Kolumne Kolumne

Iza zastora

Kao i obično kada su svečani događaji u pitanju problemi obično ostaju po strani, a dužnosnici u svojim izjavama šalju poruke suradnje, razumijevanja, pomirenja, a o problemima, ako se progovori, govori se izvan službenih programa i obraćanja. I lijepo zvuče te poruke upakirane uz još po koju političku frazu. I nije to izum ovih naših prostora već ustaljena (politička) praksa na svim stranama svijeta. I možda tako i treba. Iako često može zavarati, ako se baš povjeruje svakoj izrečenoj rečenici.

Ovaj uvod napravila sam kako bih vam zapravo rekla kako je biti Hrvat u Srbiji lako i jednostavno, jer postoji »čvrsta želja čuvanja kulturnog naslijeđa«, »građenja boljih odnosa i razumijevanja«, »zajedništvo naspram podjela«…I tko može bilo što zamjeriti ovim riječima? Zar nije ideal svakoga od nas živjeti u takvom okruženju? Naravno da jeste.

No, dok se ne dostigne ta razina uvažavanja, priznavanja, toleriranja trebat će još puno takvih poruka, ali i onih konkretnih poteza koji će jasno dati do znanja da se iza običnih političkih fraza krije i nešto više.

Jedan od tih konkretnih poteza evo mogao bi biti hrvatski jezik, koji kako smo naučili iz školskih udžbenika, a vi pročitali u Hrvatskoj riječi, ne postoji. Koliko znam, taj problem i dalje tapka u mjestu ili, u prijevodu osim onih koji se glasno i argumentirano ne slažu s podjelom jezika u kojoj nema ni hrvatskog ni bošnjaškog ni crnogorskog, argumente onih drugih nismo čuli. Nisu dostupni.

Da je po onoj »građenje boljih odnosa i razumijevanja«, normalno bi bilo da se netko već ozbiljno udubio u problem udžbenika i razmišljao kako ispraviti, da ne ulazimo slučajnu ili namjernu, pogrešku. Ovako se računa na kakvog »keca iz rukava« koji će udžbenik gurnuti u zaborav.

Da je po onoj »čvrsta želja čuvanja kulturnog naslijeđa«, zar bi bilo prijepora oko upisa Dužijance u registar nematerijalne kulturne baštine Srbije?

Da je po onoj »zajedništvo naspram podjela«?... Dalo bi se i tu štošta pobrojati. Ali, stavit ću ovdje točku. Da ne virim previše iza zastora. Ostavit ću vas da o ostalom čitate na stranicama koje vas čekaju.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika