Tema Tema

Hrabro protiv manipulacija

 

Hrvati u općini Sombor uoči predstojećeg popisa stanovništva
Hrabro protiv manipulacija
Ove 2011. godine Hrvatima potrebno ohrabrenje, izjasniti se hrabro, kako poručuje krovna institucija Hrvata u Vojvodini. A koliko će bili hrabri oni koji su tu hrabrost u ratnom vremenu izgubili, pokazat će ovogodišnji popis stanovništva
 
Piše: Zlatko Gorjanac
Povijest grada Sombora su pokraj većinskog srpskog življa i drugih manjinskih zajednica gradili i Hrvati. U ovaj grad su neizbrisivo utkali svoju vjeru, kulturu i tradiciju, a te činjenice i zalog pradjedova je nerijetko iskrivljavan i urušavan od strane različitih struja politike i pojedinaca koji su slijepo služili, pa i danas služe ideologijama na zalazu, ili već, mrtvim ideologijama. Krvave devedesete prošlog stoljeća itekako su utjecale na demografsku sliku grada, kada su se brojne hrvatske obitelji iseljavale, najčešće pod prijetnjama, jer je matična domovina Hrvatska bila u ratu sa Srbijom. Podaci popisa stanovništva iz 1991.godine u Somboru govore kako je naglo opao broj onih koji su se izjašnjavali kao Hrvati, u odnosu na popis od prije 10 godina (1981.), što zbog pomenutog iseljavanja, ali i zbog nedovoljno hrabrosti i ponosa reći tko sam i što sam. I to je u neku ruku razumljivo jer samo nekoliko kilometara dalje grmio je rat koji je tresao tlo i na ovoj strani Dunava, a tlo su tresli i oni koji su putem medija i otvorenih nastupa na mitinzima bez ustručavanja govorili tko je ovdje nepoželjan i glasno i jasno govorili njihova imena. U takvom ozračju nije bilo lako biti i ostati Hrvat. Vlast je tih godina ovoj nacionalnoj zajednici svojim manipulacijama dala razne ponude i mogućnosti, te je preko noći sve što je subetničko u Hrvata postalo etničko,  pa su ovdašnji Hrvati mogli odabrati neku od tih novonastalih nacija i tako barem djelomično otkloniti svoj strah.  
Danas sa zadovoljstvom možemo reći kako je poslije petolistopadskih promjena zauvjek pao režim i ideologija Slobodana Miloševića, ali sa nezadovoljstvom možemo reći kako su njegove ideje još uvijek žive, bez obzira koliko pričali o demokratskim promjenama i putu ka velikim vratima Europe. Samo u Srbiji Bunjevci imaju status nacije, što za cilj opet ima manji broj Hrvata na budućem popisu stanovništva. Stoga je itekako i ove 2011. godine Hrvatima potrebno ohrabrenje, izjasniti se hrabro, kako poručuje krovna institucija Hrvata u Vojvodini. A koliko će bili hrabri oni koji su tu hrabrost u ratnom vremenu izgubili, pokazat će ovogodišnji popis stanovništva.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika