Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kvaliteta proizvoda najvažnija odlika prepoznatljivosti na tržištu

Kompanija Bane osnovana je 1990. godine u Subotici. U početku svoga rada kompanija se bavila trgovinom i to sve do konca 1995. godine, a početkom 1996. godine kompanija Bane pokreće proizvodnju kupatilskog namještaja, kuhinja po mjeri i opremanja kućnih i poslovnih enterijera. Poslovanje i djelatnost kompanije pokriva kompletno područje, od davanja idejnog rješenja, projektiranja, preko izrade enterijera.

U 2015. godini kompanija Bane postaje generalni zastupnik za teritorij zapadnog Balkana vodećeg proizvođača kompozitnog materijala LG iz Koreje pod brendom HI-MACS. Zahvaljujući materijalu LG HI-MACS 2016. godine ova kompanija redizajnira njihove proizvode kupaoničkog namještaja i prilagođava ga suvremenom zahtjevu tržišta. U 2016. godini kompanija Bane je dobitnik nagrade Privredne komore Subotica za najuspješniju kompaniju u Sjevernobačkom okrugu.

Opremanje kupatila

»Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća supruga i ja smo željeli započeti s nekim privatnim biznisom. Završio sam strojarstvo, supruga je građevinski inženjer tako da smo otvorili stovarište građevnog materijala. Vremenom smo počeli proizvoditi kupatilski i kuhinjski namještaj. Usavršili smo proizvodnju umivaonika raznih tipova, opremamo tržne centre i poslovne prostore, prije tjedan dana dobili smo i posao opremanja na kontrolnom tornju zračne luke u Beogradu za jednu francusku firmu, a izvozimo za Francusku i umivaonike po mjeri. U 2018. godini kompanija Bane je u saradnji sa svojim partnerom LG iz Koreje pokrenula proizvodnju umivaonika, tuš kada i kada po mjeri i želji kupca. Kod izrade umivaonika pažljivo smo birali dizajn i trudili se da budu prilagođeni suvremenim potrebama korisnika. Kompozitnim materijalom LG HI-MACS smo opremili mnoge hotele, tržne centre, kliničke centre, kafiće i privatne objekte«, kaže vlasnik ove kompanije Branko Vaci.

»Opremanje kupaonica je širi spektar, počinje se od izbora pločica, pa se bira tuš kada ili obična, a na koncu dolazi kupaonički namještaj, koji mi proizvodimo. Ono po čemu smo jednistveni je da radimo umivaonike po mjeri. Imamo sada zahtjev od građevinske firme u Novom Sadu Galen inženjering da napravimo umivaonike 200 mm puta 400 mm, a takav umivaonik trenutno ne možete naći na tržištu, dakle, umivaonike za zgradu. Mi to možemo uraditi sa spomenutim specijalnim materijalom, po zahtjevu kupca, a počeli smo raditi i tuš kade po mjeri. Inače, s pločicama za kupaonice, raznim kadama i kabinama, trgujemo«, kaže Vaci.

»Sada je u kompaniji zaposleno 19 osoba. Fluktuacija radne snage – majstora je jako velika, problem je što ovdje više nema kvalitetne radne snage, majstora. Bavimo se i stolarijom, opremanjem enterijera, to je zahtjevan posao, trebaju u tom poslu naravno i mladi koji žele raditi, a većini je bitno samo da dođe 15 sati, pa da što brže odu kući. Prije nekoliko godina tražio sam od subotičke Politehničke škole da se upisuje i obrazuje, uči zanatu što više stolara. Nažalost, od upisanih učenika za stolarski zanat tek jedan ostane u struci. Nije lako ni sada, iako smo etablirana firma. Ponavljam da sada postoji nedostatak kvalitetnih majstora plus elana za rad, želje za uspjehom, a toga je bilo kod majstora na početku ove naše utakmice ili u prvom poluvremenu, nekada smo radili i za prvi svibanj, pa se nitko nije bunio, nekada je to bilo drugačije, a sada to nije tako. Puno je neradnika i to je tako.«

Kuhinja je srce kuće

Branko Vaci kaže da je opremanje kuhinja veliki i zahtjevan posao.

»Kao prvo, naručitelj treba reći od kojeg materijala želi kuhinjski namještaj. Kuhinja ima 147 elemenata i sve to treba riješiti, pa da sve štima«, kaže Branko i ističe da je prije nekoliko godina u Svaštari, u odjeljku prodaje kuća i stanova, jedan kupac napisao da prodaje stan s centralnim grijanjem, kabelskom i kuhinjom Bane.

»Za mene je to bilo jedno veliko priznanje, jer imamo kvalitetu iznad svega. Mi ćemo se truditi tu kvalitetu zadržati i poboljšati, da kupci koji kupe naše proizvode budu sigurni u njihovu valjanost. Uz kvalitetu ide i cijena, a za tu cijenu dajemo trajnost da nakon desetak, petnaest godina kupljeni proizvodi budu iste kvalitete kao i kada su kupljeni. Mislim da je u kupatilu važna i estetika i kvaliteta materijala, kao i u kuhinji, jer kuhinja je srce kuće. Mnogo toga se dešava u kuhinji i tu se obitelj okuplja. A važno je i da je kupaonica lijepa kada se navečer ide na spavanje, kao i jutrima po ustajanju«, kaže Branko Vaci.

Pričajući o daljnjim planovima komapanije Bane Vaci se našalio kako mu je plan da se u budućnosti ne nervira.

»Prelazim oko 100.000 kilometara godišnje, želim raditi, pa sam tako i vozač, radim komercijalu, montažer sam ako treba, a sve to radim, jer je manjak uposlenih, ali mi ništa nije teško. Volim ovaj posao. A nedavno sam raspisao natječaj za posao stolara u našoj kompaniji, za solidnu plaću od 80.000 do 130.000 dinara, ali se nitko nije javio za majstora. A meni u kompaniji treba reći – samo dajte posla. Tu nema nezaposlenih nego samo onih koji neće da rade, ljudi ne žele prihvatiti odgovornost posla. Svi zaposleni u našoj kompaniji su prijavljeni, dakle ide im radni staž. Platio sam 100.000 dinara za kaznu zato što radnici kada su trebali potpisati platnu listu nisu napisali kojeg dana, datuma su primili tu radnu, platnu listu. Nevjerojatno. Kome god da sam to pričao, svi su rekli kako je to nemoguće. Ali jest, postoji sudski zapis. Bilo kako bilo, u kompaniji Bane svih ovih godina slušamo, pitamo, tražimo i ne odustajemo dok nismo sigurni da imamo najbolje rješenje za naše kupce i investitore«, kaže Branko Vaci i naglašava kako je najponosniji na sljedeće radove ove kompanije: hotel Splendid Budva, hotel Amfora Hvar, poslovno-stambeni centar Pupinova palata Novi Sad, TC Promenada Novi Sad, TC Beo Beograd, KC Kamenica Srijemska Kamenica, Urgentni centar Vojvodina Novi Sad, Dječja klinika Tiršova Beograd, kao i na izvršene radove u telefonskim kompanijama Telenor, MTS i Vip.

Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika