Kultura Kultura

Školstvo za početak

HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta započeli su projekt pod nazivom »52 tjedna etnologije u Tavankutu«. Projekt podrazumijeva manje jednotjedne izložbe u prostoru, preciznije izlogu spomenute Galerije tijekom idućih godinu dana. Prva izložba otvorena je prošloga petka, 27. kolovoza, a za temu je imala povijest školstva u selu i okolici. Priređena u povodu početka školske godine, izložba se realizira u suradnji s mjesnom OŠ Matija Gubec.

Od skamija do grafoskopa

Profesori povijesti Stevan Kovačević i Miroslav Stipić i profesor glazbe Bela Anišić su se, skupa s djecom, angažirali te pronašli prigodne eksponate vezane za povijest školstva u Tavankutu.

»Najstariji eksponat je skamija – školska klupa gdje su stol i sjedište (klupa) povezani. Sigurna sam da dosta naših učenika ne zna što je skamija. Tu je recimo i grafoskop, koji je ovdašnjim učenicima nepoznat, ali nešto starijima nije velika starina. Također, imamo i jednu staru računaljku, svjedožbe, knjige, gramofon, globus… Mislim da će djeci ti predmeti biti interesantni«, kaže ravnateljica škole Stanislava Stantić-Prćić, koja je i otvorila izložbu.

Po njezinim riječima, škola planira i dalje sudjelovati u projektu »52 tjedna etnologije«.

»Suradnja naše škole i udruge Matija Gubec traje dugo, započeo ju je još naš učitelj Ivan Prćić Gospodar koji je bio aktivan u kulturnom i društvenom životu: bio je osnivač Gupčeve dramske sekcije te suosnivač Likovne kolonije u Tavankutu«, kaže ravnateljica.

Izložbice u pendžeru

Tajnik HKPD-a Matija Gubec Ivica Dulić kaže kako će kroz »52 tjedna etnologije« prezentirati kulturnu baštinu, ali i druga područja života u selu.

»Surađivat ćemo s drugim institucijama i pojedincima u selu, prva izložba je realizirana sa školom. Nećemo biti vezani samo za Hrvate već i za druge nacionalne zajednice u selu. Akcent nije ući u galeriju, već pogledati izložbicu s pendžera. Tako će je vidjeti i slučajni prolaznici. Imamo dobro iskustvo s učeničkim tabloima u izlogu naše Galerije koje mještani rado pogledaju. S druge strane, slike od slame, koje dobro poznaju, nisu im mnogo zanimljive. Izložbe su male, ne remetimo naš stalni postav. Budući da je početak projekta napravili smo otvorenje, ali ostale izložbice će biti promovirane primarno preko društvenih mreža, iako će se i one moći pogledati uživo. Za neke veće će biti i otvorenja, a o tome će javnost biti blagovremeno informirana. Nadamo se da ćemo ustrajati u projektu, da će nam godina biti što šarenija, što interesantnija. U startu imamo desetak izložbica koje već radimo. U sklopu projekta bit će i naši redoviti izlagački programi, poput uskršnje i božićne izložbe, kolonije slamarki i Noći muzeja«, kaže Dulić.

U sklopu otvorenja nastupio je i manji zbor učenika pod vodstvom profesora Anišića izvevši jednu od pjesama iz zbirke Zapjevaj đače, zapjevaj dijete nove pjesme tete Grete tiskane 1971. godine.

D. B. P.

Crtice iz povijesti

Školstvo u Tavankutu prvi se puta spominje 1847. godine. Počelo je u Gornjem Tavankutu i nije bilo redovito. Prva stalna škola, pod imenom Sveta Ana, otvorena je 1850. godine. U drugom dijelu naselja, Mirgešu, škola je sagrađena 1877. godine. U središtu Tavankuta 1890. izgrađena je treća školska zgrada u kojoj se nastava izvodila sve do 1957. kada je podignuta nova, današnja zgrada škole. Od 1952. godine u Tavankutu radi osmogodišnja škola koja od 1956. nosi ime Matija Gubec. Nekad je u selu i okolici bilo znatno više djece, u jednom razdoblju radile su škole od prvog do osmog razreda u Gornjem i Donjem Tavankutu te Mirgešu, uz još 13 područnih škola (Zlatni kraj, Rakić kraj, Čikerija...).

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika