Tema Tema

Radni sastanak u HNV-u

 

 

Posjet Subotici i V. međunarodnom gospodarskom sajmu delegacija hrvatskog Ministarstva poljoprivrede na čelu s državnim tajnikom Stjepanom Mikolčićem okončala je u srijedu, 24. kolovoza, radnim sastankom s predstavnicima izvršne vlasti Hrvatskog nacionalnog vijeća i gospodarstvenicima hrvatske manjinske zajednice u prostorijama krovne institucije Hrvata u Srbiji. U domaćinskom ozračju »okruglog stola«, nekoliko sugovornika s obiju strana razmijenilo je mišljenja i poglede ogospodarskoj situaciji u dvije države i potencijalima daljnjeg razvijanja suradnje, a osvrnuli su se i na neke od problema koji već godinama pritišću pripadnike hrvatske manjinske zajednice u Srbiji, kada su u pitanju hrvatske tvrtke koje posluju na ovom teritoriju. 

 

 
 
 
 
 
Očekuje se konkretniji angažman
 
 
 
 
 
 
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH Stjepan Mikolčić je, obraćajući se nazočnim sudionicima ovoga radnoga sastanka, izrazio zadovoljstvo zbog uspješnosti posjeta  Subotici delegacije koju je predvodio, naglasivši kako nije u pitanju posjet koji se temelji isključivo na razvijanju i promicanju gospodarskih odnosa, nego i izravan način davanja značaja hrvatskoj manjinskoj zajednici u Republici Srbiji, osobito sada kada se bliži popis stanovništva.
 
»Interes je i Hrvatske, kao matične domovine svih Hrvata, da Hrvati u inozemstvu ostvaruju apsolutno sva prava, da to mogu normalno iskazivati i da se slobodno mogu izjašnjavati. Hrvatska je napravila strategiju u tom kontekstu i ona preko svojih institucija i djeluje na tom planu. Tijekom mog posjeta više sam puta naglasio kako je Hrvatskoj tržište Srbije itekako interesantno, pogotovo s naslova poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Srbija je u proteklim godinama došla na četvrto mjesto hrvatskog izvoza prehrambenih proizvoda i hrvatski gospodarstvenici akvizirali su nekoliko poduzeća u Srbiji, pa postoje šanse da se i dio hrvatske zajednice možda na neki način egzistencijalno osigura, što je i dio politike koju Hrvatska vodi prema Hrvatima koji žive na ovim prostorima. Mi smo dovršili jedan vrlo značajan posao za Hrvatsku, dovršili smo pristupne pregovore za članstvo u Europskoj Uniji i očekujemo da će do konca godine biti potpisan ugovor o pristupanju i da ćemo 1. srpnja postati nova članica EU. Proces je bio mukotrpan, zahtjevan, mnogo je bilo reformi i u poljoprivredi i drugim sferama gospodarskog života. Sve smo to voljni, u interesu dobrosusjedske suradnje, sva naša iskustva podijeliti sa Srbijom, jer se i Srbija oprijedelila za europsku budućnost. I nama je interes uspostaviti tijesne i bolje odnose u regiji, a pretpostavke za to itekako postoje. Tržišta su nam slična, gospodarstva kompatibilna i realno je jednostavnije poslovati s tržišnim subjektima u regiji nego s mnogo više zahtjevnijim tržištima zemalja Europske Unije.«
Uključivši se u raspravu, predsjednik IO HNV-a Darko Sarić Lukendić je potvrdio potrebu razvijanja suradnje između gospodarstvenih subjekata s obiju strana, uz naglasak na potrebnim investicijama i konkretnijem angažmanu hrvatskih tvrtki i gospodarstvenika.
»Veliki problem za članove hrvatske manjinske zajednice koji žive na ovim prostorima je minimalni broj radnih mjesta u tvrtkama koje su u hrvatskom vlasništvu. Željeli bismo da se to u budućnosti promijeni u korist hrvatske populacije, koja se sada nalazi pred izuzetno važnim i delikatnim trenutkom približavajućeg popisa stanovništva. Jer veći broj popisanih Hrvata i Hrvatica znači i mogućnost ostvarivanja većih prava«.

 

 
 
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju  
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika