Kultura Kultura

Tjedan književnosti

Treći tjedan Kaleidoskopa kulture pretvara Podgrađe Petrovaradinske tvrđave u centar pisane riječi, gdje će se susresti brojni domaći i europski autori iz čak osam zemalja, nakon čega će događaji ponovno biti širom grada u okviru programa od 18. do 23. rujna, najavili su organizatori.  

Rambo Amadeus, Svetislav Basara, Kralj Čačka, Marta Dzido, Mascha Dabić, Filip Grujić samo su neka od imena koja će obilježiti predstojeći mini književni festival Podgrađe Booktown 18. i 19. rujna.  

Dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade i pisac prevođen na brojne jezike, Svetislav Basara, predstavit će se Novom Sadu u okviru programa Krug laureata već prve večeri, u Beogradskoj ulici, gde će takođe nastupiti, kako ga zovu kantautor Kralj Čačka. Prve večeri mini književnog festivala na različitim lokacijama u Podgrađu bit će realizirana i Noć književnosti, koja je u okviru prošlog Kaleidoskopa kulture prvi put organizirana u Srbiji, kao manifestacija koja se godinama priređuje u velikim europskim gradovima pod pokroviteljstvom EUNIC-a (klastera kulturnih centara zemalja Europske unije). Druga Noć književnosti u Srbiji predstavit će nam autore iz čak osam europskih zemalja: Aleš Čar (Slovenija), Tom Schulz (Njemačka), Marta Dzido (Poljska), Franck Bouysse (Francuska), Jacques Richard (Belgija), Judit Szaniszló (Mađarska), Nadia Terranova (Italija) i Mascha Dabić (Austrija). 

Jedan od najoriginalnijih muzičara ovih prostora, Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, na mini književni festival u Podgrađu, donosi svoje Večeri glomazne poezije, još jedan od njegovih brojnih nesvakidašnjih projekata, 19. rujna u Beogradskoj ulici, kada prostor dobivaju i mladi autori, poput dobitnika Sterijine i Mihizove nagrade, Filipa Grujića, u okviru programa Novi glasovi, u ProstoruPodgrađe Booktown bit će zatvoren predstavom Udarna vijest, autorskim projektom Minje Bogavac i Marka Grubića, također u Beogradskoj ulici, koja se bavi fenomenologijom medija masovnih komunikacija u suvremenom društvu. 

Novosadska razmjena knjiga

Oba dana mini književni festival otvorit će u 17 sati Novosadska razmena knjiga, sada već tradicionalni događaj, koji će prvi put biti izmješten van Kulturne stanice Egyseg, na otvorenom, na parking kod Vojne bolnice, gdje će biti realiziran i program Filmovane knjige: Džulijet po romanu Nicka Hornbyja i Gdje si nestala, Bernadeta?  po romanu Marije Semple. Program otvaranja tjedna književnosti u Podgrađu obilježit će i promocija knjige Pričkice autorica Jovane Rebe i Jefimije Medić, u kafeu Bukowski i prva od tri panel diskusije novosadskih autora Fabuloze koju će voditi Nikola Škorić u ulozi Borisa Fabule u Prostoru

 Tri kulturne stanice i Novo mjesto

Od ponedjeljka, 20. rujna, u okviru nedelje književnosti programi će biti realizovani u tri kulturne stanice, na Novom mestu na Detelinari i u knjižari Bulevar Books. U Kulturnoj stanici Mlin, 23. rujna, bit će izvedena interaktivna predstava Život Margite Stefanović, autorica Nede Nosović i Ivane Antić, koja prikazuje različite segmente nekadašnje članice sastava Ekatarina Velika i Alice in Wonderland, autora Dimitrija Beljanskog, koja je na programu 21. rujna u Kulturnoj stanici Egyseg. U Kulturnoj stanici Bukovac bit će održana nova panel diskusija Fabuloze, 20. rujna, dok je treća diskusija planirana za 21. rujna u knjižari Bulevar Books.  

Projekt Milana Tripkovića Urbani simboli i signali: paralelni svijetovi Novog Sada, jedan od 30 odabranih projekata lokalne scene na natječaju za Kaleidoskop kulture, bit će realiziran 22. rujna na Novom mjestu na Detelinari (Rumenačka ulica). Novo mjesto na Detelinari jedno je od ukupno 36 novih mjesta u Novom Sadu, odnosno malih javnih površina uređenih u okviru projekta Nova mjesta koji Fondacija Novi Sad – Europska prijestolnica kulture realizira u suradnji s lokalnim zajednicama i Društvom arhitekata Novog Sada, s ciljem da se baš tijekom Kaleidoskopa kulture kulturni sadržaji dodatno prošire u sve dijelove grada.  

Detaljne informacije o programima i satnicama možete pronaći na siteu kaleidoskop.com. 

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika