Kultura Kultura

Rodnom mjestu s ljubavlju

»Ja sam Ivica Ljevar iz Surčina. Pjesme pišem od davnina. Stihovi se nižu, pa to je milina«. Ovim stihovima nam se predstavio Ivica Ljevar, pjesnik iz Surčina, član literarne sekcije Hrvatske čitaonice Fischer i autor knjige Surčin u pesmi. Publika je često imala priliku čuti Ljevarove pjesme na manifestacijama koje su održavane u čitaonici surčinske udruge. Svoje pjesme objavljivao je u hrvatskom glasniku Zov Srijema, a njima se predstavio i na godišnjem susretu pučkih pjesnika Lira naiva, te na Juhorskom zapisu u Šumadiji. Prije nekoliko mjeseci odlučio je tiskati svoju prvu zbirku pjesama.

»Knjiga je ugledala svjetlost dana uz pomoć nekoliko donatora. Oni su me i potaknuli da izdam knjigu, a sve sam ih detaljno opisao i u svojim pjesmama. Knjiga je izašla u tiražu od 300 primjeraka i do sada je imala lijep prijem kod čitatelja. Najviše su im se dopale korice knjige. Na prednjoj strani je aerodrom po kojem je Surčin prepoznatljiv. Na zadnjoj strani je naša župna crkva fotografirana iz zraka«, kaže autor Ljevar.

Pjesme je stvarao dugi niz godina, a najviše je pisao kad je otišao u mirovinu. Kako kaže, nadahnuće obično pronalazi gledajući prirodu.

»Pišem od davnina. Kada dobijem inspiraciju, počnem pisati stih po stih i napravim cijelu pjesmicu. U podrumu u svom kućanstvu imam malu vinariju, mali rashladni uređaj za vino i laste koje mi prave društvo. Uz njih sjedim i pišem. Kao i svi Srijemci, volim piti vino od momenta kada bude mutno kao oranje, pa sve dok se ne razbistri. Jedno vrijeme sam se pritajio i onda sam ponovo odlučio pisati pjesmice za crkvu: čestitke za Božić, čestitke za Novu godinu i za naš blagdan Presveto Trojstvo. Na pisanje me je najviše potaknuo naš nekadašnji župnik Đuro Kedeš, koji, nažalost, nije među živima. U knjizi sam pisao i o njemu, ali i o drugim ljudima. Također pišem i o vinogradima, o vinima i pojedinim dijelovima Surčina. Volim pričati sa starim ljudima i onda čujem neke lijepe sremačke izraze koje kasnije iskoristim u pjesmi. Pisanje mi je jedna vrsta opuštanja i relaksacije. Aktivan sam član surčinske udruge i drago mi je što mlađim ljudima mogu pokazati kako se piše. Svaka moja pjesma ima uvod, razradu i zaključak i pokušavam se toga držati«, ističe Ljevar.

Promocija knjige planirana je za jesen, a prema riječima Ljevara, prva knjiga mu je vjetar u leđa i nada se da će uskoro uz pomoć Kulturnog centra Surčin i drugih donatora objaviti i svoju drugu knjigu.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika