Aktualno Aktualno

Odgoda bez argumenata

U prošlom broju tjednika pisali smo o Hrvatskom obrazovno-odgojnom centru koji je i dalje na čekanju jer ni Skupština AP Vojvodine ni Grad Subotica nisu usvojili izmjene mreže obrazovnih ustanova, što je jedan od prvih koraka koji se moraju poduzeti kako bi se inicijativa za osnutak Centra i počela konkretno realizirati. Podsjetit ću da nam je u Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice rečeno da je materijal koji je prije izbora već bio u Tajništvu Vlade APV vraćen na doradu. U Gradu Subotica poslije 20 dana nam je rečeno da odgovore na pitanja koja se tiču Hrvatskog obrazovno-odgojnog centra nećemo za sada ni dobiti. Kako to komentiraju u HNV-u i što će dalje poduzeti pitali smo predsjednicu Jasnu Vojnić.

U odgovoru koji smo dobili iz Pokrajinskog tajništva stoji da je predmet vraćen na dopunu i da će u Radnu grupu biti imenovani novi predstavnici HNV-a i Subotičke biskupije. Obzirom da je prije imenovanja nove Vlade APV Školski centar već bio u Tajništvu Vlade, tumačite li ovo kao pokušaj odgode donošenja Odluke o izmjeni mreže srednjih škola?

Izmjena Odluke o mreži javnih srednjih škola kada je u pitanju Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine, odnosno izmjena Odluke o mreži osnovnih škola i Odluke o mreži predškolskih ustanova na teritoriju Grada Subotice tek je prvi u dugom nizu koraka koji se moraju poduzeti kako bi projekt Hrvatskog školskog centra bio realiziran. Za sada moram reći da nam dobro ide, jer čini mi se da su se svi mogući izgovori da se ne prijeđe tek prva stepenica sada već iscrpili – od toga da nekoliko puta treba dopuniti elaborat, preko neadekvatnog naziva ustanove, ponavljanja anketa roditeljima, zagubljene dokumentacije, amnezije zaključaka s prethodnih sastanaka pa sve do ovog najnovijeg da se u radnu skupinu moraju birati novi članovi. Mislim da svaki opus izgovora se vremenom iscrpi pa tako i ovaj. Strpljivo čekamo kada će se donijeti mudar rez da je nagomilana nelagoda i iscrpljivanje izgovorima puno gore od jednog običnog Školskog centra koji nasuprot ovoj nelagodnoj situaciji može donijeti orden za obje strane.

Grad Subotica ni poslije 20 dana nije odgovorio na pitanja Hrvatske riječi, kako nam je rečeno u press službi ne zna se kada ćemo i hoćemo li odgovore i dobiti.

Kao što sam rekla. Opus izgovora se iscrpio. Za očekivati je bilo da u jednom trenutku ponestane riječi, a ne bi me čudilo da su bili i nelagodni prema vama u usmenoj komunikaciji jer ne dobiti zeleno svjetlo, nemati argumente za opstrukciju, a morati braniti neobranjivo nije zavidna pozicija. Iskreno, voljela bih da predstavnici vlasti u ovom slučaju razumiju da se nemaju razloga ničega plašiti, osim vlastitog straha.

Što su planovi HNV-a glede daljih koraka prema Pokrajini i Gradu Subotica, te Ministarstvu za društveni dijalog, ljudska i manjinska prava?

Planovi HNV-a su uvijek isti. Viziju jedinstvene, kompetentne, pozitivne i suvremene zajednice Hrvata u Republici Srbiji ostvarivati strpljivošću, predanim radom i malim mudrim koracima. Ovaj tjedan će se članovi našeg ureda vijeća sastati s ministricom Čomić i budući da je i sama obećala založiti se za Školski centar svakako ćemo, kao i uvijek, iskoristiti priliku tihu vodu usmjeriti brijegu. A ostale kapljice rijeke neka za sada ostanu neotkrivene.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika