Aktualno Aktualno

Središnja proslava Dužijance

Središnja proslava 111. Dužijance u Subotici počinje u četvrtak, 5. kolovoza, kada će u HKC-u Bunjevačko kolo u 19 sati biti održana Književna večer posvećena 25. godišnjici postojanja Bunjevačko-šokačke knjižnice, u organizaciji Katoličkog društva Ivan Antunović.

U petak, 6. kolovoza, u 19 sati u predvorju Gradske kuće bit će otvorena izložba radova od slame nastalih na XXXVI. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu. Nakon otvaranja izložbe na trgu će početi tamburaška večer, kada će katedralni župnik mons. Stjepan Beretić predstaviti ovogodišnjeg bandaša i bandašicu Daniela Kujundžića i Kristinu Matković.

U programu će nastupiti tamburaški sastavi, a na bini će prodefilirati mladi u nošnjama od kojih će žiri izabrati tri para kao pratioce bandaša i bandašice. Također će biti uručene nagrade najboljim aranžerima izloga.

U subotu u 18 sati u katedrali će biti održana tradicionalna Večernja molitva kao i doček i predstavljanje gosta ovogodišnje Dužijance monsinjora Ivana Ćurića, pomoćnog biskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U 19 i 30 risari će položiti vijence na Spomenik risaru i bistu Blaška Rajića u parku pored Gradske kuće, a u 20 sati počinje skupština risara. Slijede nastupi KUD-ova Batočina iz Batočine i Kraljice Bodroga iz Monoštora, kao i folklornih skupina iz Subotice i okolice.

U nedjelju, 8. kolovoza, u 8 i 45 će biti blagoslov i ispraćaj bandaša i bandašice iz crkve svetog Roka, a sveta misa zahvalnica za ovogodišnju žetvu koju će u katedrali predvoditi gost biskup sa subotičkim biskupom mons. Slavkom Večerinom, počet će u 10 sati.

Svečanu povorku od katedrale do trga nakon mise predvodi barjaktar Dužijance Ana Pančić, nakon čega slijede karuce s velikom žitnom krunom, mališani iz vrtića Marija Petković Biser i Sunčica, zatim kraljice i veliki klas žita. Radni dio povorke čine risari i risaruše u narodnim nošnjama, a iza njih kulturno-umjetnička društva. U svečanom dijelu povorke će biti bandaši i bandašice iz Žednika, Bajmaka, Tavankuta, Male Bosne, Đurđina, Lemeša i Sombora, za njima su pratioci bandaša i bandašice i na kraju glavni bandaš i bandašica koji će na bini uručiti kruh od novog žita gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

Bandaš i bandašica će u nedjelju u 19 sati posjetiti grob Blaška Rajića na Kerskom groblju, a u 20 sati na Trgu počinje bandašicino kolo.

Red vožnje gradskih autobusnih linija će u nedelju od 9 i 30 do 12 i 30 biti prilagođen događanjima manifestacije.

N. S.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika