauvremene umjetničke muzike Nove uši, zatim još jedna multimedijalna izložba Romski umjetnički forum, Interkulturalnog teatra III/40, u Kulturnoj stanici Svilara i druge programe.

Tijekom čitave 2022. godine Novi Sad će se kao Europska prijestonica kulture predstaviti kroz više od 1500 kulturnih događaja, uz sudjelovanje oko 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umjetnika. Detaljan program možete pronaći na službenoj internetskoj stranici projekta: https://novisad2022.rs/

H. R. / Foto: NSEPK

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika