Aktualno Aktualno

Hrvatska bi mogla recipročno odgovoriti na odnos prema hrvatskoj manjini

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je novinarima da odnos Hrvatske prema srpskoj nacionalnoj manjini ne nailazi na jednaki odaziv u Srbiji i da bi mogli »početi razmišljati o nekim recipročnim mjerama«, objavila je Hina.

Bio je to Milanovićev komentar na negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku gramatike za osme razrede srbijanskih osnovnih škola.

U udžbeniku gramatike S reči na dela navodi se da »Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski«.

Hrvatski je predsjednik kazao da Hrvatska ne može odrediti što će pisati u udžbenicima Srbije, ali da »mi možemo početi razmišljati o nekim recipročnim mjerama«.

Naglasio je Hrvatska ima jako visoke standarde potpore manjinama. »Očito takav odnos prema Hrvatima u susjednim državama ne postoji«, dodao je.

Milanović je naglasio da odnos Hrvatske prema srpskoj nacionalnoj manjini ne nailazi na reciprocitet druge strane.

»Mi smo vrlo često ili u pravilu naivno korektni, ali nismo bedaci«.

Rekao je da je on odlazio na proslavu ustanka u Srbu i na komemoracije zločina u Gruborima i u Jasenovac. Srbijanski predstavnici pak, primjerice, ne dolaze u Oklaj, Prominu ili druga mjesta »gdje su pripadnici hrvatskog naroda ubijeni i to kukavički na pragu 1993., 1994., usred UNPA zone«.

»Tamo nema predstavnika iz Beograda«, kazao je on.

Istaknuo je da po tom pitanju predstavnik hrvatskih Srba Milorad Pupovac ne može biti posrednik i da se on nalazi u »nemogućoj situaciji«.

»Neki dan je dobro reagirao kada se oglušio na onu kabadahijsku sitno-nasilničku gestu«, kazao je Milanović referirajući se na Vučićev poziv svim Srbima da izvjese srpske zastave na njihov praznik.

Nazvao je to pokušajem manipulacije Srbima u Hrvatskoj.

»Taj narod je otišao iz Hrvatske zahvaljujući Beogradu. Nije ga potjerala Hrvatska vojska«, kazao je.

H. R.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika