Kultura Kultura

Pjesničke skice primorskoga mjesta

Po struci profesorica književnosti, Nevena Mlinko iz Subotice poeziju i književne kritike objavljuje u domaćoj periodici, a pjesme su joj uvrštene u dvije antologije suvremenog pjesništva Hrvata u Vojvodini. U nakladi Matice hrvatske Subotica nedavno je objavljen njezin pjesnički prvijenac Vinjete Bola, a predstavljanje ove knjige održano je u utorak, 24. kolovoza, u dvorištu HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici.

Susret s prirodom

Zbirka Vinjete Bola su, kako kaže, lijepa uspomena i kruna njezina boravka u mjestu Bol na otoku Braču u Hrvatskoj.

»Pjesme su kronotopski vezane za određeni prostor i vrijeme, i kao ciklus od tridesetak pjesma predstavljaju jednu završenu cjelinu, i baš zbog te završenosti osmjelila sam se na tiskanje svoje poezije. U Vinjetama se osjeća dašak mora, dašak Dalmacije, što toponimski, što leksički, što svjetonazorski. U pjesme je uvršteno mnogo toga što sam čula od mještana, a vezano je primjerice za vjetrove. Osim samog lokaliteta, pjesme povezuje i unutarnji refleks lirskog subjekta, u ovom slučaju mene kao pjesnikinje, u susretu s prirodom: što je to što su ti prekrasni pejzaži, poput krasnih malih vinjeta, meni progovorili, na što su me pobudili, moje misli i moja osjećanja. Bol iz naslova označava lokalitet, ali namjerna je igra riječima, koja će čitateljima u prvom naletu sugerirati da je riječ o emociji, o onom egzistencijalnom bolu. Dakako da poezija jeste natopljena i tom vrstom emocija, ali je pretenciozno govoriti o nekom pretjeranom bolu«, kaže Nevena Mlinko.

Motivi tijela i bjeline

Urednica knjige Klara Dulić-Ševčić izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku sudjelovati u procesu stvaranja ove knjige, čitajući pjesme od njihova nastanka i prateći ih korak po korak.

»Vinjete Bola doživljavam kao Neveninu pjesničku bilježnicu, jer ona to doista jeste. Ove pjesme, koje su najprije bile skice, sada su doživjele svoje izdanje u formi knjige. Ono što je mene osobno dojmilo jesu motivi tijela i bjeline. Vrlo je interesantno kako pjesnikinja ispituje motiv tijela u svim svojim različitim oblicima i mnogostrukim značenjima, te se tijelo javlja kao svoje, kao tijelo drugoga a potom i neka druga obličja, koja po svojoj prirodi nisu takva, dobivaju neke obrise tjelesnosti. Ova pjesnička zbirka jest doista nešto novo i mislim da čitatelj u njoj može naći nešto za sebe. Naći će za sebe vinjete – isječke, male razglednice morskoga mjesta, ali i one egzistencijalne boli. U pitanju je suvremena poezija. Teme nisu nove, jer je takve teško pronaći u književnosti, ali je poezija nova po svom pristupu i obradbi tema. Zbirka nam pruža jednu žensku perspektivu i to je na više mjesta, samo po sebi, naglašeno kroz različita ženska iskustva i promišljanja o različitim temama«, kaže Dulić-Ševčić.

Po njezinim riječima, zgusnuti i ekspresivno snažan jezik ove zbirke je poput glačanja kamene postelje mora. Taj jezik je, kako je dodala, umekšan i razblažen osjećanjima.

Jak pjesnički izričaj

Književnu večer moderirala je Nela Skenderović koja kao najjači dojam Mlinkove poezije ističe jak pjesnički izričaj – jake slike i riječi, kao i ritam koji je, kako dodaje, neočekivan, ali prepoznatljiv.

»Moj dojam je da su to skice njezinih doživljaja iz Bola. Nadalje, čini se da Mlinko nije osoba koja po svaku cijenu stvara poeziju, da joj je to imperativ, što daje slobodu i njoj kao autorici, ali i suvremenom pjesništvu kao takvom. Ovo je poezija koja ima svoje pjesničko tkivo, događanje iznutra. Pjesnici, poput Mlinko, vanjske motive, poput vala ili bjeline, koriste da bi obrazložili ili razumjeli neka svoja unutarnja stanja i iskustva«, kaže Skenderović.

Knjiga je obogaćena ilustracijama Ružice Miković-Žigmanov. U programu večeri sudjelovao je glazbeni sastav Duo libri i Katarina Ivanković Radaković koja je kazivala stihove. Knjiga se po cijeni od 500 dinara može kupiti u subotičkoj knjižari Danilo Kiš.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika