Kultura Kultura

Tjedan vizualne umjetnosti

Tjedan vizualne umjetnosti Kaleidoskopa kulture bit će otvoren 24. rujna na novosadskom Trgu galerija, mjestu koje tradicionalno pripada vizualnoj umjetnosti i koje će u budućnosti biti pretvoreno u prostor za njegovanje postojećih i stvaranje novih trajnih vrijednosti. Od 24. do 26. rujna, prostor trga predstavljat će epicentar novosadske umjetničke scene za sve uzraste. Na platou ispred muzeja bit će predstavljen projekat SMIC, koji potiče kritičko sagledavanje uloge tehnologije u nastajanju novih umjetničkih praksi. Nesvakidašnja izložba udruženja SULUV, pod nazivom Pomeraj u kodu, bavi se istraživanjem minimalnih pokreta unutar koda digitalnog zapisa, a bazira se na polјu novomedijskih umjetničkih praksi.

Trg galerija

U Galeriji Matice srpske u petak, 24. rujna, bit će otvorena izložba Trajne vrijednosti – zbirka umjetničkih djela DDOR osiguranja koja obuhvaća 81 umjetničko djelo, stvaralaštvo 65 umjetnika, od onih koji su prve profesionalne korake pravili u periodu između dva svjetska rata, do umjetnika koji su se formirali tijekom posljednjeg desetljeća 20. stoljeća i kojima pripadaju prva desetljeća novog vijeka. Nakon otvaranja, publiku na trgu očekuje nastup sastava Rebel Brass, dok je naredni dan, subota, 25. rujna, rezerviran za koncerte klasične muzike za djecu pijanistice Rite Kinke i flautistice Sonje Antunić, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada. Istog dana bit će održane različite kreativne aktivnosti i radionica za djecu Neka mašta luta Parkom skulptura. Posljednji dan otvaranja tjedna vizualne umjetnosti na Trgu galerija, 26. rujna, rezerviran je za otvaranje Parka skulptura i događaj Piknik sa skulpturama, kao i za koncert sastava Positano String Quartet. Partner programa na Trgu galerija je DDOR osiguranje.

Naslijeđe i suvremenost

Osim otvaranja na Trgu galerija, publika će cijeloga tjedna, od 24. do 30. rujna, imati priliku da uživa u programima posvećenim vizualnoj umjetnosti, koji će biti realizirani širom Novog Sada. Spajajući bogato umjetničko naslijeđe i suvremeno stvaralaštvo, posjetitelji će biti svjedocima drukčijeg koncepta predstavljanja vizualne umjetnosti, kroz različite izložbe slika i fotografija, umjetničke instalacije, radionice, dejčje stvaralaštvo i filmske projekcije.

Već u subotu, 24. rujna, bit će upriličena radionica Radna bilježnica u Kulturnoj stanici Egyseg. U subotu 25. rujna u Fabrici će biti otvorena izložba Homogeno u nehomogenom umjetnice Darije Dragojlović, koja je jedan od 30 projekata odabranih na natječaju Kaleidoskopa kulture, a publika će je moći pogledati do kraja rujna.

Kulturna stanica Svilara će u ponedjeljak, 27. rujna biti u znaku izložbe jednog od najeminentnijih srpskih slikara Vladimira Veličkovića, koja će biti organizirana povodom promocije njegove monografije Vladimir Veličković. Publika će do 11. listopada imati priliku da pogleda njegove radove nastale u periodu od 1982. do 2000. godine. Na Novim mjestima, na Detelinari i Novom naselju, odnosno uređenim malim, javnim površinama, u okviru projekta Nova mjesta koji Fondacija Novi Sad – Europska prijestolnica kulture realizira u suradnji s lokalnim zajednicama i Društvom arhitekata Novog Sada, 27. rujna, u Rumenačkoj ulici, bit će predstavljena prostorna instalacija Muzej budućnosti Željka Grulovića, kao i film Prašina Filipa Markovinovića, koji će biti prikazan u ulici Partizanskih baza, na Novom naselju. 

Premijeru filma nastalog u okviru projekta Kizuna i multimedijalni koncert benda Bruke publika će ispratiti u utorak, 28. rujna, u Kulturnoj stanici Egyseg, dok je na istom mjestu zakazana promocija knjige Vitomirke Trebovac Dani punog mjeseca.  

Radionice Suvremeni izazovi i tradicionalna znanja konzervacije i restauracije, koje vodi mlada umjetnica Milica Sekulić, bit će održane 29. rujna u Kulturnoj stanici Egyseg.

Kompletan program, satnice i lokacije možete pronaći na internetskoj stranici: https://kaleidoskopkulture.com. U slučaju lošeg vremena, programi na otvorenom bit će premješteni na alternativne lokacije, a sve informacije o tome bit će objavljene na web stranici i društvenim mrežama Kaleidoskopa kulture. Ulaz na sve programe je slobodan.

H. R. / Foto: NSEPK (V. Veličković)

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika