Kolumne Kolumne

Srbija i(li) EU

Napretka Srbije u približavanju Europskoj uniji nema već dulje vrijeme. Ako se to približavanje mjeri otvorenim poglavljima, onda zastoj traje više od godinu i pol dana. Upravo toliko na relaciji Srbija – Europska unija nema ništa novo. Ili u prijevodu: godinu i pol dana Europska unija nije Srbiji dala zeleno svjetlo da, uz ranije otvorenih 18 pregovaračkih poglavlja, otvori barem još jedno (a ukupno ih je 35).

I svima je jasno da je kamen spoticanja odnos Prištine i Beograda, odnosno status Kosova. Upravo taj status Kosova, koji je kočničar srbijanskog napretka ka Europskoj uniji, mogao bi biti predmetom trgovine. To je mišljenje Aleksandra Popova, direktora novosadskog Centra za regionalizam. Prema njegovim riječima, Europska unija intenzivirat će »trgovinu« članstva Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana u zamjenu za kompromis Beograda i Prištine o statusu Kosova, što znači da bi se uskoro mogli dogoditi konkretniji pomaci u dijalogu. Jednostavno rečeno, ali u stvarnom političkom životu teško i iz ove perspektive nemoguće, jer za pomake u dijalogu potrebno je da se i Kurti i Vučić odmaknu od početnih pozicija – potpunog priznanja neovisnosti Kosova i potpunog odbijanja priznanja te neovisnosti.

Dobrovoljnog približavanja svakako neće biti, pa bi tu dobrovoljnost trebao pogurati pritisak europskih dužnosnika. Kako u svakoj trgovini sve i svatko ima svoju cijenu, tako i u ovoj političkoj ishod ovisi od ponude koja je na stolu. I od toga jesu li aktualni političari spremni platiti ponuđenu cijenu, odnosno priznati realnost koja je (ionako) svima jasna.

U prilog nam svakako ne ide to što je Srbija jedina država kandidat za punopravno članstvo u Europskoj uniji koja se nije pridružila odluci Vijeća EU o uvođenju ekonomskih sankcija Bjelorusiji.

Ista je to Srbija koja je, čast izuzetcima, ignorirala obljetnicu genocida u Srebrenici. »Pokušaji prekrajanja povijesti, poricanja genocida, ili veličanje ratnih zločinaca nemaju mjesta u Europi, moraju prestati i svakako se neće trpjeti«, poručio je visoki dušnosnik Europske unije Josep Borrell.

Pametnom dovoljno.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika