Aktualno Aktualno

Povratak sjaja »rumskom dragulju«

Koncem lipnja počeli su radovi na adaptaciji kompletnog prostora Hrvatskog doma (Dom JNA) u Rumi. Radove financira Općina Ruma, koja je i vlasnik doma. »Odlukom o dodjeli ugovora za izvršenje i obavljanje rekonstrukcije i adaptacije Hrvatskog doma u Rumi započela je konkretna realizacija odluke o rekonstrukciji ovog značajnog i izuzetno lijepog objekta, koji je bio svojevrstan simbol Rume. Planirali smo početak radova i ranije, ali se procedura dodjele javne nabave odužila s obzirom da je jedan ponuđač imao prigovor i zahtijevao mišljenje komisije za zaštitu ponuđača. Ugovorom je predviđeno da radovi budu završeni do 15. studenoga. Nadamo se da se ovo prolongiranje neće mnogo odraziti na produženje poslova. Radovi obuhvaćaju kompletnu rekonstrukciju unutarnjeg i vanjskog dijela objekta i uređenje prostora oko njega«, izjavio je predsjednik SO Ruma Stevan Kovačević.

Cijena rekonstrukcije predviđena ugovorima iznosi 47 milijuna dinara s obračunatim PDV-om. Sredstva su osigurana iz općinskog proračuna za 2021. godinu.

Podsjetimo, Hrvatski dom je postao vlasništvo Općine Ruma 2019. godine. Predsjednik Općine Ruma Slađan Mančić i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić uz prisustvo državnog tajnika u Ministarstvu obrane Bojana Jocića, potpisali su 26. prosinca 2019. godine ugovor o kupovini tog objekta. Početna cijena je bila 760.000, ali je Hrvatski dom konačno prodan za nešto više od 328.000 eura. Zgrada je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i od velikog je povijesnog i kulturnog značaja za Rumu.

Vlasnik Hrvatskog doma do 1957. godine bila je Kreditna hrvatska seljačka zadruga. Tada je dom dan na korištenje Tajništvu za narodnu obranu, jer je sama zadruga prestala postojati. Zaključkom Savjeta za društveni plan i financije NOO Ruma na sjednici od 15. srpnja 1957. godine, a na prijedlog Odjela za financije, predloženo je NOO-u Ruma da donese rješenje i istovremeno preda zgradu Hrvatskog doma kao neraspoređenog dijela imovine Kreditne hrvatske seljačke zadruge za potrebe Doma JNA, što je Narodni odbor općine iste godine i usvojio.

S. D.

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay