Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Obratite se i vjerujte evanđelju

Svečanim euharistijskim slavljem 2. rujna u crkvi Blažene Djevice Marije u Moroviću, proslavljena je 10. obljetnica od proglašenja ove crkve hodočasničkim mjestom Marije pomoćnice kršćana u obraćenju i duša u čistilištu. Misno slavlje predvodio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović u koncelebraciji sa župnikom domaćinom, upraviteljem hodočasničkog mjesta vlč. Nikicom Bošnjakovićem, svećenicima iz Požeške biskupije vlč. Željkom Strnakom i vlč. Mariom Mesićem, vlč. Nebojšom Stipićem iz Subotičke biskupije, župnicima iz Srijemske biskupije vlč. Ivicom Živkovićem i vlč. Ivicom Zrno, te grkokatoličkim svećenicima Vladimirom Edelinski i Vladimirom Rac. Slavlje je započelo svečanom procesijom, a po povratku u crkvu ispred oltara Marije pomoćnice kršćana u obraćenju i duša u čistilištu vlč. Bošnjaković predvodio je molitvu Litanija za duše u čistilištu. U svom pozdravnom govoru srijemski biskup je podsjetio okupljene hodočasnike iz Srijema i Hrvatske na događaj od prije deset godina kada je on na inicijativu župnika Bošnjakovića, u drevnoj župi Morović zapisanoj već u XII. stoljeću, proglasio to sveto mjesto hodočasničkim.

Djevica Marija, primjer i uzor obraćenja

Već deset godina župa Morović poziva u svoju »veliku crkvu«, hodočasničko mjesto Blaženoj Djevici Mariji, svakoga 2. dana u mjesecu (ili određenu subotu), na hodočasnički dan vjere, molitve i obraćenja vlastitoga života, prema Kristovu pozivu i Njegovim riječima: Obratite se i vjerujete evanđelju.

»U ovoj crkvi se okupljaju hodočasnici koji mole prvenstveno za svoje obraćenje, za svoje prosvjećenje i kroz to žele pomoći svojim dragim pokojnima koji su za života zanemarili, odgodili ili ignorirali obraćenje života. Budući da se nalazimo u jako teškim vremenima kako pandemije, tako i brojnih vremenskih nepogoda i kataklizmi diljem svijeta, više nego ikada nam je potrebno obraćenje srdaca Gospodinu i vraćanje svim srcem, Božjim zapovjedima. Budimo zahvalni Majci Mariji što nas okuplja i kroz vid pomoćnice u našem obraćenju i molitvi za duše u čistilištu. Tome svjedoči i osam hodočasničkih obiteljskih kapelica na kojima se nalazi upravo lik ove Gospe koja hodočasti kroz naše obitelji svake nedjelje od jedne do druge obitelji i poziva ih na molitvu i obraćenje«, istaknuo je župnik Bošnjaković.

Otvorena za sve kršćane

Srijemski biskup podsjetio je vjernike na riječi vlč. Bošnjakovića od prije deset godina, koje su i danas poticaj vjernicima da se okupljaju u crkvi u Moroviću i Mariji utječu.

»Po našoj molitvi i zagovoru Bogorodice u ovoj crkvi, bit će otpušteni grijesi svađe, ovisnosti, ubojstava, samoubojstava, rastave, nevjere, bluda, pobačaja, spiritizma, magije, nedržanja Božjih zapovjedi, neodlaska na nedjeljnu svetu misu, neprakticiranja vjere i neljubljenje Trojedinoga Boga. Zbog ovih i mnogih drugih neispovjeđenih i neokajanih grijeha, pokojni trpe u čistilištu u mukama kako bi bili dostojni ući u Kraljevstvo nebesko. Važno je naglasiti da je ovo sveto mjesto otvoreno svim kršćanima, ono je ekumensko u svojoj biti, jer je Marija Bogorodica majka svih koji su kršteni u bilo kojoj crkvi. Blažena Djevica Marija je majka svih kršćana u obraćenju i poziva nas riječima: Obrati se čovječe, dok još imaš vremena. Naš zemaljski život je ograničen. Zato moramo koristiti vrijeme, činiti dobro, odbacivati zlo, živjeti tako da se svidimo Bogu«, rekao je biskup.

Nakon svečanog misnog slavlja, svi hodočasnici su pozvani na ručak koji je poslužen u ljetnjikovcu župne crkve u Moroviću, a koji su za tu prigodu, pripremili vrijedni župljani iz Morovića.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika