Aktualno Aktualno

Na putu zaštite Starog Majura

Skupština grada Novog Sada na sjednici koja je održana 18. lipnja usvojila je Odluku o izradi plana detaljne regulacije Starog Majura u Petrovaradinu. Odluka obvezuje nadležnu instituciju za prostorno planiranje u Gradu, JP Urbanizam, da započne proceduru izrade plana detaljne regulacije, sukladno sektorskom Zakonu o planiranju i izgradnji.

Odluka je uslijedila nakon sjednice radne skupine Grada Novog Sada i Hrvatskog nacionalnog vijeća koja se bavi rješavanjem otvorenih pitanja hrvatske zajednice na području ove lokalne samouprave. Nakon sjednice, Gradskoj upravi se pismom obratilo HNV u prvoj polovici svibnja, apelirajući na snažniju institucionalnu zaštitu prostora i objekata ovog, »najhrvatskijeg« dijela Petrovaradina, koji su predmet snažne navale investitora u izgradnju višekatnica. Nakon toga je zakazana nova sjednica radne skupine 19. svibnja na kojoj je jedina točka dnevnog reda bilo pitanje zaštite graditeljskog naslijeđa i obiteljskih stambenih objekata u Starom Majuru, a brzo iniciranje donošenja novog prostornog plana dobilo je jasnu potporu članova radne skupine. Dana 25. svibnja održan je sastanak članova radne skupine s članom Gradskog vijeća za upravu, propise i urbanizam Milovanom Amidžićem, od kojega je zatraženo da se postojeći plan pozornije primjenjuje (što do sada nije bio slučaj), te da se ubrza usvajanje novoga. Sjednica Komisije za planove Skupštine grada održana je već 27. svibnja, i na njoj je verificiran prijedlog odluke o izradi plana detaljne regulacije Starog Majura u Petrovaradinu, koja je nedugo zatim i usvojena.

Donošenje novog prostornog plana, očekuje se, omogućit će zaštitu onih objekata kojima je prethodna zaštita istekla koncem 2020. godine, te će, između ostaloga, nakon formalne zaštite prostora donijeti i mogućnost obnove staromajurskih kuća iz javnih proračuna.

M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika