Aktualno Aktualno

Gdje poći sutra?

Hrvatsko nacionalno vijeće svake godine organizira izvannastavne aktivnosti i programe usmjerene na stjecanje znanja, vještina i podizanje kvalitete nastave na hrvatskom jeziku. Po riječima predsjednice Odbora za obrazovanje Margarete Uršal ovakva vrsta neformalnog obrazovanja izuzetno je važna za socijalizaciju djece, osamostaljivanje, komunikaciju i jačanje jezičnih kompetencija.

Kao i prethodnih godina, u suradnji s udrugom Naša djeca i Hrvatskim prosvjetnim društvom Bela Gabrić, u planu izvannastavnih aktivnosti predviđena je realizacija programa profesionalne orijentacije Gdje poći sutra?. Program je namijenjen učenicima koji su završili 7. razred osnovne škole na hrvatskom nastavnom jeziku ili pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture kao i učenicima koji su završili 3. razred srednje škole na hrvatskom jeziku ili su bar jedan ciklus obrazovanja završili na hrvatskom jeziku.

»Cilj programa je pomoći učenicima da započnu promišljanje o svom profesionalnom putu, otkriju vlastite sposobnosti i interese. Program vode profesionalni voditelji psihologinja i pedagoginja uz uporabu najsuvremenijih testova i upitnika«, kaže Uršal i pojašnjava kako se program inače odvija pet dana, što obuhvaća testiranje, radionice i slobodno vrijeme za druženje. Testiranje će ove godine biti održano u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, od 9 do 16 sati, s kraćim pauzama i pauzom za ručak, i to 10. kolovoza za učenike 7. razreda i 11. kolovoza za učenike 3. razreda srednje škole. Kako je Uršal istaknula, ako epidemiološke mjere budu dozvolile, planira se da učenici nakon obavljenog testiranja sve radionice i individualne razgovore obave izvan Subotice o čemu će roditelji i učenici biti naknadno obaviješteni.

Cijena profesionalnog testiranja s osiguranim materijalima, testovima i ručkom je 1.000 dinara, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 26. srpnja u Hrvatskom nacionalnom vijeću ili putem elektroničke pošte: obrazovanje@hnv.org.rs.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika