Sport i zabava Sport i zabava

U novoj ulozi

Proslavljeni hrvatski reprezentativac Robert Jarni, nekadašnji nogometaš Real Madrida i Juventusa, prije par godina se uspješno oprobao kao televizijski komentator i aktualne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru komentira na TV Nova, nositelja prava za hrvatsko tržište. Nakon aktivne igračke karijere otisnuo se u trenerske vode, a njegovo golemo nogometno znanje plijeni tijekom specijalnih emisija koje prate izravne prijenose susreta Hrvatske reprezentacije.

»Ajmo reći kako je to neka nova uloga, ali i normalni slijed, nakon toliko godina provedenih u nogometu, da mogu stručno i pravilno procijeniti stvari koje se događaju na terenu. Nekima se sviđa, a nekima baš i ne što sam tako izravan i vjerno predočavam situacije viđene tijekom izravnog prijenosa. Ali, jednostavno sam takav i ne mogu protiv sebe, a konačno i brojno gledateljstvo uvijek može provjeriti istinitost mojih stavova i tvrdnji«, bez okolišanja nam kaže popularni Robi.

Teren – studio

Na prosto neizbježno novinarsko pitanje je li mu bilo lakše igrati ili komentirati susrete iz televizijskog studija, naš sugovornik je bez dileme odgovorio:

»Meni je lakše sjediti za stolom u studiju i komentirati. Na terenu se treba mnogo više zamarati, trčati i konačno nešto napraviti za svoju momčad. Treba proći protivničkog igrača, uputiti centaršut, sudjelovati u brojnim akcijama, a za sve je to trebalo jako puno vremena, truda i mukotrpnoga rada. Osobno sam najviše zahvalan Sergiju Krešiću, treneru koji je dodatno radio sa mnom, često puta i nakon službenog dijela treninga, i uvelike pridonio razvoju moje igračke karijere. Sve su to detalji koji, danas na određeni način, utječu i na moje televizijske komentare.

Hrvatska u kvalifikacijama

Prva tri susreta smo imali zbilja dosta sreće, nismo igrali dobro, ali nakon reza koji je izbornik Dalić napravio momčad je počela igrati mnogo bolje. Osobito mi je drago što se protiv Slovenije igralo na Poljudu, jer ovdje je najbolja atmosfera i publika naprosto nosi igrače. Na dobrom smo tragu i nastavimo li ovako, plasman na SP u Kataru ne bi smio biti upitan.

Trener – komentator

Često smo svjedoci kako mnogi aktivni nogometaši bivaju pozivani u televizijske studije i komentiraju susrete svojih sportskih kolega. Ipak, čini se kako su treneri bolji u ovoj teoretskoj zadaći.

»Mislim kako postoji ogromna razlika između televizijskog komentiranja igrača i trenera. Igrači su, manje više, svi redom individualci i mahom gledaju samo sebe i komentirajući misle kako je to onako kako oni vide u svojoj striktno osobnoj percepciji. Međutim, kada se nogomet i događanja u njemu gledaju 'trenerskim očima', onda je to posve drugačije. Kao trener imam običaj svojim nogometašima govoriti kako će moje riječi, što sve stoji i kako to izgleda u dubini nogometne igre, u potpunosti shvatiti tek kada jednoga dana i sami budu na trenerskoj klupi. Trenersko oko, osobito ako je u pitanju osoba koja je dugo u nogometu, vidi mnogo više detalja nego igračko. Kada si igrač, nema tu previše filozofije jer znaš što moraš učiniti i slijediti trenerske upute, obavljajući očekivanu zadaću.«

Libero sustav

Moderna tehnologija donijela je mnogo suvremenih televizijskih pomagala, a najnovije je tzv. Libero – sustav koji omogućuje potpunu vizualizaciju svakoga viđenog detalja i analitičko sagledavanje svih segmenata pojedinih akcija i detalja.

»Libero je super i ja sam apsolutno za svaku naprednu tehnološku novotariju koja pridonosi boljitku sagledavanja i analize nogometne igre. Ali, s druge strane, često me iritiraju zakašnjele odluke VAR sudaca i puštanje igre do kraja akcije, a potom duge analize i prečesto poništavanje postignutih pogodaka. Dva suca iz VAR sobe to gledaju po nekoliko minuta, igrači čekaju na terenu, nepotrebno se hlade i sama igra gubi na svojoj kvaliteti.«

Nogomet današnjice

Poput svih sportova i nogomet je doživio svojevrsnu tranziciju, razvijajući se u svojim modernim, suvremenim okvirima.

»Nogomet se promijenio, jer ako gledate sve tzv. TOP igrače iz vrhunskih momčadi vidjet ćete kako su nositelji igre mahom oniži nogometaši s niskim težištem i vrhunskom tehnikom. Bez nje se ne bi mogla ubrzati igra, jer ovi znalci igraju u maksimalno dva-tri dodira, a užasno mi je vidjeti kada primjerice stoper iznosi loptu sve do centra igrališta i pritom ima četiri-pet dodira. Na taj način se protivniku daje mogućnost zbijanja redova i postavljanja obrane, pa je mnogo teže napraviti izgledniju akciju za ugrožavanje gola. Konačno, suvremeni nogomet je postao trkački, atletski sport i mora se mnogo više pretrčati nego primjerice u moje vrijeme«, kazao je kraju Robert Jarni, nogometni trener i televizijski komentator.

D. P.
 

 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika