Kultura Kultura

Spoj suvremenih tehnologija i umjetnosti na otvaranju

Spoj suvremenih tehnologija i umjetnosti obilježit će otvaranje Kaleidoskopa kulture u novosadskom Kreativnom distriktu, a najbolji primjer za to bit će gostujući program konferencije CGA (Computer Graphics & Arts Conference), koja godinama unatrag okuplja profesionalce iz oblasti računalne grafike. Sudjelovanje na Kaleidoskopu kulture za konferenciju će predstavljati prvo izmještanje izvan Beograda i ovo će biti jedinstvena prilika da se u fokus stavi snažna CGA zajednica u Novom Sadu, najavili su organizatori iz Fondacije Novi Sad – Europska prijestolnica kulture. U četiri dana otvaranja, od 2. do 5. rujna, digitalni umjetnici, stvaraoci video-igara, animatori, profesionalci iz filmske VR/AR industrije, kao i predstavnici akademske zajednice predstavit će se posjetiteljima Kaleidoskopa kulture pod krilaticom Enter The MetaClub u Fabrici (ulaz 2) u Kreativnom distriktu. Fokus novosadskog izdanja CGA konferencije bit će na programu CGArts, za koji je bila zadužena umjetnička savjetnica, višestruko nagrađivana kustosica dr. Maja Ćirić, koju je, između ostalog, londonska galerija Saatchi uvrstila u 100 najboljih kustosa na svijetu.

Prevođenje metasvijetova

CGArts za temu će uzeti prevođenje metasvijetova i digitalnih prostora, koje će kreirati internacionalni umjetnici Tanja Vujinović i Andreas Wannerstedt. Medijska umjetnica Tanja Vujinović, čiji radovi su stigli do Muzeja suvremene umjetnosti u Strasbourgu, Kunst Plast Muzeja u Düsseldorfu i Galerije Cornerhouse u Manchesteru, na Kaleidoskopu kulture predstavit će svoj digitalni rad Club 4, koji će kontekstualizirati povijest prostora Kreativnog distrikta na Velikom Limanu u kome se postavka i program dešavaju s metasvijetovima, koje umetnici i profesionalna publika svojim radom svakodnevno stvaraju. Umjetnička praksa Tanje Vujinović, s kojom je javnost imala priliku upoznati se na Internacionalnom simpozijumu elektronske umjetnosti, na Nacionalnom paviljonu jedne od najvažnijih europskih institucija za nove medije, Ars Electronica, kao i na Kinetica Art Fair u Londonu, usmjerena je na kreiranje virtualnih svijetova, kroz alate koji su dobro poznati industriji filma i video igara.

Uz Tanju Vujinović, u okviru CGArts programa, publika će se upoznati i sa švedskim umjetnikom Andreasom Wannerstedtom, koji već 14 godina proizvodi radove za poznate brendove kao što su Google, Omega, Swarovski, Adidas, Dropbox i mnoge druge i čija estetika 3D skulptorskih radova savršeno spaja tradicionalne umjetnosti i nove tehnologije, s elementima animacije koje u izložbenom prostoru ostavljaju hipnotizirajući dojam na promatrača. U koheziji s okruženjem koje stvaraju, radovi Tanje Vujinović će na vrlo egzaktan način oživjeti temu metasvijeta u prostoru koji će pokraj izložbenog, poslužiti i kao prostor okupljanja svih činioca ekosustava. Također, predstavljat će mjesto susreta multidisciplinarne kreativne zajednice namijenjene umjetnicima, studentima, kroz povezivanje s CGA zajednicom koja osvaja nove prostore digitalnog stvaralaštva.

Četiri tematske cjeline

Kompletan CGA program podijeljen je u četiri tematske celine: CGAcademy, CGArts na kome je ovoga puta fokus, CGAlliance i CGAfterHours, pa će tako deo pratećeg programa biti posvećen popularnom softveru za razvoj interaktivnog digitalnog sadržaja Unreal Engine.

Cilj suradnje osnivača CGA konferencije, Crater Training Centra, Srpske filmske asocijacije i portala VFX Srbija i Fondacije Novi Sad – Europska prijestolnica kulture predstavlja kreiranje kontinuirane suradnje i čvrsto povezane zajednice umjetnika, tehnologije, audio-vizualne industrije u svim njenim oblicima i narativima, kao i pokretanje aktivne komunikacije s općom javnosti kroz umjetničke izraze, pod zastavom CGA i Kaleidoskopa kulture.

Četiri dana svečanog otvaranja u Kreativnom distriktu, na prostoru Velikog Limana, predstavljat će uvertiru u pet tjedana Kaleidoskopa kulture, od 2. rujna do 8. listopada. Kroz pet umetnosti –arhitekturu, književnost, vizualnu, primijenjenu i izvođačku, programi će biti održavani širom Novog Sada, pružajući posetiteljima priliku da izaberu i stvore vlastiti kaleidoskop kulture.

Na otvaranju Kaleidoskopa kulture novosadskoj publici bit će predstavljen nacionalni paviljon jedne od najvažnijih europskih institucija za nove medije, Ars Electronice iz Linza, na kojem će izlagati predstavnici novosadske Akademije umjetnosti. Iz Austrije dolaze i predstavnici galerije iz St. Poltena, dok će publika imati prilike uživati i u izložbi o naslijeđu Velikog Limana, Filmskom festivalu Obnova, predstavama u okviru INFANT-a i brojnim drugim sadržajima, koji će biti najavljeni u narednim tjednima, priopćili su organizatori.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika