Aktualno Aktualno

O izazovima hrvatskih poljoprivrednika u Srbiji

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Hrvatske Tugomir Majdak primio je 22. srpnja izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća s kojim je razgovarao o izazovima s kojima se susreću hrvatski poljoprivrednici u Srbiji, objavio je HNV. Izaslanstvo su činili predsjednik Izvršnog odbora HNV-a i upravitelj Fondacije za razvoj hrvatske zajednice u Srbiji Cro-Fond Lazar Cvijin, član predsjedništva Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i pomoćnik pokrajinskog tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo master ing. poljoprivrede Mladen Petreš te član Tima za izradu registra gospodarstvenika i poljoprivrednih gospodarstava i bivši predsjednik DSHV-a Petar Kuntić.

Predstavnici HNV-a su upoznali državnog tajnika s aktualnim problemima hrvatskih poljoprivrednika u Srbiji, napose s malim potporama koje dobivaju u domicilnoj državi te s problemom nelojalne poljoprivredne konkurencije. Također su predstavili projekt Fondacije Cro-Fond »Izrada registra gospodarstvenika i poljoprivrednih gazdinstava« koji za krajnji cilj ima pomoć Hrvatske hrvatskim privrednicima i poljoprivrednicima u Srbiji.

»Gospodin Majdak je iskazao razumijevanje za situaciju u kojoj se nalaze hrvatski poljoprivrednici i podržao projekt, ocijenivši kako je to dobar put da se sagleda opseg resursa i potreba naše zajednice na tom području, što će biti osnova za nastavak buduće suradnje glede moguće potpore Vlade Hrvatske«, izjavio je Cvijin.

Podsjetimo, projekt je započeo s realizacijom održavanjem tribina u Subotici i Somboru koje su za cilj imale upoznavanje privrednika i poljoprivrednika s potrebnom izrade registra te s ciljevima i načinima provedbe tog postupka, a tema je izazvala velik interes okupivši nekoliko desetina posjetitelja.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika