Kultura Kultura

Bogat program najveće književne manifestacije ovdašnjih Hrvata

Jubilarni, 20. po redu Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova počinju sutra (utorak, 5. listopada) i trajat će do petka, 8. listopada, a programi će biti održani u više mjesta – Subotici, Novom Sadu i Sonti, najavili su organizatori danas na konferencije za medije. U pitanju je najveća književna manifestacija Hrvata u Srbiji, a i ovogodišnje izdanje organizatori pripremaju uz brojne izazove vezane uz epidemiološke mjere. U tom smislu programi su planirani dvojako – »uživo« i u virtualnoj varijanti. 

Književni salon, predstave...

Manifestaciju će otvoriti Književni salon u utorak, 5. listopada, u Gradskoj knjižnici u Novom Sadu (19 sati). Na Salonu će biti predstavljene dvije nove knjige tiskane u povodu Dana: zbornik radova s prošlogodišnjeg međunarodnog znanstveno-stručnog skupa – Čitanjem do uključenosti te Pripovi(je)tke 2, peta knjiga u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova. 

Program pod nazivom Narodna književnost u školi u vidu sata hrvatskog jezika ove će godine biti održan u Sonti, u srijedu, 6. listopada, s  početkom u 12 sati. Ovaj je program posvećen 100. obljetnici rođenja književnika i skladatelja Pavla Bačića te će tim povodom za učenike biti prikazano koncertno čitanje komada Mala Vesna u izvedbi studenata glume Umjetničke akademije u Osijeku, najavila je uime organizatora, predsjednica Hrvatske čitaonice Subotica Bernadica Ivanković. I ostali učenici u Vojvodini koji pohađaju nastavu na hrvatskom ili slušaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture ovaj će program moći pogledati na YouTube kanalu Hrvatske čitaonice.

U četvrtak, 7. rujna, na programu je predstava Hrvatskog kazališta iz Pečuha Bunjevački blues – saga o svitu koji nestaje. Ova predstava, rađena prema književnom predlošku Tomislava Žigmanova, a u režiji Slavena Vidakovića, bit će igrana u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici, s početkom u 19 sati. Ulaz je besplatan.

Znanstveno-stručni skup planiran je za petak, 8. listopada, u Gradskoj knjižnici Subotica. Teme će biti posvećene velikanima i događajima iz kulturne povijesti ovdašnjih Hrvata ali i iz šireg prostora, a sudjelovat će dvadeset i jedan izlagač, najavila je predsjednica Organizacijskog odbora manifestacije Katarina Čeliković. Također, bit će predstavljena i knjiška produkcija ovdašnjih Hrvata u proteklih godinu dana.

Predstava, izložba i nagrade

U povodu značajnog jubileja, te u okviru projekta Godine novog preporoda u Predvorju Gradske kuće u Subotici, u petak, 8. listopada, s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba 150 godina Bunjevačkih i Šokačkih Novina i Vile.

Nakon otvorenja izložbe, na ovogodišnjoj multimedijalnoj večeri, u petak 8. listopada, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici bit će uručene književne nagrade. Hrvatska čitaonica Subotica dodijelit će nagradu za životno djelo pjesniku i knjižničaru Lazaru Franciškoviću, dok će Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uručiti nagrade Emerik Pavić za najbolju knjigu tiskanu u 2020. godini te Iso Velikanović za najbolje prozno djelo u razdoblju 2018. – 2020.

Program će imati i svoj slavljenički dio povodom dva desetljeća održavanja ove manifestacije u kojem će nastupiti recitatori i zbor HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina.

Uz Hrvatsku čitaonicu Subotica, suorganizatori najveće književne manifestacije Hrvata u Srbiji su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradska knjižnica Subotica uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća.

Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika