Kultura Kultura

Industrijsko naslijeđe Velikog Limana kao inspiracija mladim umjetnicima iz St. Poltena

Četvorodnevno otvaranje Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu, od 2. do 5. rujna, obilježit će nesvakidašnja izložba »Materija kroz vrijeme. Pijesak, drvo, kamen i metal u eri digitalizacije«. Ovu izložbu specifičnu za lokaciju i trajni performans predstavit će studenti i mladi umjetnici iz St. Poltena, pod mentorstvom profesora Markusa Wintersbergera, kroz partnerstvo umjetničke galerije iz St. Poltena – Landhausgalerie Ausstellungsbrucke, najavili su organizatori iz Fondacije Novi Sad – Europska prijestolnica kulture.

Šest umjetnika će se, kroz šest umjetničkih instalacija, približiti prostoru Kreativnog distrikta na nekadašnjem Velikom Limanu. U Objektu 13 (Biro), eksperimentirajući s materijalima koji definiraju ovu lokaciju – pijesak, drvo, kamen, metal, ovi umjetnici proći će kroz kapije fikcije, te rekonstruirati ideju iz postojećih materijala u odnosu na pokretne slike, znakove, tekstove i zvukove u obliku digitalnih tragova.

VR instalacija

Jedna od šest instalacija u okviru izložbe »Materija kroz vrijeme. Pijesak, drvo, kamen i metal u eri digitalizacije« bit će VR instalacija »Prostor leti nerealnе stvari« koja započinje putovanje kroz vrijeme i prodire u dijelove sjećanja naizgled realnog prostora, kolektivno postižući prostorno-vremensku beskonačnost. Kroz ovu instalaciju umjetnica Janine Scheer-Erb i Catherine Spet, digitalni podaci postaju jedini opipljiv medij za preuzimanje zaboravljenih priča i skrivenih mjesta. Poput mreže koja je nevidljiva, ali je uvijek tu, umjetničko djelo vodi u narativ o digitalnim udruženjima i u veze s izvanzemaljskim mjestom, koji su predvođeni digitalnim »I« – strojnom inteligentcijom.

Christian Munk, umjetnik čije vještine prodiru u generativnu umjetnost, obilježit će Kreativni distrikt s čak dvije svoje interaktivne instalacije. »Slojevi pustinjskih predjela« stvaraju apstraktnu kompoziciju između analognih i digitalnih pustinjskih predjela. Granulasti materijal pijeska pomiješan je s oblicima koji se kreću i formama digitalnih piksela, a koje će posjetitelji imati priliku da slažu. »Kinekt instalacija« predstavlja korisnika koji je zarobljen i transformiran u vlastiti memorijski tijek koji postepeno nestaje. Ovaj tijek je kontroliran od strane korisnikovog 3D nacrta i miješa se s materijalom koji je napravljen tijekom istraživanja projekta.

Koreografska slika

U trajnom performansu »Prostori koji se ukrštaju«, koreografkinja i profesorica plesa Andrea Nagl u fizičkoj je interakciji s materijalima poput kamena, drveta, metala i kablova i na taj način ona se upisuje u pronađeni prostor. U tekućem procesu razmjene, nastaje trajna promjena postavke, objekt, tijelo i arhitektura postaju pokretna koreografska slika.

»Mekane školjke« predstavljaju instalaciju u realnom vremenu mladog umjetnika Thomasa Wagensommera, koju sam umjetnik opisuje kao vodeni park u video-igri u 

kojoj promatrač šeta po vodi. »Mogu li zaroniti u vodu koju ne osećam?« – postavlja pitanje umjetnik, te publici obećava izuzetno zanimljivu psihološku igricu.

Umjetnik i profesor Markus Wintersberger, u okviru projekta »Rekonstrukcije« prikuplja podatke o prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, kao što su slike, video, 3D podaci, tekst, zvuk, koji predstavljaju osnovni materijal za umjetnički postupak. Kao vizualna arhiva, tako sakupljene digitalne informacije automatski formiraju šablon digitalnih informacija, otkrivajući mrežu uspomena u formi kratkih referenci: spajanje činjenica. Neraskidiv princip ovog djela su digitalni kolaž i proces montaže, interpretacija i druženje odvijaju se klikom na linkove. Fizički svijet izgrađen je od materije, a virtualni svijet reflektira njegovo pamćenje. »Rekonstrukcije« prenose pamćenje u pokretnu virtualnu sliku.

Suradnja dvije prijestolnice

Izložba »Materija kroz vrijeme. Pijesak, drvo, kamen i metal u eri digitalizacije« rezultat je suradnje između dva grada – Novog Sada, Europske prijestonice kulture za 2022. godinu, i St. Pöltena, koji se kandidovao za ovu titulu za 2024. godinu. Jedan od rezultata ove suradnje je razmjena umjetnika, pa će tako i srpski umjetnici imati priliku da izlažu u ovom važnom gospodarskom i kulturnom središtu Donje Austrije. Mladi umjetnici iz St. Poltena ovog puta razradili su temu industrijskog naslijeđa i Velikog Limana pod mentorstvom profesora Markusa Wintersbergera, dok će tri novosadske umjetnice – slikarica Sara Masnikosa s projektom Outside, such a lonely placе, vizualna umjetnica Jelena Gajinović s projektom Lost landscape, kao i vizualna umjetnica Andrea Kovačević s projektom Collage Lab, imati priliku da izlažu u spomenutoj umjetničkoj galeriji u St. Pöltenu. Izložba će biti otvorena 1. rujna, a njihove radove austrijska publika će moći pogledati do 3. listopada. Tri mlade umjetnice predstavit će diverzitet u pristupu i raznolikost stilova koje Akademija umjetnosti u Novom Sadu njeguje.

Četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture u Kreativnom distriktu, na prostoru Velikog Limana, predstavljat će uvertiru u pet tjedana Kaleidoskopa kulture, od 2. rujna do 8. listopada. Kroz pet umjetnosti – arhitekturu, književnost, vizualnu, primijenjenu i izvođačku, programi će biti održavani širom Novog Sada, pružajući posjetiteljima priliku da izaberu i stvore vlastiti kaleidoskop kulture.

Na otvaranju Kaleidoskopa kulture novosadskoj publici bit će predstavljen nacionalni paviljon jedne od najvažnijih europskih institucija za nove medije, Ars Electronice iz Linza, na kojem će izlagati predstavnici novosadske Akademije umjetnosti. Iz Austrije dolaze i predstavnici galerije iz St. Poltena, dok će publika imati prilike uživati i u izložbi o naslijeđu Velikog Limana, Filmskom festivalu Obnova, predstavama u okviru INFANT-a i brojnim drugim sadržajima, koji će biti najavljeni u narednim tjednima, priopćili su organizatori.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika