Aktualno Aktualno

Razgovor o mogućnostima suradnje

Hrvatsko nacionalno vijeće je danas, 7. srpnja, posjetio zastupnik Hrvatskog sabora Veljko Kajtazi gdje se sastao s predsjednikom Izvršnog odbora HNV-a Lazarom Cvijinom, članicom IO HNV-a Margaretom Uršal i međunarodnim tajnikom Darkom Baštovanovićem.

Veljko Kajtazi u aktualnom sazivu Hrvatskog sabora, već u četvrtom mandatu, zastupa interese dvanaest nacionalnih manjina (austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, ukrajinske, turske, vlaške i židovske) i član je Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Aktivno se bavi i romskim pitanjima u Hrvatskoj.

Kajtazi je rekao kako je njegov posjet Subotici u sklopu međunarodne kulturne suradnje s romskom nacionalnom manjinom u Srbiji, ali je želio posjetiti i Hrvatsko nacionalno vijeće kako bi razmotrili mogućnosti suradnje u budućnosti.

Na pitanje kako se kao pripadnik manjine osjeća u Hrvatskoj i koju razinu prava uživaju Kajtazi je rekao: »Naš ustavni zakon je jedan od najboljih u Europi, među ostalim zato što imamo osam saborskih zastupnika koji zastupaju interese manjina, kroz rezervirana mjesta. Imamo i dva vladina ureda koji izvrsno funkcioniraju: Savjet za nacionalne manjine, kojemu je na čelu pripadnik židovske zajednice Aleksandar Tolnauer i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kojemu je na čelu pripadnik romske zajednice Alen Tahiri. Imamo iz srpske nacionalne manjine potpredsjednika Vlade, nekoliko državnih tajnika, ravnatelje, što sve govori da su u Hrvatskoj nacionalne manjine ne dobro, nego odlično zastupljene. Vlada Andreja Plenkovića, koja je donijela operativni plan za nacionalne manjine odlično funkcionira i imamo i u proračunu određena sredstva za njegovu realizaciju što samo po sebi pokazuje da imamo veliku podršku Vlade i svih ostalih u Hrvatskoj«.

Lazar Cvijin je rekao kako bi i Hrvati željeli ostvariti bar dio onih prava koja imaju pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj i nastoje ostvariti kontakte sa svim razinama vlasti u Srbiji kako bi došli i do nekih pomaka. »Na žalost samo u nekim područjima je došlo do određenih pomaka, a u onim najbitnijim stvari su na početku i nema nekih naznaka kada i na koji način će se to rješavati do kraja«.

Kajtazi je posjetio i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u sjedištu stranke u Subotici i razgovarao o pitanjima vezanim uz političko predstavljanje manjina s predsjednikom Tomislavom Žigmanovim.

»Upoznali smo narodnog zastupnika Veljka Kajtazija s društveno-političkim prilikama hrvatske zajednice u Republici Srbiji i iskazali zamoblu da prenese riječi zahvale Vladi Republike Hrvatske, većini koju on podržava. Ukazali smo mu na brojne izazove s kojima se suočava hrvatska zajednica, a kao politička stranka naravno da je najviše bilo riječi o problemima i izazovima koje imamo u političkoj participaciji. Za razliku od Hrvatske, ovdje nacionalne manjine nemaju garantirane mandate što onda uvelike usložnjava i političku subjektivnost hrvatske zajednice u Srbiji, dodatno otežava artikulaciju interesa i na koncu se slabije ostvaruju ciljevi koje smo donijeli. U svakom slučaju, bio je jedan koristan sastanak, radujemo se što je narodni zastupnik prepoznao potrebu da prilikom boravka u Srbiji posjeti i ovdašnju političku stranku Hrvata i vjerujemo da će informacije koje je ovdje dobio biti u funkciji jednog svestranijeg i kvalitetnijeg sagledavanja našeg ukupnog društvenog položaja«, istaknuo je Žigmanov.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika