Aktualno Aktualno

Velik broj problema

Seminar o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe u Srbiji održan je 16. lipnja u Beogradu. Na seminaru je predstavljena i nova Rezolucija o provedbi preporuka Četvrtoga mišljenja o provedbi Okvirne konvencije u Republici Srbiji. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća na seminaru je sudjelovao međunarodni tajnik Darko Baštovanović.

Po njegovim riječima, Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe najznačajniji je dokument o zaštiti nacionalnih manjina, a posebna pozornost seminara bila je usmjerena k službenim stajalištima i pozicijama nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. Baštovanović je referirao na svaku točku Rezolucije, napose kada su u pitanju problemi s položajem i pravima hrvatske nacionalne manjine.

On je istaknuo kontinuiranu posvećenost HNV-a praćenju provedbe najvažnijih međunarodnih dokumenata, ukazavši kako se stječe dojam postojanja neslužbene državne politike neuvažavanja specifičnosti manjinskih zajednica. Upozorio je, također, na velik broj problema na koje državne institucije više od desetljeća ne obraćaju pozornost. Među njima je izdvojio kontinuirano isključivanje iz procesa donošenja odluka, socioekonomske probleme hrvatske zajednice, te komunalnu i infrastrukturnu nerazvijenost mjesta u kojima žive Hrvati. Baštovanović je naglasio kako Srbija nema ni jedan službeni natječaj koji se tiče pitanja revitalizacija manjinskih područja te se ne primjenjuju ni kratkoročne mjere kako bi se situacija uravnotežila, te je istaknuo kako su Hrvati u potpunosti isključeni iz procesa donošenja odluka, te da se, čak, zaprječava prikladno sudjelovanje Hrvata unutar manjinskih tijela i institucija.

Seminar je održan u suorganizaciji Ureda Vijeća Europe u Beogradu, Odjela za borbu protiv diskriminacije Vijeća Europe, Odbora stručnjaka za praćenje primjene Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije. Seminar je organiziran na visokoj razini uz sudjelovanje stručnjaka iz Vijeća Europe i visokih predstavnika državnih institucija Srbije.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika