Tema Tema

Tri milijuna dinara za udruge kulture

Nakon što su usvojeni zapisnici s 12 telefonskih sjednica (od 51. do 62.) na koje nije bilo pristiglih primjedbi, 19 prisutnih vijećnika (od 28) je usvojilo Odluku o prethodnoj suglasnosti za raspisivanje javnog natječaja za izbor ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Odluku o raspodjeli sredstava po Natječaju HNV-a za 2021./22. godinu za sufinanciranje hrvatskih udruga.

Vijećnicima je članica Izvršnog odbora zadužena za obrazovanje Margareta Uršal predočila Informaciju o upisu učenika na nastavu koja se odvija na hrvatskom nastavnom jeziku u školsku 2021./22. godinu. Predsjednica Vijeća Jasna Vojnić je govorila o tome kako se odvijaju strategijski projekti HNV-a, a predsjednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin je vijećnike upoznao s aktivnostima vezanim uz upis u registar gospodarstvenika i poljoprivrednih gazdinstava.

Redovita 63. sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća održana je na Etnosalašu Balažević u Donjem Tavankutu 16. rujna.

Ponovno natječaj za izbor ravnatelja ZKVH-a

Administrativno-poslovni tajnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i vijećnik HNV-a Josip Bako obrazložio je potrebu donošenja Odluke o prethodnoj suglasnosti za raspisivanje natječaja za izbor ravnatelja Zavoda zbog čega je prethodni natječaj poništen: »Po Zakonu o kulturi članak 35. stavak 2. prilikom raspisivanja javnog natječaja ustanove potrebno je tražiti prethodnu suglasnost osnivača. Obzirom na to da ZKVH ima dva osnivača – Vladu AP Vojvodine i HNV, Upravni odbor ZKVH-a je na sjednici održanoj 31. kolovoza usvojio prijedlog javnog natječaja za izbor ravnatelja i poslao ga na dobivanje prethodne suglasnosti Pokrajinskom tajništvu za kulturu, odnosno Pokrajinskoj vladi te HNV-u. Nakon dobivanja prethodne suglasnosti procedura se nastavlja«, rekao je Bako i dodao da je ovo novina u Zakonu o kulturi koji je promijenjen u svibnju ove godine i po prvi puta se traži prethodna suglasnost od osnivača.

Vijećnik Goran Kaurić, koji je i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu je izvjestio vijećnike da je tog dana Pokrajinska vlada dala prethodnu suglasnost »premda je bilo prijepora i raznih pisama koja su stizala u tajništvo za kulturu. Ovim je ispunjen zakonski okvir i natječaj se može raspisati sukladno zakonu nakon što HNV također da suglasnost«.

Ova je Odluka bez rasprave jednoglasno usvojena. Kako saznajemo, na prethodno raspisan natječaj, koji je poništen 31. kolovoza, bile su pristigle tri prijave – od aktualnog ravnatelja, profesora filozofije Tomislava Žigmanova, dr. sc. Aleksandre Prćić te dipl. oecc. Zvonimira Perušića.

Raspodjela sredstava za udruge kulture

Član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Vojislav Temunović je rekao kako je ove godine manje udruga apliciralo nego ranije i da je ukupno zatraženo oko 19 milijuna dinara, a tri milijuna je bilo za raspodjelu. »Netko će biti zadovoljniji, a netko manje zadovoljan ali smo se trudili da to bude po načinu našeg sagledavanja rada tih udruga da se adekvatno i nagradi taj njihov rad«, kazao je Temunović.

Potpredsjednik HNV-a za Podunavlje Željko Pakledinac se kritički osvrnuo na odluku: »Od tri milijuna dinara, gotovo dva milijuna je otišlo na udruge iz Subotice i okolice, 700.000 dinara su dobile udruge iz Podunavlja, a oko 300.000 dinara je otišlo u udruge u Beogradu i Srijemu. Ranijih godina je bila praksa da se u tablicama iskažu i sredstva koja su udruge dobile po drugim natječajima od lokalnih samouprava do pokrajine i Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH i mislim da je tako trebalo i sada uraditi«, rekao je i dodao da je to bitno jer se u nekim sredinama sredstva ne mogu dobiti iz lokalnih samouprava. »Jedna smo od rijetkih udruga koje imaju vlastiti prostor i kad vidite da za redovitu djelatnost dobijete samo 50.000 dinara, a knjigovodstvene usluge i lokalne takse su toliko, onda znači da mi ni komunalne stavke ne možemo podmiriti«.

Njegov je prijedlog da se od udruga koje su dobile malo veći iznos i koje dobivaju iz drugih izvora udruzi Antun Sorgg dodijele dodatna sredstva, jer »ovako ispada da je udruga Antun Sorgg kažnjena zato što dobro radi, budući smo ove godine dobili manja sredstva«. Međutim, budući da nije, kako je navedeno, podnio »amandman« na odluku, njegov prijedlog nije ni stavljen na razmatranje.

Temunović je rekao da je od 36 udruga koje su aplicirale polovica iz Subotice i da je Odbor za kulturu na telefonskoj sjednici bez primjedbi usvojio ovakvu raspodjelu.

Ladislav Suknović je rekao kako treba aplicirati i na druge natječaje i da postoji viber grupa u kojoj se izlistavaju i drugi natječaji na koji se udruge mogu javljati. »Trebalo bi se javljati i na druge natječaje, ne samo na one koji su vezani za kulturu, već i za ekologiju, ruralni razvoj i slično«.

Ovakvo je mišljenje poduprla i Margareta Uršal koja je rekla kako se može aplicirati i na Fond za nacionalne manjine i da su udruge koje su aplicirale i ispunile sve uvjete i poslale kompletnu dokumentaciju dobile sredstva. »Bilo je četiri, pet hrvatskih udruga koje su aplicirale na natječaj u kojem su bila sredstva od 200.000 do milijun dinara po projektu i pet udruga je prošlo i dobili su 200.000 dinara i više«.

Zlatko Načev je kazao kako bi trebalo svakako napraviti objedinjenu tabelu kako bi se stekla kompletnija slika i da udrugama koje ne mogu aplicirati na lokalu i pokrajini treba izići u susret kao što su npr. udruge u Zemunu i Nišu.

Informacije o aktivnostima HNV-a

Margareta Uršal izvijestila je vijećnike o broju djece upisane na nastavu na hrvatskom nastavnom jeziku. »U vrtiću ima 113 djece u sedam odgojno-obrazovnih skupina, u osnovnoj školi ima u cjelovitoj nastavi 231 učenik, u tri srednje škole 211 učenika, a predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture pohađa prema sadašnjim informacijama 439 učenika. Dvadeset maturanata je dolazilo na pripremnu nastavu i od toga je 15 upisalo fakultete – u Vukovaru 3, u Osijeku 4 i u Zagrebu 8«, rekla je Uršal te dodala kako su izrađeni svi udžbenici i započeto je prevođenje udžbenika za četvrti razred gimnazije, te da je bilo organizirano intenzivno stručno usavršavanje za nastavnike, učitelje, odgojitelje i profesore koje će se i nastaviti.

Pakledinac je predložio da mjerodavni iz HNV-a dođu u Bač kako bi se i u tom mjestu organizirala nastava na hrvatskom jeziku jer po njegovom mišljenju za to postoji interes i broj zainteresirane djece se povećava.

Strateški projekti HNV-a

Jasna Vojnić je upoznala vijećnike s aktivnostima na projektima izgradnje Hrvatske kuće koju financira Vlada Republike Hrvatske preko Središnjeg državnog ureda, i za koju je u protekle tri godine izdvojila ukupno 505.000 eura. »U ovoj svoti je izrada svih projekata, građevinskih dozvola, nadzora, takse i ova će se svota utrošiti kada se Hrvatska kuća bude stavila pod krov«, rekla je Vojnić.

Obnova Spomen doma Bana Jelačića je također u tijeku, financirala ga je do sada Vlada Srbije s ukupno 600.000 eura za kupovinu dijela kuće i 100.000 eura za obnovu. Ukupno ima 288 četvornih metara.

Treći veliki projekt je obnova prostora u Beogradu od oko 170 četvornih metara, koji je ustupila Vlada Republike Srbije na pet godina bez naknade, i do sada je urađen projekt dizajna enterijera koji su financirale županije iz Hrvatske u iznosu od 3.000 eura.

Četvrti veliki projekt je obnova monoštorske kuće koja je dobivena na uporabu od Subotičke biskupije, a ugovor je potpisan sa župnikom monoštorske župe, koja je do sada financirana s 13.371 eura od strane Osječko-baranjske županije i obnova se uspješno izvodi.

Obnova Šokačke kuće u Vajskoj je prezentirana kroz kratak video udruge Antun Sorgg, a za nju je do sada izdvojeno 6.725 eura od Vukovarsko-srijemske županije.

Zlatko Načev je zapitao što će biti s objektima koji su nakon drugog svjetskog rata oduzeti od hrvatskih udruga koje su ih izgradile, a od njih su bile oduzete kao što su zgrada Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici i Rumi.

»Pitanje je pravnog statusa i mi nemamo nikakvu informaciju zadnjih godinu i pol dana što se događa i ne znamo u čemu je problem. Došlo je do ruiniranja doma i mi ne želimo ulagati u nešto što nije naše, a za godinu dana nam ističe ugovor za korištenje ovog prostora«, rekao je Načev.

Predsjednica HNV-a je rekla kako se ovo pitanje mora rješavati na najvišoj razini i da je sigurna da će se to riješiti.

Lazar Cvijin je na koncu izvijestio o aktivnostima koje su do sada urađene na formiranju registra gospodarstvenika i poljoprivrednih gazdinstava za koji je do sada pristiglo između 200 i 300 upisnica.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika