Aktualno Aktualno

Počela izgradnja Hrvatske kuće

Dva mjeseca nakon polaganja kamena temeljca počeli su radovi na izgradnji Hrvatske kuće u Subotici u kojoj će biti sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća i NIU Hrvatska riječ. Početak radova obišao je Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

»Radovi na izgradnji Hrvatske kuće su i službeno počeli. Vlada Republike Hrvatske preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH osigurala je sredstava za prvi dio izgradnje. U planu je da se do konca godine čitav objekt stavi pod krov, što znači da bismo mogli realizirati dvije faze izgradnje ovog objekta, a nadam se da ćemo do kraja 4. mandata HNV-a i svečano moći otvoriti ovaj objekt. Zahvalni smo Vladi RH i Središnjem državnom uredu koji su prepoznali da nas je potrebno ne samo institucionalno već i kadrovski podupirati«, kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

»Malo kada sam bio ovako sretan i ushićen u Subotici, a bile su razne prigode. Dakle, ovaj trenutak kada se vidi da je stvarno počelo građenje Hrvatske kuće nešto je posebno. Od same inicijative koju su pokrenuli Jasna Vojnić i Tomislav Žigmanov, a koja je od Republike Hrvatske prihvaćena, pokazali ste da ukoliko je riječ o dobrom i kvalitetnom projektu, njegova realizacija ne može izostati. Veseli me što stvarni početak radova ide s danom rođenja buskupa Ivana Antunovića, a što se opet veže uz nagrade najboljim učenicima. Dobili smo u ovom danu koncentrirano sve ono što nosi identitet zajednice. Oduševljen sam činjenicom da se tako veliki pomaci događaju«, kazao je Bošnjak prilikom obilaska radova na gradilištu Hrvatske kuće.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika