Kolumne Kolumne

Možemo li produljiti ljeto?

Već sljedeći tjedan mali i veliki đaci zauzet će svoja mjesta u školskim klupama. To je ovih dana potvrdio i krizni stožer, te su svi odahnuli, jer škola, koliko god ju ne čekali, će početi onako kako i treba. Svi skupa u odjelima i sati u trajanju od po 45 minuta. Vraćamo li se u stvarnost?

Većina učenika će reći »nažalost«, jer kad bi bar mogli produljiti ljeto? Ako ne kalendarski, onda bar po onome što su doživjeli ovoga ljeta. Iako smo još u svibnju svi mislili kako će ljeto biti pod raznoraznim mjerama, ono je zapravo bilo za pamćenje. Veliki broj djece i mladih uživao je u odmoru, ali prije svega u druženju i zajedništvu. Organizirane su brojne aktivnosti, počev od Dužijance malenih, Ljetne škole hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti u Horgošu, Oratorija u Subotici, Monoštoru i Iloku, Ljetne škole hrvatskog jezika kulture i duhovnosti na Prviću, XIV. Etnokampa Hrvatske čiotaonice, Programa profesionalne orijentacije »Gdje poći sutra« u Međugorju, odlaska animatora na more u Kaštel Novi, folkloraca u Neum i u Herceg Novi, a na kraju svega tu je i stručni skup učitelja i nastavnika u Dubrovniku. Je li moglo biti bolje? Zapravo, stječem dojam da nije bilo više slobodnih termina za bilo što. Ali sve ovo nabrajanje je manje bitno. U cijeloj ovoj priči je najbitnije što su naša djeca dobila? A dobila su puno. Dobila su kvalitetan i pažljivo osmišljen program, rast na intelektualnom i duhovnom polju, učvršćivanje prijateljstava i stvaranje novog, rast u zajedništvu i na koncu spoznaju kako zajedno možemo puno. Kako, kao što su to posvjedočili mladi koji su bili u Međugorju, možemo skupa i moliti, i penjati se na brdo Gospina ukazanja, a po tom se družiti, razgovarati, kupati se, hrabriti jedni druge, veseliti se – biti prijatelji. Biti radost prilikom susreta s drugima.

Kada bi se bar odrasli ugledali na djecu i mlade, pa makar tijekom ljeta skupa sjedili i razgovarali, skupa molili, plakali, držali se za ruke, bili tu jedni za druge i tako ne samo kao pojedinci nego kao zajednica rasli. Zato pitam: možemo li produljiti ljeto?

Ž. V.

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay