Tema Tema

Realnu ponudu traže na sudu

Kao što smo već pisali u jednom od naših prethodnih brojeva tjednika, oko 30 poljoprivrednika iz Hrtkovaca morat će ustupiti više od 350 hektara svoje zemlje Koridorima Srbije, jer će državna cesta Ruma – Šabac – Loznica proći preko njihovih njiva. Sredinom ožujka im je priopćeno da će državna cesta prolaziti preko njihovih njiva. Ono s čime se poljoprivrednici nisu složili jest ponuđena cijena za zemljište koja iznosi 82 dinara po četvornom metru, koja je prema njihovim riječima tri puta niža od tržišne.

Neprihvatljivo i ponižavajuće

U želji da saznamo šta se u međuvremenu dogodilo, te jesu li zemljoradnici iz Hrtkovaca postigli dogovor oko željene cijene zemljišta, kontaktirali smo župnika iz Hrtkovaca Ivicu Živkovića budući da će i oko osam jutara crkvene zemlje biti ustupljeno za izgradnju prometnice.

»Na adresu župnog ureda u Hrtkovcima, ali i na adrese drugih zemljoradnika koji imaju zemljište pored ceste gdje će uskoro početi izgradnja saobraćajnice, stiglo je rješenje u kojem se navodi da Koridori Srbije mogu ući u posjed i da se dozvoljava predaja nepokretnosti ekspropriranih površina. Ljudi su nezadovoljni jer nisu uspjeli dogovoriti realnu cijenu zemljišta, budući da je trenutna cijena koja im se nudi neprihvatljiva i ponižavajuća. S obzirom na to da smo angažirali odvjetnika u daljem sudskom postupku, očekujemo da će on tražiti realnu cijenu prema procjeni agencije. Svoja prava i potraživanja ćemo nastaviti dalje pred sudom«, ističe župnik.

I na adresu Ivana Horvata, zemljoradnika iz Hrtkovaca, također je stiglo rješenje u kojem se navodi da se dozvoljava predaja nepokretnosti ekspropriranih površina.

»Imam oko 80 ari zemlje s jedne strane autoceste, a oko hektar zemljišta s druge strane. Kako će se to riješiti, ostaje da se vidi. Ne pristajem na cijenu od 82 dinara po četvornom metru, jer je ta cijena ispod svakog prosjeka. Postoje obećanja od odvjetnika koji zastupa većinu nezadovoljnih poljoprivrednika iz Hrtkovaca. Postoje obećanja da se može postići cijena od 200 dinara po četvornom metru, ali budući da je sada sezona godišnjih odmora, sudsko ročište očekujemo tek u rujnu. Iskreno se nadam da će se sudskim putem postići razumna cijena«, kaže Horvat.

Poljoprivrednici iz Hrtkovaca trenutno završavaju poslove u atarima, jer prema najavama radovi na izgradnji prometnice bi trebali početi uskoro. Usprkos svemu, nadaju se da će uz pomoć odvjetnika, na sudu, uspjeti dogovoriti veću cijenu, barem dvostruko veću od one koja je ponuđena na drugom sudskom ročištu.

Cijenu odrezala Porezna uprava

U Koridorima Srbije kažu da se podaci o visini naknade za eksproprirano zemljište pribavljaju od Porezne uprave i da je osnov za utvrđivanje visine naknade vrijednosti koje su označene u kupoprodajnim ugovorima sklapanim u skorije vrijeme (posljednja tri mjeseca) na području lokalne samouprave na kojoj se vrši eksproprijacija, u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, kao što je, kako se navodi, u konkretnom slučaju i urađeno. Budući da Porezna uprava kao tijelo nadležno za utvrđivanje poreza na prijenos apsolutnih prava na nepokretnostima, prema gore navedenoj proceduri, određuje visinu naknade, korisnik eksproprijacije, Koridori Srbije, kako ističu, ne utječu i ne sudjeluju u formiranju cijene zemljišta.

S. D.

Gradnja mosta na Savi

Trenutno su u tijeku radovi kod Šapca na gradnji velikog mosta na Savi. Trasa budućeg državnog puta I. - B reda je utvrđena na osnovu generalnog projekta, plana područja posebne svrhe i usuglašavanja s predstavnicima lokalne samouprave. Nositelj projekta je Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture, a za privremeno vršenje nadzora zaduženi su Koridori Srbije. Ukupna vrijednost radova iznosi 467,5 milijuna eura, a glavni izvođač radova je azerbajdžanska kompanija Azvirt.

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika