Kultura Kultura

Bogat prateći program

Prateći program 28. Festivala europskog filma Palić, koji se održava od 17. do 23. srpnja u organizaciji Otvorenog sveučilišta Subotica, uključivat će radionice za blogere, vlogere, influencere, filmske kritičare i dokumentarce, promocije knjiga i filmske izložbe, okrugli stol posvećen slovenskoj kinematografiji, koncerte, radionice izrade grafita i ekološke panel diskusije, priopćili su organizatori.

Ove će se godine na Paliću po prvi puta organizirati radionica festivalske mreže MIOB (Moving Images Open Borders) za blogere, vlogere i influencere iz 6 zemalja. Na taj način FEF prati moderne trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa širinom i bogatstvom europskog autorskog filma.

Radionicu filmske kritike, koja će okupiti 9 mladih kritičara iz 6 zemalja, vodit će Neil Young, izbornik programa Paralele i sudari i Mladi duh Europe na festivalu.

Kako gledati fim?

Edukativni program Kako gledati film - mala škola bontona radionica je namijenjena djeci osnovnoškolske dobi od 10 do 15 godina i posvećena obrazovanju u području audiovizualne kulture i umjetnosti. Namjera je potaknuti kulturu odlaska u kina i kulturu gledanja audiovizualnih sadržaja, ali i podržati svijest sudionika teoretskim znanjem iz spomenutih područja. Autorski tim projekta čine koordinatori programa Zoran Janković i Đorđe Bajić, organizator projekta Nemanja Boškov i koordinatorica projekta Nevena Đonlić.

Radionica dokumentarnog filma DOKSrbija dio je projekta godišnjeg programa radionica u organizaciji udruge. Suradnjom s filmskim festivalima širom Srbije, cilj je potaknuti i podržati decentralizaciju nacionalne dokumentarne scene. DOKSrbija radionica na Paliću fokusirat će se na aktualna dokumentarna događanja, produkcijske aspekte međunarodnih projekata, prvenstveno između zemalja različitih proizvodnih kapaciteta, kao i na prijelaz na internetsko okruženje tijekom faza razvoja i distribucije projekata.

Knjige, izložba, okrugli stol

Na festivalu će biti promovirana knjiga Neda Arnerić: Od sna do stvarnosti i natrag, koja će čitateljima približiti detalje iz života poznate glumice i upoznati ih s magijom koju je širila na velikom platnu. Autorica knjige i novinarka Tatjana Nježić, svojom je najnovijom knjigom uspjela pokazati ne samo glumački portret Nede Arnerić, već i oslikati svoje putovanje od sna do stvarnosti, pa natrag. Predstavit će se i knjiga Aleksandra Guričića Glogi o doajenu srpskog kazališta Nebojši Glogovcu u kojoj će čitatelji moći pronaći svjedočanstva njegovih najbližih prijatelja, kao i ranije neobjavljene pjesme ovog glumca, koje je napisao za svoju dušu. Program posvećen izdavaštvu dovršava predstavljanje antologije Književnici u kinu: književna povijest naših filmskih iskustava istaknutog filmaša Slobodana Šijana, koja donosi izbor tekstova u kojima su naši i regionalni pisci, često iz vrlo osobne perspektive, napisali o filmskom fenomenu.

Izložba Tragovi vremena Filmski plakat 1945-1970 bit će posvećena filmskim plakatima iz fundusa i arhiva Filmskog centra Srbije. Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova snimljenih četrdesetih, pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, a predstavljaju značajna djela jugoslavenske kinematografije.

Na okruglom stolu Postignuća trenutne slovenske kinematografije fokus će biti na umjetničkim dostignućima, kulturnoj politici i produkcijskim aspektima slovenske kinematografije danas, s posebnim osvrtom na filmove i autore u programu Slovenija u fokusu. U ovom programu sudjelovat će gosti iz Slovenije – filmaši i stvaratelji, predstavnici Filmskog centra Srbije i FEF-a Palić, a vodit će je dr. Ivana Kronja, filmologinja, filmska kritičarka i koordinatorica Dana slovenskog filma.

Tijekom festivala publika će moći pratiti koncertni program na Abaziji, tijekom kojeg će nastupiti bendovi Gordanov blues geto, Perpetuum Mobile, E-Play, Nafta i drugi.

Prekogranični projekt s Vukovarom

U okviru projekta Panona Net, u suradnji s Gradom Vukovarom, Otvoreno sveučilište Subotica organizirat će dvije radionice izrade grafita na platnu. Prva radionica održat će se za vrijeme 28. Festivala europskog filma Palić. Cilj radionice izrade grafita na ekranu je suradnja, razmjena ideja i iskustava, kao i stvaranje grafita na ekranu s motivima iz područja filma. Tijekom 4 dana radionice grafičari u Subotici prisustvovat će izvedbama iz Vukovara uživo, gdje će organizatori festivala VukovArt i umjetnici iz Hrvatske podijeliti svoja iskustva u izradi grafita i freski u obliku predavanja. Nakon radionice stvoreni grafiti na platnu bit će izloženi na Velikoj terasi na Paliću u obliku izložbe.

Jedan od popratnih programa bit će panel diskusija Koncept gospodarenja otpadom u subotičkoj regiji i Zelena agenda EU-a za zapadni Balkan, u skladu s orijentacijom Festivala europskog filma Palić na tematiziranje pitanja od značaja za okoliš, posebno Palićko jezero.

Ove godine festival se održava na nekoliko lokacija, uključujući jedinstvenu Ljetnu pozornicu na Paliću, kao i kina Eurocinema, Abazija i Lifka. Tijekom pretfestivalskog programa i središnjeg dijela događaja publici će se predstaviti više od 130 filmova iz cijele Europe, u 15 različitih odabira i programskih cjelina. Mnogi filmovi imat će srpsku i regionalnu premijeru na Paliću.

H. R.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika