Aktualno Aktualno

Ministarstvo: Navodi o hrvatskom jeziku proizilaze iz stava Odbora SANU-a

Stav odbora SANU-a za standardizaciju srpskog jezika, kao znanstvene institucije koja donosi mišljenje o procesu odobravanja udžbenika, je da su južnoslavenski jezici bugarski, makedonski, slovenski i srpski jezik i da uz srpski jezik u napomeni treba dodati da Hrvati, Bošnjaci i pojedini Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski, navelo je Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije u odgovoru agenciji Tanjug povodom reagiranja predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, ali i zvaničnika i institucija u Hrvatskoj da se udžbenicima za 8. razred u Srbiji negira postojanje hrvatskog jezika.

Kako se precizira iz Ministarstva, tijekom procesa odobravanja udžbenika, Zavod za unaprjeđivanje obrazovanja i odgoja naišao je na kontradiktorne formulacije različitih autora.

Međutim, ukazuju, kako shodno tome da Zavod nije znanstvena institucija i ne može donositi mišljenje o tom pitanju, onda se obratio Odboru za standardizaciju srpskog jezika SANU, tražeći precizno uputstvo i formulaciju o grupiranju i podjeli južnoslavenskih jezika.

Ministarstvo je navelo da se obrazovanje u našoj zemlji ostvaruje na ukupno 16 jezika nacionalnih manjina, među kojima je i hrvatska.

Navode da je za učenike pripadnike nacionalnih manjina koji se obrazuju na srpskom jeziku, omogućeno pohađanje 16 izbornih predmeta/programa, među kojima je i Hrvatski jezik s elementima nacionalne manjine.

Dodaju da se više od 1.200 naslova udžbenika izdaje na manjinskim jezicima, kao i da je takav sustav za obrazovanje nacionalnih manjina pohvaljen od strane EU i svih relevantnih međunarodnih institucija.

Također, taj sustav obrazovanja na jezicima manjina nije osigurala nijedna zemlja u okruženju, navode u Ministarstvu prosvjete.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika