Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Na dva kotača kroz Vojvodinu

Putovanje biciklom više nije toliko neobično i često će vam se dogoditi da tijekom putovanja na cesti sretnete biciklista koji je na svoj dvokotač spakirao sve što mu treba i krenuo u željenom smjeru. Ponekad su to putovanja koja se mjere stotinama ili tisućama kilometara, ponekad su to mjeseci pedaliranja, a ponekad samo kraće udaljenosti. Bilo koji od gore navedenih izazova da su u pitanju, sve je manje straha, a sve više hrabrih i ustrajnih. Mnogi, koje privlači ova vrsta putovanja, imaju problem s pronalaženjem istomišljenika i suputnika, pa čak niti ne kreću na put, ali nije rijetkost da na put krenu sami, pa ćete često vidjeti usamljene bicikliste, bilo žene ili muškarce, kako pedaliraju i osvajaju cestu.

Ako vas ova ideja privlači, a niste sigurni je li za vas, uvijek možete stvoriti zonu udobnosti i odabrati obilazak koji je pristupačan, ne baš zahtjevan i koji možete otkazati kad god smatrate da ne želite, vratite se kući vlakom, autobusom, uz pomoć prijatelja. Cilj nije odustati prije nego što započnemo već pokazati da je ideja biciklizma realnija nego što se čini.

Vojvodina je kao kreirana za upoznati je biciklom. Prva stvar koje se svaki početnik boji je vožnja uz brdo, a drugi naziv za Vojvodinu je ravnica, a opet nikako nije monotona. Ima da ponudi šume, rijeke, polja pšenice, planine… sve što jednom oku može goditi. Zvuci, mirisi, prizori i divni ljudi.

Dvije glavne biciklističke rute koje su se provukle kroz Vojvodinu su one koje vezujemo za rijeke Dunav i Tisu, pa tako uz Dunav imamo dio EuroVelo 6 koridora, a druga je Potiska ruta koja je na koridoru EuroVelo 11. U prijedlozima namjerno ispuštamo Kanalsku rutu koja povezuje Dunav – Tisu – Dunav, kao i rute kroz Frušku goru i Vršac zbog brojnih uspona. Zapravo, ovu rubriku ćemo posvetiti Dunavskoj ruti koja je najbolje markirana.

Ruta EuroVelo 6

Ruta je poznata kao »riječna ruta«, jer prati tri velike europske rijeke: Loaru, Rajnu i Dunav. EuroVelo 6 povezuje Atlantik i Crno more, iznosi 4.448 kilometara. Ruta je pravi kolaž europske civilizacije jer prolazi kroz deset država: Francusku, Švicarsku, Njemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. Kod nas ova ruta ulazi kod Berega, a izlazi kod Negotina, nakon 667 kilometara.

Najvažniji detalj, koji je obećan, je posebna bliskost sa zemljom, a posebni biseri su dijelovi Vojvodine. Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje, crkva sv. Petra u Monoštoru, Sombor, Tvrđava u Baču, Etno kuća u Kupusini, Apatin, Sonta, Park prirode Tikvara, Jezero Provala, Muzej konjarstva u Karađorđevu, Čelarevo, Petrovaradinska tvrđava, Srijemski Karlovci, prostranstvo Koviljsko-petrovaradinskog rita, crkva Snježne Gospe… Sve to i mnogo više vas čeka na ovoj sjajnoj biciklističkoj ruti, ali krenimo od Berega.

Okret po okret pedalama 

Glavna ruta kroz Vojvodinu duga je 294 kilometra, a od Berega do Novog Sada slijedi Dunav s lijeve strane. Ispod Gibraltara na Dunavu, Petrovaradinske tvrđave, ruta prelazi udesno, a zatim prelazi do same Fruške gore i to je trenutak kada možete dobiti izazov penjanja koji je dugačak 4,5 kilometara, s visinskom razlikom od 190 metara. Dobro razmislite prije no što odustanete, jer nakon toga slijedi sjajan spust i najbolji pogled na Dunav koji će biti udaljen 50 metara.

Ova izvrsna ruta, pored glavne ceste, nudi i zavoje koji je čine posebnom i dragocjenom. Već na samom početku njegovog odsjeka kod nas, nakon Berega, u Bezdanu dolazi do skretanja koje vodi do Dunava, ali i do samog početka Velikog bačkog kanala kao i brane izgrađene 1956. godine. Kada posjetite Muzej bitke kod Batine, vratite se u Bezdan i nastavite voziti kroz rezervat prirode Gornji Dunav. Prekrasna priroda prati vas dalje prema Somboru, kroz sam Sombor, prema Apatinu. Nakon Apatina, put ponovno prolazi kroz SRP Gornje Podunavlje, odakle izlazi na graničnom prijelazu Erdut – Bogojevo. U neposrednoj blizini ovog poteza nudi vam se prilika da malo skrenete s rute i nećete požaliti. Nakon sela Živa, na raskrižju skrenite lijevo, a nakon nekih sedam kilometara, između sela Vajska i Bođani, nalazi se jezero Provala, a nakon još 11 kilometara nalazi se tvrđava Bač. Oko tvrđave su meandri Mostonge ili barem njezini ostaci.

U nastavku rute nalazi se još jedan poseban rezervat prirode Karađorđevo, dok alternativni put vodi pored bagrema SRP, a u blizini je i Park prirode Tikvara.

U Bačkoj Palanki ruta nudi alternativu preko Dunava za koju vam je potrebna putovnica, jer prelazite u Hrvatsku. Naravno, ako zaboravite putovnicu, vaš dvokotač i vi nastavljate skelom preko Begeča, a nakon još 10 kilometara skelom kod Futoga.

Ruta dalje nudi mogućnost obilaska Novog Sada i Srijemskih Karlovaca, nakon čega put vodi do Banstola i do jedinog uspona na dijelu rute koji prolazi kroz Vojvodinu. Ako je uspon jedino s čime se ne možete pomiriti, uzmite vlak i vratite se kući, ali upamtite: spust nakon toga je nešto najljepše. Napokon, uspon je dugačak samo 4,5 kilometara, hodajte, uživat ćete. Spust vodi do Čortanovca. Dalje, možete planirati svoj odmor u centru Beške, jer su restorani izvrsni, a s Krčedina ćete pronaći prekrasan pogled. Na križanju puta Novi-Stari Slankamen imate dvije mogućnosti za predah ili nastavak prema Surduku, od kojeg imate još 40 km do Beograda, koji ovu rutu proširuje izvan granica Vojvodine, ali i otvara mogućnosti.

Avanture poput ovih zahtijevaju napuštanje zone komfora, ali samo na trenutak, u fazi pripreme. Usput sve postaje drugačije, lakše i ljepše, a nakon pustolovine zasigurno ćete poželjeti napisati sastav na temu kako sam proveo ljetovanje.

Šalu na stranu, dopustite sebi avanturu, ne zaboravite na svjetla, prsluke i kacige i uživajte na dva kotača kroz Vojvodinu.

Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika