Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Dondo, mjesto za pustolove u srcu i duši

Ako ste došli u Monoštor i želite uživati u miru, prirodi i hrani, ako vam uz to neće smetati što nema tekuće pitke vode, što nema signala mobilnog operatera, ali će zato pored vas protrčati divlja svinja ili košuta, sunce će u trenu zaiskriti kroz raširena krila orla, a iz daljine će se čuti urlik šakala, ako ne tražite savršenstvo već mjesto s dušom, onda su vikend naselje Dondo i čarda Kod Švabe pravi ljetni izbor.

Kamo u stvari idete

Vikend naselje Dondo i čarda Kod Švabe nalaze se u Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje na rukavcu Dunava. Rukavac je širok na nekim mjestima i do 80 metara, a dugačak 3,5 kilometara. Kada je vodostaj Dunava niži, a tako je u posljednje vrijeme uglavnom tijekom cijele godine, između rukavca – Donda i Dunava prostire se otok Imhat. Tada je udaljenost između rukavca – Donda, a preko Imhata i Dunava na nekim mjestima i do 400 metara. Za velikog vodostaja Dunava Dondo se gubi u ogromnom vodenom prostranstvu, jer je cijelo područje od zaštitnih nasipa u Hrvatskoj do nasipa na drugoj obali u Srbiji jedna vodena površina. Tada bi se moglo reći da se vikendice na Dondu nalaze na potezu između 1415. i 1416. kilometra toka Dunava. Iz svega rečenog jasno je da je i ponuda Donda ograničena vodostajem Dunava.

Od Monoštora do Donda

Od Monoštora Dondo je udaljen oko 2,5 kilometra. Iz zraka. A načina kako i kojim putom stići više je. Neki od tih putova zahtijevaju posebno poznavanje terena, odnosno šume. Za one koji ovaj teren ipak ne poznaju dobro preporučio bih dva sigurna puta. Da biste došli i na jedan i na drugi potrebno je da prođete kroz romsko naselje, te pređete drveni most na kanalu Dunav – Tisa – Dunav. Prvi je kraći i ide kroz šumu; njime se može biciklom ili pješice, ali manjkavost je nedostatak ozbiljnih putokaza, a uz to može se reći i da je neuređen. Za one koji tuda idu prvi puta trebat će uputa, no nije komplicirano i ima svoje draži. Prolazi se kroz terene različite konfiguracije, što su tragovi Dunava koji je nekada zauzimao cijeli taj prostor, kroz različita šumska područja u kojima se smjenjuju šume hrasta, jasena, topole... I kada prođete sve to, čeka vas nasip i s druge strane Dondo i čarda Kod Švabe. Oni koji se odluče za ovu avanturu moraju računati na pješačenje od sat i pol. Ovim putem od centra Monoštora do Donda treba sat i trideset minuta umjerenog hoda. Drugi put je za one koji iz automobila ne izlaze i kada se upute na izlet. To ne znači da se tom dionicom ne može biciklom ili pješice. Do nasipa, s čije je druge strane Dondo, stiže se asfaltom i cestom posutom tucanikom. I turistička signalizacija na ovom je dijelu mnogo bolja, pa su na svakom kilometru putokazi, duž cijele dionice od četiri kilometra. One koji odaberu ovaj prilaz Dondu i odluče se za pješačenje čeka prolazak pored same vode i Bašta. Dio je to starog toka Dunava koji je zatvoren s dva nasipa. S jedne strane dobija vodu iz Dunava, a s druge strane je ispušta u kanal Dunav – Tisa – Dunav ili šalje vodu kanalom do sistema voda koje nazivamo Stari Dunav. Bašta nije samo lijep dio prirode već je poznata i cijenjena kao izuzetan teren za ribiče.

Ponuda Kod Švabe

Odabrali doći autom, pješice ili biciklom na kraju puta poželjet ćete nešto i pojesti. A što biste na čardi mogli drugo nego ribu – kuhanu ili prženu. Ona kuhana riblji je paprikaš koji se, kažu, najbolje kuha od Baje do Bogojeva. Kako to rade Kod Švabe nećemo prepričavati, jer to možete vidjeti i sami. Uz vatru i priču s glavnim kuharom i vlasnikom čarde – Acom Švabom. Ako i niste ljubitelj paprikaša, što je prava šteta, nećete ostati gladni jer će vam Aca ponuditi prženu ribu na tanjurači. Za one koji se najave može i nešto drugo – grah, perkelt, paprikaš od divljači. Možete birati i mjesto gdje sjesti i jesti, a naša preporuka je mjesto s pogledom na vodu, pa vam se može posrećiti da između dva zalogaja uživate u pogledu na šumu kroz čije se granje sunce na zalasku presijava na vodi dunavskog rukavca.

Osim pogleda na vodu možete i na vodu, jer će vas domaćin rado provozati čamcem uz priču o prirodnim karakteristikama, životinjskom svijetu, načinu života, lova i ribolova. Zato, ako ste i malo pustolov u srcu i duši – pravac na Dondo.

Ž. Š.

Crtice iz povijesti

A da se u ovu avanturu ne uputite neinformirani, evo i nekoliko informacija o samom Dondu. Prvi ugostiteljski objet podignut je 50-ih godina prošlog stoljeća. Nekoliko godina kasnije vikendicu je izgradio somborski ugostiteljski radnik Jožef Dondo i na njoj istakao Vila Dondo. Jožef Dondo vrlo brzo prodaje Vilu Dondo Ivanu Balogu koji počinje točiti piće i spravljati riblje specijaliteta vlasnicima vikendica i ostalim ljubiteljima prirode koji su navraćali. No, Vila Dondo kroz vrijeme nestaje. Pored nje gradi se 1987. godine čarda Kod Švabe. Gradi je Josip PetrovićŠvaba. Prvo sa skromnom ponudom i malim prostorom, da bi čarda kasnije postala ugostiteljski objekt koji je primjeren uvjetima rada gdje stalno postoji potencijalna opasnost dolaska vode i potapanja same čarde. Vrlo brzo čarda postaje nadaleko čuvena naročito po svojim ribljim specijalitetima, a još više po sjajnom ugođaju. Danas u njoj goste dočekuje Josipov unuk Aca Petrović.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika