Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Hrabar potez

Srđan Đukanov iz Monoštora privatni poduzetnik je godinu dana. Vlastiti posao pokrenuo je u vrijeme pandemije koronavirusa. Doba početka pandemije možda i nije vrijeme za poslovne početke no tako se desilo. Po struci kvalificirani bravar sa zavidnim radnim iskustvom u zemlji i inozemstvu odlučio je pokušati biti svoj gazda, za obitelj se skrbiti na jedan, u ovo vrijeme možda rizičan način ako se uzme u obzir da živi na selu iz kojeg uveliko odlaze baš zbog nedostatka dobro plaćenog posla, pa onda i bilo kakvog posla. Što je ponukalo Srđana da se otisne u privatni biznis? Otkud samopouzdanje da će uspjeti? Na samom početka razgovora zaključio sam kako je to isključivo njegova želja biti s obitelji i veliko iskustvo i znanje koje je prethodno stekao. Kaže da je imao sreće jer pandemija nije bitno utjecala na njegovo poslovanje.

Rad u zemlji i inozemstvu

Pri odabiru škole i budućeg zanimanja nije dvojio, jer mu je želja bila nastaviti obiteljsku tradiciju, odnosno nastaviti raditi isti posao koji je radio i njegov otac. Cijeli radni vijek proveo je u poduzeću Brodoremont u Monoštoru. Radionica koju je otac imao u kući od malih nogu ga je zanimala te je u njoj učinio svoje prve bravarske »zahvate«. Poklopilo se da se i sâm pronašao u tom poslu.

Hobi

U slobodno vrijeme Srđan voli otići u prirodu s obitelji i prijateljima, skuhati riblji paprikaš, pripremiti hranu na tradicionalne načine, uživati u miru i tišini te ponekad i zabaciti udice te čekati da riba zagrize.

Po završetku školovanju zapošljava se u istom poduzeću gdje i otac, pa je tako svoje prve ozbiljne korake što se tiče bravarije započeo u, na ovom prostoru, a i šire čuvenom poduzeću Brodoremont koje je dalo mnogo kvalitetnih majstora raznih struka od zavarivača, metalostrugara, brodomontera, bravara... Prije no što je postao poduzetnik, 43-godišnji Srđan je deset godina radio u Brodoremontu te sedam godina u poduzećima Eko Montaža iz Čakovca i Zagreb Montaža iz Zagreba. Ova poduzeća poslove su radila u Austriji, Njemačkoj i Italiji, pa je radeći u ovim poduzećima Srđan stekao zavidnu stručnu osposobljenost. No, ističe da ga je posao odvojio od obitelji, supruge Lidije i djece Filipa i Luke, što je utjecalo na njegov daljnji poslovni put i ohrabrilo ga da otvori svoju poduzetničku radionicu.

Ograde, balkoni, krovišta

Na pitanje gdje primjenjuje svoje znanje, ili bolje reći zanatsko umijeće, odgovara da »bravarije« ima svugdje. Najveći dio posla Srđan odradi u svojoj radionici.

»Glavni poslovi što se tiče proizvodnje rade se u radionici u Monoštoru, mada se dešava, no rijetko, da se izrađuje i montira na licu mjesta. Sama montaža je vezana za prijevoz proizvoda i montiranje na terenu. Većinom su to Monoštor, Sombor i okolica«, kaže Srđan.

Ističe da ponekad u ovom poslu nema osmosatnog radnog vremena već se radi dok se posao ne završi. Izrađuje terase, balkonske ograde, kapije, garaže, konstrukcije za krovove, krovišta, stilski namještaj od kovanog željeza, a po potrebi radi čak i vodovodne instalacije. Često radi komade u kombinaciji drveta i metala, jer potrebno je pratiti trendove što se tiče novih modela, novih materijala, pa i upotrebe novih alata.

»Interesantno je da se u pojedinim djelatnostima potpuno gubi upotreba drveta, a da je metal osnovni i maltene jedini materijal. Naročito u poljoprivredi gdje se sada većinom mjesta za sušenje, skladištenje proizvoda rade isključivo od metala. Posao oko bravarije generalno nije sezonski, ali ipak zimi ima nešto manje posla. Ovaj zanat ima budućnost te postoji generalna potreba za zanatlijama i nadam se da će u budućnosti ostati tako«, kaže Srđan.

Na pitanje radi li sam, pomaže li mu netko i u kojim situacijama, Srđan odgovara da radi sam, ali po potrebi mu pomaže otac pa i sin koji pohađa srednju školu. Ima slučajeva kada upošljava i radnika. Poslove koje ne može uraditi u svojoj radionici i svojim alatom nosi na obradu kod drugih majstora u Sombor koji posjeduju nedostajuće alate no to onda i uvećava troškove izrade.

Na kraju razgovora Srđan kaže da mu je značajna i pomoć supruge Lidije koja tolerira njegovo duže radno vrijeme, a isto tako pomaže oko računovodstvenih poslova.

Ž. Š.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika