Kultura Kultura

Dvostruka pobjeda Darija Šehića

Subotički Festival hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest »vratio« se na pozornicu nakon godinu dana stanke, uvjetovane epidemiološkom korona situacijom. Tako su protekloga vikenda, 18. i 19. rujna, u subotičkoj Dvorani sportova održana dva izdanja ove manifestacije, lanjski petnaesti HosanaFest pod sloganom Ima smisla i ovogodišnji šesnaesti po redu festival čije je geslo bilo Ne boj se!.

Publika je u obje večeri imala prilike čuti po 15 novih, autorskih pjesma koje slave Boga, a skladane su u duhu suvremene popularne glazbe. Nastupili su izvođači iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Švicarske.

HosanaFest 2020.

Prve večeri izvedene su pjesme s HosanaFesta 2020. koji je prošle godine priređen u online izdanju, a protekao je u znaku jubileja – 15. obljetnice festivala. Pobjedu je odnio Darijo Šehić iz Novog Sada s pjesmom Ako Tebe ne znam koja je dobila najviše glasova u međusobnom odabiru samih izvođača.

Nagrada stručnog žirija za ukupni dojam pripala je pjesmi Lijek autorice i izvođačice Sanje Peić iz Subotice, najboljom debitanticom proglašena je Tea Tomičić iz Novog Sada (koja se predstavila s pjesmom Volim Boga), a nagradu za najbolji tekst žiri je dodijelio Marici Mikrut iz Sombora za pjesmu Zvijezda na Tvom nebu koju je izvela skupina Noa iz Subotice.

Osim navedenih izvođača, nastupili su i: Kristina Crnković (Tavankut – Subotica), skupina Faust (Subotica), Vlado Kudić (Prozor – Rama), skupina Otkrivenje (Mostar), Ivana Janko Stupar (Travnik), Vlado Marušić (Široki Brijeg), Marija Perković (Gingen – Stuttgart), skupina Sliryc 33 (Dugo Selo – Zagreb), skupina Speranza (Prozor – Rama), Barbara Brezac Benigar (Rijeka) i Ana Brajković (Pula).

HosanaFest 2020. vodio je voditeljski par Suzana Lukač i Boris Koračak, a u revijalnom dijelu nastupila je Nensi Borozan iz Podgore kod Makarske koja s VIS-om Riječ pobijedila na prvom HosanaFestu koji je održan 2006. godine.

Stantić: Uspjeli smo i radosni smo

Predsjednik Organizacijskog odbora vlč. Marinko Stantić zadovoljan je postignutim, imajući u vidu izazov organiziranja dvostrukog izdanja HosanaFesta.

»Možda i prkosimo ovom vremenu, ali smo željeli dati priliku i izvođačima koji su prošle godine prošli na natječaju da iziđu na pozornicu, da HosanaFest 2020. ne ostane samo online festival. To je za nas kao organizatore bio dodatni izazov, ali uspjeli smo i radosni smo. Pobjednik prve večeri se potužio kako će biti pobjednik samo jedan dan, ali Gospodin se pobrinuo da ponovno pobijedi te bude pobjednik godinu dana do sljedećeg festivala. Inače, ocjenjivanje za HosanaFest 2020. je izvršeno još prošle godine ali rezultate nismo davali u javnost, već je proglašenje upriličeno na samom festivalu. S te strane čestitke Dariju Šehiću, kojeg vjerujemo da će biti teško pobijediti iduće godine«, kazao je vlč. Stantić.

HosanaFest 2021.

U nedjelju navečer održano je ovogodišnje izdanje HosanaFesta, koje je bilo u znaku Godine sv. Josipa. Osvojivši najviše glasova svojih kolega izvođača, i ove večeri najuspješniji je bio novosadski autor Darijo Šehić s pobjedničkom pjesmom Ustani i hodi. Nagradu stručnog žirija dobila je pjesma Emanuel – s nama Bog autora Filipa Čelikovića iz Subotice u izvedbi Marije Kovač, najbolji debitant je Filip Panza iz Zagreba (koji je napisao i izveo pjesmu Svjedok ljubavi), a nagradu za najbolji tekst žiri je dodijelio Mariji Perković iz Stuttgarta za pjesmu Budi poput Josipa koju je izvela skupina Speranza iz Prozora – Rame.

Uz navedene izvođače, nastupili su i: Sanja Peić (Subotica), Vlado Kulić (Prozor – Rama), Nensi An'Nadia (Podgora pokraj Makarske), Kristina Crnković (Tavankut – Subotica), Robert Vrgoč (St. Gallen), Marija Perković (Stuttgart), Tea Tomičić (Novi Sad), Sanel Šuvalić (Zenica), Goran Pastor (Subotica), Ivan Nikolić (Novi Sad) i skupina Sliryc 33 (Dugo Selo/Zagreb).

Voditeljica je bila Ivana Filipović iz Bača. U revijalnom dijelu programa plesnu točku izvela su djeca iz Tavankuta koju su pripremili Biljana Vojnić Hajduk i Anamarija Kujundžić. Gost večeri bila je Lidija Ivković iz Subotice koja je više puta sudjelovala na HosanaFestu.

Dojmovi nagrađenih

Dvostruki festivalski pobjednik Darijo Šehić kaže kako nije očekivao ovakav uspjeh budući da je konkurencija bila jaka.

»Velika mi je čast dobiti ove nagrade, da su se naše pjesme svidjele drugim izvođačima. Glazbom se bavim dvadesetak godina, kao tinejdžer sam počeo svirati u bendovima. Moja najveća inspiracija je moj osobni odnos s Gospodinom Isusom Kristom, čitanje Svetog pisma i duhovne literature. Ono što mi Bog govori pretačem u pjesme, svaka je pjesma na prvom mjestu posvećena Isusu Kristu. Glazbom slavim Boga i to želim podijeliti s drugima, ako netko to prepozna, da priđe i posveti se Bogu dublje, to je ta nagrada koju ćemo tek vidjeti na Nebu«, izjavio je Šehić.

Dobitnica jedne od nagrada stručnog žirija za skladbu Sanja Peić istaknula je što za nju znači ovo priznanje kao i sâm HosanaFest.

»Nisam se nadala nagradi, iako svatko od nas ima neka očekivanja u tom smislu. Prije svega istaknula bih druženje, ljude koje upoznajemo, to mi je najljepše. Koliko god da je čovjek u nekim nedaćama i problemima, kad tu dođemo to je nešto sasvim drugo. Ono što ide iz mog srca pretvaram u pjesmu, jako sam sretna što sam imala priliku nastupiti i da je to ovako završilo«, kaže Peić.

I nagrađeni debitanti, Tea Tomičić i Filip Panza, nisu krili zadovoljstvo što je njihov talent prepoznat.

»Iskreno, nisam očekivao ništa, ovo nam je sve dano, mislim da to govorim u ime svih izvođača, da smo sve ove pjesme napravili po nadahnuću Duhu svetomu, tako da mislim da je i ova pjesma koja je debitantska također njemu na zaslugu. Bio sam na puno festivala, prije sam se bavio a capella pjevanjem, ovo je jedan u nizu. Subotica me je oduševila, imam pozitivne dojmove, ekipa je super, organizacija je jako dobra, produkcija je na razini, tako da mislim da ću se vratiti i iduće godine«, kaže Filip Panza.

Statue s logom festivala koje su uručene pobjednicima, dizajn Đurđice Orčić, izradio je i ovoga puta somborski vitrajist Drago Ganić. Ostalim nagrađenima uručene su slike, darovi HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice i HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta.

Održavanje festivala pomogli su Zagrebačka županija, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske te Grad Subotica.

D. B. P.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika