Kultura Kultura

Stvaratelji novih vrijednosti

Na svečanosti u Velikoj vijećnici Gradske kuće, u utorak, 22. lipnja, predsjednik Skupštine grada Subotice Bálint Pásztor uručio je priznanja Dr. Ferenc Bodrogvári za 2020. godinu. Priznanja su dobili dramaturginja Kornélia Góli, povjesničar Szilárd Patyi i profesorica srpskog jezika i književnosti Nevena Mlinko.

Priznanje Dr. Ferenc Bodrogvári dodjeljuje se istaknutim kulturnim stvarateljima (ne starijim od 40 godina) u području književnosti, znanosti, likovne, glazbene, kazališne i filmske umjetnosti koji su svojim djelima i radnjama pridonijeli razvitku kulturnog života Grada ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inozemstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

Kako je Pásztor, među ostalim, kazao, ovom se nagradom izražava zahvalnost prema istaknutim mladim stvarateljima koji svoj rad stavljaju u službu ponovnog stjecanja kulture naših predaka, prenošenja stvorenih vrijednosti i bogaćenja te baštine.

»Dajemo im do znanja da su nam važni njihovi uspjesi i rezultati, da nam puno znači što svojim stručnim, znanstvenim i kreativnim radom doprinose stvaranju novih vrijednosti, da prepoznajemo zahtjevnost koja ih vodi i kvalitetu koju pružaju. Drago nam je što se ovaj grad, tako ponosan na svoju kulturu, obrazovanje, povijest i duhovnu raznolikost, može pohvaliti sugrađanima, i to mladim stvarateljima koji su već dali prilog trajnim vrijednostima, koji svojim kvalitetama premašuju ostvarenje osobnih profesionalnih ambicija služeći tako napretku svoje zajednice«, naglasio je Pásztor te poželio dobitnicima priznanja da ih i dalje motivira »želja za znanjem, nadahnuće i radost stvaranja«.

Nevenu Mlinko je za priznanje predložio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, ističući njezinu angažiranost na području kazališne umjetnosti i književno-jezičnom. U izjavi za medije Mlinko je istaknula kako joj puno znači što je u zajednici u kojoj djeluje prepoznata vrijednost njezina rada.

»Sretna sam zbog toga, a s druge strane, puno mi je srce što su na dodjelu večeras došli moja rodbina, prijatelji i suradnici bez kojih vjerojatno ne bih dobila ovo priznanje, jer su vjerovali u moje ideje i moj rad, pomagali u realizaciji toga. Iako ovo priznanje naslovno pripada meni, pripada i mnogim drugim ljudima koji su iza kulisa sve vrijeme stajali i podržavali me. Subotica ima svoje potencijale, svoje ljude kojima se trebamo baviti i ne smijemo zaboraviti njihov rad«, izjavila je Mlinko.

Dodala je kako joj je ovo priznanje poticaj za daljnji rad, ali da je »svako vrijeme neizvjesno, a posebno ovo naše« te da se nikad ne zna što nosi sutra.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika