Tema Tema

Poticanje regionalnog razvoja u općem interesu

U korist oba naroda, građana pograničnih područja, već više od jednog desetljeća Srbija i Hrvatska zajednički apliciraju za sredstva iz europske kase. Programi prekogranične i transnacionalne suradnje, Interreg programi, predstavljaju financijsku podršku suradnji pograničnih teritorija susjednih država (prekogranična suradnja) ili suradnji dijelova ili cijelih država (transnacionalna suradnja), na rješavanju pitanja od zajedničkog interesa kao što su: upravljanje otpadom, pružanje usluga u različitim sektorima, kulturna i ekonomska suradnja, turizam, promet itd. Programi teritorijalne suradnje u Europskoj uniji su se počeli provoditi 1990. godine, a od 2004. u programe Interreg se uključuju i države koje nisu članice EU. Time je Srbija dobila mogućnost za razvoj prekogranične i transnacionalne suradnje. Od 2004. godine do danas, u Srbiji je podnijeto više od 3.500 prijedloga projekata. Financirano je više od 800 projekata koje je provodilo 500 organizacija iz Srbije. Objavljeno je 35 javnih poziva za prikupljanje prijedloga projekata i ugovoreno je preko 91 milijuna eura. Opremljene su bolnice, vrtići, zoološki vrtovi, adaptirane su crkve, surađivale su službe za zajedničko reagiranje u izvanrednim situacijama i u borbi protiv trgovine narkotika, organizirani su koncerti, sportski događaji, a ugrožene grupe su dobile poticaj i vjeru u bolje sutra. Time se ostvaruje cilj prekogranične i transnacionalne suradnje – stvaranje uvjeta za kvalitetniji život građana širom Europe.

Različite koristi

S prednostima prekograničnih projekata, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, uvjerili su se i žitelji Srijema. Zajedno s nekoliko općina u Hrvatskoj godinama lokalne samouprave u Srijemu realiziraju projekte, od poljoprivrede i ekologije, preko suradnji u obrani od poplava, do turizma i kulturne suradnje. Kroz suradnju ljudi se upoznaju, saznaju nove stvari i uče na iskustvima susjeda. Tako se brišu granice i nastaju mostovi prijateljstva. Regionalna razvojna agencija Srem je tijekom prethodnih godina realizirala nekoliko značajnih prekograničnih i europskih projekata.

»Do sada smo realizirali nekoliko značajnih projekata s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, te nekoliko većih europskih projekata koji obuhvaćaju ove zemlje. Od ove godine to su veliki interregovi. Realizirali smo projekte u programu Adrion, koji također obuhvaćaju Hrvatsku i Bosnu. Zatim program Europa za građane, projekt Take care koji je bio program prekogranične suradnje s Hrvatskom. U njemu je najveću korist imala Opća bolnica Srijemska Mitrovica koja je u potpunosti opremila odjel za palijativnu njegu. S druge strane, u Hrvatskoj, na širem području Vukovarsko-srijemske županije, uspostavljena je usluga gerontodomaćice«, istaknula je projektna menadžerica Regionalne razvojne agencije Srem Bojana Lanc.

Transnacionalana suradnja – uvjet za nove ideje

Nedavno je u Rumi u organizaciji Regionalne razvojne agencije Srem, Centra za ekonomsko unapređenje Roma i Crvenog križa iz Srijemske Mitrovice, uz prisustvo partnera iz Češke, Bugarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovina, održana trodnevna konferencija projekta »WAI4PwDs-Web Accessibility and other Initiatives for Persons with Disabilites in EU i Pandemic and other Crisis Times« koji se financira iz programa Europa za građane i građanke, mjera Mreža gradova. U ovom projektu ostvarena je i uspješna suradnja s partnerima iz Varaždina.

»Projekt je nastao u trenutku kada se pojavio covid-19. Razmatrali smo koje osobe su najviše ugrožene u situacijama locdowna, u situacijama zatvaranja i socijalnog distanciranja. Došli smo do zaključka da su to svakako osobe s invaliditetom. Onda smo krenuli da analiziramo koja je to situacija koja njima najviše ne godi. Došli smo do saznanja da je to web pristupačnost, točnije pristup informacijama, pristup školovanju, nekim drugim uslugama kao što su zdravstvo, zakazivanje pregleda. To je nešto što osobe, pogotovo osobe koje su slijepe i gluhe, ne mogu koristiti u situacijama kada web sajtovi nisu prilagođeni njihovim potrebama. Od toga smo krenuli, a kasnije smo tu temu proširili i na druge osobe s invaliditetom. Prešli smo i na fizičku pristupačnost i na pristupačnost fizičkim objektima, napose u kontekstu turizma. To je jedna široka tema koja nema kraja«, izjavila je Lanc.

Kako dalje navodi, prekogranični projekti pružaju velike mogućnosti za Srijem.

»Srijem ima veliki potencijal da razvija razne vrste projekata. Sada ne radimo samo s osobama s invaliditetom nego radimo i u područjima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, u području zaštite ljudskih prava i u mnogim drugim područjima koja su ovoj regiji prijeko potrebna. Tom transnacionalnom suradnjom mi samo poboljšavamo naša iskustva, naša znanja, učimo od drugih, jer neke regije su se u odnosu na Srijem i u odnosu na Srbiju mnogo više razvile. Nama je najznačajnije da učimo od drugih, da prenesemo saznanja i da drugima prenosimo naša znanja. Na taj način razvijamo i nove projektne ideje«, rekla je Lanc, dodajući da su u narednom periodu u planu novi pravci suradnje s partnerima iz regije, a između ostalih akcent će biti na pristupačnom turizmu za osobe s invaliditetom.

Lakši pristup zdravstvenim uslugama

Zahvaljujući Regionalnoj agenciji Srem, Centar za ekonomsko unaprijeđenje Roma iz Srijemske Mitrovice, također je sudjelovao na različitim europskim projektima. Jedan od njih je i Zdravlje za Rome u kojem je, osim njih, sudjelovalo i sedam partnera iz Srbije i Hrvatske.

»Projekt se odnosio na zdravlje Roma, odnosno na to koliko su Romi upućeni i koliko znaju o svojim pravima kada je u pitanju pristupačnost zdravstvenim uslugama. Ovaj projekt je dobro došao za vrijeme pandemije kada su građani bili prepušteni sami sebi budući da mnogi od nas nisu znali kako se zaštititi. Projekt je bio namijenjen zdravlju Roma. Na ovom projektu smo im pomogli da imaju bolju dostupnost zdravstvenoj zaštiti, kako u Srijemskoj Mitrovici, tako i u Hrvatskoj, budući da su partneri na ovom projektu bili Grad Čakovec i Međimurska županija. Na obje strane rađene su studije izvodljivosti. U Hrvatskoj je posebno bila naglašena pristupačnost zdravstvenim uslugama. Oni žive u udaljenim mjestima. Kroz ovaj projekt osiguran im je autobusni prijevoz do Međimurske županije gdje postoje zdravstveni centri. Što se tiče Srijemske Mitrovice, imali smo liječnike koji su svakodnevno bili na terenu. Također, liječnici opće prakse, pedijatri, ginekolozi, organizirali su zdravstvene radionice. Mogu reći da smo u nekim situacijama spasili ljudske živote, jer su na osnovu ovih radionica oni prepoznali neke od simptoma koje su imali i na taj način spriječili razvoj bolesti. U romskim naseljima smo imali terenske radnike, Rome, koji su upućivali i odvozili stanovnike ovih naselja do zdravstvene ustanove«, istaknula je Slađana Teodorović iz Centra za ekonomsko unapređenje Roma, ističući da imaju dobra iskustva s partnerima iz Hrvatske s kojima planiraju buduće projekte.

Sama činjenica da su u periodu od 2014. do 2020. godine s 34,2 milijuna eura financirani projekti koji su imali za cilj pridonijeti poboljšanju kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, promoviranju obnovljivih izvora energije, zaštiti životnog okoliša, očuvanju kulturno-povijesne baštine, turizmu, te poboljšanju konkurentnosti u pograničnom predjelu, dovoljno govori u prilog tome koliki je njihov značaj, kako u poticanju regionalnog razvoja korištenjem dostupnih fondova EU, tako i u privlačenju stranih investitora, konkretno na području Srijema.

S. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika