Aktualno Aktualno

Ban Jelačić poveznica s Petrovaradinom

Predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji susreli su se 1. listopada s vodstvom Grada Zaprešića s ciljem produbljivanja suradnje i čvršćeg povezivanja dvaju mjesta – Petrovaradina i Zaprešića – od iznimnih značenja kada je u pitanju znamenita povijesna ličnost hrvatskog naroda Josip ban Jelačić koji je u prvom mjestu rođen, a u drugom sahranjen.

Domaćin susreta bio je gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk s kojim je ovaj posjet dogovoren na Konferenciji »Skica kulturnog profila Spomen-doma bana Josipa Jelačića«, održanoj 17. i 18. svibnja 2019. na Petrovaradinskoj tvrđavi. U ime Grada Zaprešića, osim gradonačelnika, sastanku su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Matija Teur, direktor Turističke zajednice Grada Zaprešića Toni Ganjto, voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Sandra Sabol Valenčak i voditeljica ureda gradonačelnika Jelena Košec, dok su hrvatsku zajednicu iz Srbije predstavljali predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, upravitelj Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića Darko Polić i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu i javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić

Na zajedničkom sastanku dogovorene su buduće aktivnosti dviju zajednica. Najprije, dogovoreno je održavanje seminara u organizaciji Turističke zajednice Grada Zaprešića o načinima budućeg uređenja spomen-doma u Petrovaradinu kako bi se u ovaj objekt, nakon što uskoro bude dovršena njegova obnova, unio autentičan duh kroz njegove sadržaje i stvorilo privlačno ozračje za pripadnike hrvatske zajednice i turiste. Dogovoreno je, također, da literarni natječaj za najbolju priču ili pjesmu Trenutak uspomene, koji se organizira na šest jezika kojima se ban Jelačić služio (hrvatski, njemački, talijanski, francuski, mađarski i latinski), dobije međunarodni karakter i uključi djecu iz nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji. Osim nekoliko konkretnih aktivnosti u području kulture, obrazovanja i turizma dogovoreni su i budući strateški koraci – među ostalima, iznalaženje izvora financijskih sredstava potrebnih za dovršetak radova na spomen-domu te predstavljanje projekata hrvatske zajednice na većim skupovima.

Nakon službenog dijela sastanka delegacije su posjetile Nove dvore te grob Josipa bana Jelačića na koji je u ime HNV-a položen vijenac.

»Došli smo u posjet Gradu Zaprešiću budući da do proljeća iduće godine očekujemo da će dio radova na obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu biti završen i moramo već sada početi promišljati o sadržajima kojima ćemo oživjeti taj prostor. Nijedan dopis ni sastanak ne bi mogli zamijeniti emociju koju su nam domaćini prenijeli na Novim dvorima kada nas je gospođa Mihaela Žugec Saračević u ulozi i odijelu banove nećakinje Anke Jelačić prošetala kroz banske dvore i vratila u vrijeme u kojemu je ban živio. Istog se trena u nama rodilo mnoštvo ideja koje jedva čekamo realizirati. Uz to, domaćini, na čelu s gradonačelnikom Željkom Turkom i Jelenom Košec, zaista su se potrudili da nam ovaj posjet izazove emociju koju ćemo prenijeti i u Petrovaradinu. Kada smo došli na kraj vođene ture ‘Moj stric ban’ na grobu bana Jelačića čekao nas je vijenac koji smo u ime hrvatske zajednice zajedno položili. Oduševila nas je i ta zaista nesvakidašnja gesta«, izjavila je Jasna Vojnić. 

Očekuje se kako će radovi na obnovi dijela rodne kuće bana Jelačića započeti sredinom listopada, a kako će realizacija prve faze obnove biti dovršena do proljeća 2022. godine.

(HNV)

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika