Priča o fotografiji Priča o fotografiji

Led u Boki

Priča o ovoj fotografiji vodi nas u danas već daleke 30-e godine prošlog stoljeća, točnije u prosinac 1933. godine, kako stoji u potpisu na njezinoj poleđini, u banatsko mjesto Boku. Fotografija potječe iz kolekcije stare hrvatske obitelji Imbrić iz Boke u Banatu, a prikazuje djelatnike koji su se bavili poslovima vađenja leda, vrlo važnog elementa u vremenu bez struje, hladnjaka, zamrzivača i ostalih današnjih suvremenih blagodati.

Boka (Hrvatska Boka) je mjesto koje se nalazi u Srednjobanatskom okrugu, a pripada općini Sečanj. Mjesto je nastalo početkom 19. stoljeća kada su oštećeni hrvatski plemići (odluka Marije Terezije iz 1778. godine o oduzimanju posjeda zagrebačkog nadbiskupa i turopoljskih plemića) dobili dio teritorija u Banatu, među njima i Boku. Prema popisu iz 1910. godine u ovom je mjestu živjelo blizu 3000 duša, dok je stotinu godina kasnije taj broj sveden na upola manje (oko 1700), među kojima su, prema popisu iz 2002. godine, i 83 osobe hrvatske nacionalnosti (4,78 posto).

U vrijeme nastanka ove fotografije obitelj Imbrić je, kao i većina hrvatskih obitelji u selu, bila veoma imućna. Posjedovali su velike površine obradivog zemljišta i šume, kavanu i imali su tapiju na vađenje leda i ribe u koritu starog Tamiša, o čemu ova zanimljiva fotografija i svjedoči. Led je dopreman drvenim saonicama upregnutim u konjske zaprege. Rezali su ga na tradicionalan način drvenim testerama i sjekirama, a koristio je za potrebe kavana, mesnica i kućanstava tijekom godine. Skladišten je u posebno ozidanim spremištima duboko u zemlju, a kupci su ga nosili u pletenim vrbovim košarama. Led je bio veoma dragocjen za organiziranje svadbenih veselja i igranki u domaćinovoj kavani, u glavnoj ulici u selu, nasuprot katoličke crkve.

U kavani su, osim igranki i zabava, sklapani poslovi, igrane su karte i vođeni važni sastanci, a tu se i trgovalo. Obitelji Imbrić u Boki, nažalost, danas više nema, jer su svi njezini članovi umrli, ali kuća i kavana s kompletnim inventarom ostale su sačuvane i danas su u vlasništvu hrvatske obitelji Meštrović, koja ih održava u autentičnom stanju i vrlo je ponosna na svoj posjed. Zanimljivo je kako obitelj Meštrović podrijetlo vodi iz Marije Bistrice, te da je ova obitelj u Banatu, točnije u Boki, izgradila obiteljski dom potpuno istog izgleda kao kuće na području Marije Bistrice. Od pamtivijeka ova se obitelj bavi poljoprivredom, a sada su priznati i poznati mesari. Ponosni su na svoje korijene i posao, a zadržali su sve obiteljske običaje, vjeru i tradiciju.

Važno je također istaknuti kako se u ovoj obitelji može pronaći bezbroj dokumenata, fotografija, nošnji i predmeta koji svjedoče o podrijetlu, ugledu, tradiciji i kulturi ove obitelji i hrvatskog naroda naseljenog u Banatu.

Anica Manger i Dražen Prćić

 

 

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika