Sport i zabava Sport i zabava

Trijumf grla Amy Del Duomo

Nakon prošlogodišnje stanke, tradicionalne kasačke utrke Dužijanca, koje se priređuju od 1968. u povodu istoimene manifestacije u čast završetka žetve, održane su proteklog vikenda na Gradskom hipodromu u Subotici, u organizaciji Konjičkog kluba Bačka. Iako su vremenske prilike prijetile da pokvare ugođaj poznatih utrka, ljubitelji kasačkog sporta nisu ostali zakinuti za užitak.

Kao glavna borba u najavi apostrofirana je ona između grla Amy del Duomo (vozač Vlada Pribić) i Iago d’Amore (vozač Andor Veréb), a tako je i bilo, kroz oba trčanja. Prvi dio Dužijance bio je izuzetno brz, a iako je grlo Iago d’Amore vodilo u dobrom dijelu utrke, finiš je bez dileme pripao grlu Amy del Duomo. Drugo trčanje je donijelo više taktike, na uštrb brzine. Prvi favorit utrke iz somborske štale Dream Catcher bio je zatvoren u većem dijelu nadmetanja, ali je opet Pribić, koji je vozio grlo koje drži srpski rekord kasa, pronašao način proslaviti pobjedu.

U konačnom plasmanu, iza dva najbolja grla, slijede Urus Caf, Sabath Black AT, Grumetti i Vulcano Nal. Uz uobičajeni trofej, pobjednik je zaslužio i tradicionalna obilježja ove utrke – prekrivač za konja, ali i vijenac od žita koji simbolizira Dužijancu.

Publika na Gradskom hipodromu uživala je u još sedam utrka, među kojima i dvije memorijalne, koje su podsjetile na Albu Tumbasa Loketića i Pavla Crnkovića, a pobjede su odnijela grla Aky Boy i Chet Baker AT.

Tradicionalno, priređen je i prateći program (svečana povorka, mažoretkinje...), a u povorci su, među ostalim, bili i direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković te pobjednički par ovogodišnjeg Takmičenja risaraStipan Kujundžić i Ruža Juhas.

Na subotičkom hipodromu 22. kolovoza slijedi Srpski kasački derbi koji će biti u znaku ovogodišnje 100. obljetnice lokalnog Konjičkog kluba Bačka.

H. R.

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay