Kolumne Kolumne

Iza zastora

Kao i obično kada su svečani događaji u pitanju problemi obično ostaju po strani, a dužnosnici u svojim izjavama šalju poruke suradnje, razumijevanja, pomirenja, a o problemima, ako se progovori, govori se izvan službenih programa i obraćanja. I lijepo zvuče te poruke upakirane uz još po koju političku frazu. I nije to izum ovih naših prostora već ustaljena (politička) praksa na svim stranama svijeta. I možda tako i treba. Iako često može zavarati, ako se baš povjeruje svakoj izrečenoj rečenici.

Ovaj uvod napravila sam kako bih vam zapravo rekla kako je biti Hrvat u Srbiji lako i jednostavno, jer postoji »čvrsta želja čuvanja kulturnog naslijeđa«, »građenja boljih odnosa i razumijevanja«, »zajedništvo naspram podjela«…I tko može bilo što zamjeriti ovim riječima? Zar nije ideal svakoga od nas živjeti u takvom okruženju? Naravno da jeste.

No, dok se ne dostigne ta razina uvažavanja, priznavanja, toleriranja trebat će još puno takvih poruka, ali i onih konkretnih poteza koji će jasno dati do znanja da se iza običnih političkih fraza krije i nešto više.

Jedan od tih konkretnih poteza evo mogao bi biti hrvatski jezik, koji kako smo naučili iz školskih udžbenika, a vi pročitali u Hrvatskoj riječi, ne postoji. Koliko znam, taj problem i dalje tapka u mjestu ili, u prijevodu osim onih koji se glasno i argumentirano ne slažu s podjelom jezika u kojoj nema ni hrvatskog ni bošnjaškog ni crnogorskog, argumente onih drugih nismo čuli. Nisu dostupni.

Da je po onoj »građenje boljih odnosa i razumijevanja«, normalno bi bilo da se netko već ozbiljno udubio u problem udžbenika i razmišljao kako ispraviti, da ne ulazimo slučajnu ili namjernu, pogrešku. Ovako se računa na kakvog »keca iz rukava« koji će udžbenik gurnuti u zaborav.

Da je po onoj »čvrsta želja čuvanja kulturnog naslijeđa«, zar bi bilo prijepora oko upisa Dužijance u registar nematerijalne kulturne baštine Srbije?

Da je po onoj »zajedništvo naspram podjela«?... Dalo bi se i tu štošta pobrojati. Ali, stavit ću ovdje točku. Da ne virim previše iza zastora. Ostavit ću vas da o ostalom čitate na stranicama koje vas čekaju.

Z. V.

 

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay