Širom Vojvodine Širom Vojvodine

O običajima uz zabavu i igru

Dužijanca malenih, jedna od najvažnijih manifestacija u okviru Dužijance, ove se godine održala u dva dijela, s razmakom od nekoliko mjeseci. Prvi dio, svečana misa zahvalnica, kada su djeca zahvalila Bogu za kruh svagdanji, održao se 13. lipnja, a u »Risarskim igrama brez granica«, u organizaciji HKC-a Bunjevačko kolo, djeca su uživala u subotu, 25. rujna.

U ovim 14. žetvenim svečanostima za djecu održanim u svečanoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo sudjelovalo je osamdesetak djece uz volontere – članove folklornog odjela HKC-a i Subotički oratorij.

Gosti na ovoj manifestaciji bili su djeca iz KUD-a Vuk Karadžić iz Temerina, KUD-a Brile iz Beočina i KUD-a Dr Mladen Stojanović iz Bačkog Jarka. Skupa s domaćinima, članovima folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo i Subotičkim oratorijem, malom bandašicom Marijom Kujundžić i malim bandašem Davorom Dulićem, natjecali su se u igrama spretnosti na poligonu i u kvizu znanja. U prijepodnevnim satima priređene su dječje igre zabavno-edukacijskog karaktera na temu upoznavanja običaja Dužijance. Program je vodila Marija Kovač, a pričama o nekadašnjem načinu života na salašu i sigrama program je upotpunio Lazo Jaramazović.

Nakon pozdravne riječi predsjednika HKC-a Lazara Cvijina i članice Izvršnog odbora HNV-a za obrazovanje Margarete Uršal, sudionici Dužijance malenih podijelili su se u osam ekipa po slučajnom izboru. Na poligonu u Velikoj dvorani Kola, izmjenjivale su se po četiri ekipe u svakoj od pet igara. Prva igra je nosila naziv »Obuci risara i risarušu«, druga »Žito«, treća je bila »Igra s praćkom«, četvrta »Napuni lončić vode za risara«, a peta »Pecanje risarskog ručka«. Nakon toga održan je i kviz znanja o običajima vezanim za Dužijancu. Uslijedile su i nagrade najbržima i najspretnijima, pa su svi sudionici skupine koja je osvojila treće mjesto dobili šalicu sa znakom HKC-a Bunjevačko kolo i knjigu. Sva djeca skupine koja je osvojila drugo mjesto dobila su šalicu, knjigu i USB, a članovima najbolje ekipe podijeljeni su šalica, knjiga, USB i bežični miš.

»Risarske igre brez granica« protekle su uz radost, veselje, smijeh i bučno navijanje, a sudionici su i naučili ponešto o običaju Dužijance. To je i bio cilj Organizacijskog odbora, da djeca na interaktivan, zabavno-edukacijski način kroz natjecanje, nauče više o risu i Dužijanci.

»Mislimo da je važno, u Vojvodini gdje živi puno naroda i narodnosti, običaj Dužijance kao nešto po čemu su Hrvati poznati, prezentirati i drugima, da ga upoznaju i da se na taj način približimo jedni drugima. To je misija i cilj 'Risarskih igara brez granica', važno je čuvati svoje, ali i upoznati ono što drugi narodi baštine. Želimo ovaj običaj prezentirati mladima da ga upoznaju i zavole, da ga nastave baštiniti i čuvati«, rekao je predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin.

Zbog pandemije koronavirusa »Risarske igre« prošle godine nisu održane, a ove godine se manifestacija koja je predviđena da traje dva dana morala vremenski razdvojiti.

U drugom dijelu »Risarskih igara« koji je se održao istoga dana navečer, održan je folklorni koncert u Velikoj dvorani Centra gdje su nastupili gosti i predizvođački ansambl HKC-a. Tom prigodom je nastupio i Dječji Subotički tamburaški orkestar.

I ove godine manifestaciju 14. Dužijanca malenih financijski je poduprlo Hrvatsko nacionalno vijeće, sponzori su bili Venera bike d.o.o. i Salaš 024 d.o.o., a pokrovitelji manifestacije Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo kulture i informiranja, Grad Subotica, HNV, Osječko baranjska županija i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

N. Skenderović

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay