Kultura Kultura

Tjedan izvođačke umjetnosti

Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, sada već tradicionalni koncert klasične glazbe pod vedrim nebom, Korzo, vraća se na novosadski Bulevar Mihajla Pupina u subotu, 11. rujna, najavljujući drugi tjedan Kaleidoskopa kulture – tjedan izvođačke umjetnosti. Tačno u 20 sati i 22 minuta, pod vedrim nebom, svjetski virtuoz Stefan Milenković i Vojvođanski simfonijski orkestar izvodit će djela Saint-Saënsa, Ravela, Ligetija i drugih velikana klasične glazbe. Koncert će uveličati maestro Aleksandar Marković, renomirani dirigent s bogatom europskom karijerom, u ulozi šefa-dirigenta Vojvođanskog simfonijskog orkestra, najavili su organizatori.

Ulaz na na koncert je slobodan, ali je broj mjesta ograničen zbog primjene epidemioloških mjera, te se ljubitelji glazbe mole da svoje mjesto na koncertu zauzmu što ranije. Jedinstveno devedesetominutno izvođenje bit će prenošeno uživo i na prvom programu Radio-televizije Vojvodina.

Bogat program

Tijekom tjedna izvođačke umjetnosti Kaleidoskopa kulture publiku očekuje i operni spektakl: Srpsko narodno pozorište otvara 161. sezonu izvođenjem opere Aida na otvorenom, među zidinama Petrovardinske tvrđave. U godini kada cijeli svijet obilježava 120 godina od smrti Verdija, Opera Srpskog narodnog pozorišta izvest će to veliko djelo.

Kreativni distrikt će u tjednu izvođačke umjetnosti, od 13. do 18. rujna, biti mjesto okupljanja ljubitelja plesa, jer će biti održan Međunarodni festival suvremenog plesa Tanz Platz u organizaciji Studentskog kulturnog centra, u još jednom obnovljenom prostoru – Fabrici. Sve predstave počinju u 20 sati, a više o programu publika može saznati na sajtu: https://kaleidoskopkulture.com.

Digitalizacija, ples, blues

Projekt Digitalni dječji muzički svijet bit će predstavljen 12. rujna, u Kulturnoj stanici Rumenka. Istog dana, u Kulturnoj stanici Svilara bit će izvedena plesna predstava Stasis: to Visit koreografkinja Ane Javoran i Ariane Prpić, dok će u Kulturnoj stanici Egyseg nastupiti sastav Rođenice u 20 sati.

Hommage Astoru Piazzoli izvest će Novosadski tango kvintet, 13. rujna u Kulturnoj stanici Svilara, dok će 14. rujna, također u Svilari, biti održan koncert popularnog Vojvođanskog blues benda. 

Istog dana, 14. ali i 15. rujna, u Kulturnoj stanici Mlin bit će održane interaktivne muzičke radionice za djecu koje će voditi gitarist 
Žarko Sebić. Glazbeno-pjesnički projekt Jučerašnji svijet bit će upriličen 15. rujna u Kulturnoj stanici Svilara, u izvođenju 
Nemanje Nešića i Miloša Zupca.  

U četvrtak, 16. rujna, u Kulturnoj stanici Bukovac, publika će imati priliku da proputuje kroz Muzičko putovanje kroz stilske epohe u izvedbi Duvačkog kvinteta NNNEM. 

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika