Kultura Kultura

»Otvorene ruke« spajaju tradicionalno i moderno

Galerija prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta uključena je u međunarodni projekt »Otvorene ruke« u okviru programa Erazmus+. Projekt traje od travnja 2021. do travnja 2023. godine, a osim njih, partneri su Likovni centar Vivoda iz Zagreba (Hrvatska) te kao nositelji projekta Zavod Burja iz Rimskih Toplica (Slovenija). Projektno partnerstvo sastoji se od umjetničkih i manjinskih obrazovnih organizacija. Svaka će organizacija svojim znanjem i iskustvom na području (manjinske) kulturne baštine i suvremene umjetnosti pridonijeti ostvarenju ciljeva projekta – razvijanju međunarodnog manjinsko-kulturnog partnerstva različitih organizacija iz Slovenije, Hrvatske i Srbije i poboljšati kvalitetu rada na polju neformalnog obrazovanja odraslih.

U Tavankutu je od 26. do 29. kolovoza održan prvi trening osposobljavanja sudionika pod naslovom S tradicijom u moderno. Predstavnici organizacija i umjetničkih sekcija predstavili su svoj rad i razmijenili dobre prakse djelovanja.

Umrežavanje i prezentacija

Voditelj projekta iz Slovenije Damir Hauptman, povodom ovoga susreta u Tavankutu izjavio je:

»Ova su nam tri dana prošla veoma brzo, uz aktivan rad na radionicama i kroz ostale aktivnosti umrežavanja i upoznavanja, još posebice uz obilan kulturni program kojem smo svjedočili. Naše nastavno osoblje i kreatori programa predstavili su svoje područje rada te svoje organizacije i radno iskustvo. Baš u povezivanju tradicionalnog i modernog želimo stvoriti dodatne sinergijske efekte i tako pomoći našim krajnjim korisnicima. Kroz međunarodno iskustvo, znanje i suradnju pridobit će dodatna znanja i vještine da bi mogli lakše svladati svakodnevne prepreke koje ih sputavaju u boljoj socijalnoj i ekonomskoj integraciji u većinsko društvo. Sljedeći događaj predviđen je za kraj jeseni kod domaćina u Sloveniji, a posljednji će se odvijati krajem ljeta 2022. godine u Istri. Tamo ćemo prikazati proizvode koje smo zajedno stvorili te za bolju promociju našeg rada, našeg projekta i programa Erasmus+ napraviti online katalog kreativnosti – galeriju 'Otvorene ruke'. Želimo naglasiti da smo u pripadnicima Hrvata Bunjevaca iz Tavankuta dobili jednog strateškog partnera iz regije s kojim trenutačno izvodimo više europskih projekata. Njihovim sustavnim zalaganjem i primjerima dobrih praksi za bolju socijalnu integraciju manjinskih pripadnika u većinsko društvo divimo se otkad smo ih prije više od tri godine upoznali. Također nastojimo prenijeti naše znanje u pridobivanju i izvođenju različitih europskih projekata i na članove lokalne zajednice te vjerujemo da će nam to u budućnosti i uspjeti«, kaže Hauptman.

Obrazovanje, mobilnost, katalog

Partnerski menadžer tavankutske Galerije Ladislav Suknović kaže kako projekt ima za cilj pridonijeti obrazovnim procesima u području manjinske kulturne baštine i suvremene umjetnosti, proizašle iz razmjene dobrih praksi između partnerskih zemalja, potom organizaciji mobilnosti odraslih učenika u Hrvatskoj s naslovom »Otvorene ruke – Umjetnička akademija Erasmus Istra 2022«, završne online izložbe »Otvorene ruke« te stvaranju kataloga kreativnosti.

»Ova suradnja nam omogućuje nova saznanja i iskustva u provedbi međunarodnih zahtjevnijih projekata ali i razvoj aktivnosti pogotovo na polju primijenjene umjetnosti i stvaranje novih dimenzija razvoja i kreativnih pristupa u poboljšanju znanja, vještina i kompetencija sudionika kako bi proširili svoje kulturne, obrazovne i ekonomske mogućnosti na tržištu rada. Imajući u vidu naša dosadašnja postignuća na poljima ekonomskog osnaživanja seoskih žena, razvoja umjetnosti u tehnici slame i drugih kreativnih dometa i iskustava, siguran sam i da će naše iskustvo biti od velike važnosti partnerima ovoga projekta. Naš najveći fokus jeste osnažiti kapacitete Udruge na pronalaženju i pristupu novim fondovima, pogotovo međunarodnog karaktera čime bi i naš položaj na tržištu civilnog sektora osnažili i učvrstili te time osigurali samoodrživost u ponom smislu«, kaže Suknović.

I. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika