Intervju Intervju

Tomislav Žigmanov: Priznanje u vlastitoj sredini je najvažnije priznanje

»Pro urbe« doživljavam kao priznanje za svoj dosadašnji rad koji je bio relativno bogat i odvijao se u različitim područjima

 

 

 

HR: Ima li nekih planova da se kulturna pozicija Hrvata u ovom gradu poboljša, poput nedavne inicijative za pokretanjem glazbeno-scenske djelatnosti na hrvatskom jeziku u Dječjem kazalištu u Subotici?
Naravno da postoje, istina ne mnogo, a jedan od njih ste i naveli. Kao što je poznato, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata podnio je inicijativu za pokretanje glazbeno-scenske djelatnosti na hrvatskom jeziku u Dječjem kazalištu u Subotici s ciljem da, osim u nazivu ustanove, hrvatski sadržaji budu u stalnom programu djelatnosti s kvalificiranom osobom koja će to realizirati. Ukoliko takva osoba postoji i koja je usto spremna ući u takvu vrstu avanture, a ona u ovome slučaju i postoji – riječ o Petru Konkoju, onda budućnost inicijative ovisi o onima koji upravljaju ustanovom, a to je u ovom slučaju Grad Subotica. Do sada, kao što se zna, službene reakcije, ni potvrdne ni negativne, još uvijek nema. No, valja osvijestiti da bi o podzastupljenosti hrvatskih sadržaja u programima rada morali voditi računa ne samo ovdašnji Hrvati nego i oni koji upravljaju gore spomenutim institucijama, jer, na koncu, multikulturalni sadržaji u njihovom radu, a ne tek dvokulturni, više je nalog ovdašnje multietničnosti a ne pitanje inicijativa koja dolaze iz hrvatske zajednice.

Davor Bašić Palković

Opširnije u tiskanom izdanju

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika