Kultura Kultura

Novi kulturni događaj u gradu i zajednici

Osnovana u znak sjećanja na likovnog pedagoga i slikara, najnovija subotička kolonija okupila petnaest slikara iz zemlje i inozemstva * Nastali radovi bit će predstavljeni javnosti na izložbi potkraj godine

 
Na mapu subotičke likovne i kulturne scene prošloga se tjedna upisao jedan novi događaj. Riječ je o međunarodnoj umjetničkoj koloniji »Stipan Šabić« čiji je prvi saziv održan od 24. do 27. kolovoza, na salašu Paje Đurasevića nadomak grada Subotice. Poznata je to, kažu, »avlija inspiracije« već od ranije, jer se na toj lokaciji nekada održavala likovna kolonija »Bunarić«. 
Prvi saziv kolonije »Stipan Šabić« okupio je petnaest umjetnika iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Osim u sjedištu kolonije, rad se odvijao na obližnjem marijanskom svetištu, kao i u bašti restorana »Villa Viktorija« na Paliću.
 
Hrabriti talentirane
Koloniju je zatvorio ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, naglasivši kako ona predstavlja novi događaj na mapi Subotice, ali i hrvatskog kulturnog prostora. 
D. B. P.
 
Sudionici kolonije
Na prvom sazivu Međunarodne umjetničke kolonije »Stipan Šabić« sudjelovali su: Goran Kujundžić iz Osijeka, Josip Ago Skenderović iz Pariza (Francuska), Miladin Đukanović Bajo iz Zrenjanina, Zdenko Radovanović iz Ivanovca (Hrvatska), Ferencz Takacs iz Pečuha (Mađarska), te subotički autori: Sándor Kerekes, , Görgy Boros, Lea Vidaković, Vanja Subotić, Tanja Uverić, Sergej Radulović, Hunor Gyurkovics,  Antun Rudinski i Károly Terteli. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika