Kultura Kultura

Pet tjedana različitih umjetnosti

Četvrti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu počinje u četvrtak, 2. rujna, svečanim otvorenjem u Kreativnom distriktu, što će biti uvertira u pet tjedana, tijekom kojih će se, kroz pet umjetnosti – arhitekturu, književnost, vizualnu, primijenjenu i izvođačku, programi realizirati diljem Novog Sada sve do 8. listopada, najavili su organizatori.

Do 5. rujna, na svečanom otvaranju, predstavit će se jedna od najprestižnijih institucija u sferi novih likovnih medija i suvremenih umjetničkih praksi – Ars Electronica, CGA konferencija, Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT, Madlenianum, Filmski festival Obnova, Akademija umjetnosti Novi Sad, umjetnici iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske, ali i brojni drugi.

Umjetnici i institucije

Predstojećih pet tjedana programi će biti realizirani na ključnim infrastrukturnim projektima Europske prijestolnice kulture, ali i kultnim mjestima – Kreativni distrikt, mreža kulturnih stanica, nova mjesta – male, urbane cjeline – Podgrađe, Korzo, SPENS i Trg Galerija. Jedinstvene programe obilježit će velika imena poput virtuoza Stefana Milenkovića i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, književnika Svetislava Basare, muzičara Ramba Amadeusa, dramaturginje Minje Bogavac i drugih domaćih, europskih i svjetskih eminentnih umjetnika, ali i neke od najznačajnijih ustanova i organizacija među kojima su Srpsko narodno pozorište, Savez udruženja likovnih umjetnika, PDP konferencija, Francuski institut u Srbiji, Goethe institut, Austrijski kulturni forum i druge.

»Nitko ne može odzvižditi simfoniju. Za simfoniju je potreban cijeli orkestar, a njega ne čini spisak muzičara. Da je lako do kulture zajedništva, svaki grad bi je imao. Novi Sad svoju izvodi po četvrti put. Kaleidoskop kulture je najbolji način da upoznate Novi Sad jer upoznajete toponime kroz kulturu«, rekao je direktor Fondacije Novi Sad – Europska prijestolnica kulture Nemanja Milenković i dodao da Kaleidoskop kulture, razvijajući se na osnovu evaluacije odnosno smjernica dobivenih od publike, sada dobiva onaj oblik koji je zamišljen na njegovom početku 2018. godine, te je upravo Kaleidoskop kulture legat koji ostaje gradu, a kom se sada, osim umjetnika, institucija, organizacija i građana, priključuju i novosadski gospodarstveni brendovi.

Luk koji ujedinjuje

»Programski luk Kaleidokop kulture je najznačajniji luk Europske prijestolnice kulture jer on predstavlja srž i ujedinjuje i okuplja i pojednice, građane, umjetnike, organizacije, institucije i upravo kroz tu sinergiju i umrežavanje dolazimo do kvalitetnih programa s jedne strane, a s druge u prilici smo iste te programe realiziarati u novim prostorima za kulturu koje smo adaptirali i sredili«, rekao je član Gradskog vijeća za kulturu Dalibor Rožić.

Jačanje lokalne kulturne scene jedan je od temelja Kaleidoskopa kulture, stoga će upravo dobar dio programa činiti i 30 projekata lokalnih umjetnika odabranih na prethodno realiziranom natječaju i to u svih pet vrsta umjetnosti koje Kaleidoskop obuhvaća.

Nakon svečanog otvarenja, tjedan arhitekture traje do 10. rujna. Potom od 11. do 17. rujna bit će realiziran tjedan izvođačke umjetnosti. Treći tjedan obilježit će književnost od 18. do 23. rujna, četvrta je u trajanju od 24. do 30. rujna rezervirana za vizualnu umjetnost, dok će posljednji biti tjedan primenjene umjetnosti od 1. do 8. listopada.

Sve informacije o Kaleidoskopu kulture bit će dostupne na službenom sajtu: https://kaleidoskopkulture.com/sr/.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika