Kolumne Kolumne

U korist svoje štete

Dogodili se izbori. Ne oni veliki. Njih će tek biti. Narednog proljeća, ako se drugačije ne naredi. Već izbori za savjete mjesnih zajednica u Novom Sadu i Somboru. Nisam u Novom Sadu, pa o tome kakve su bile liste, kako je protekla kampanja i samo glasanje mogu suditi na temelju novinarskih izvještača. O onima u Somboru mogu govoriti, jer sam i sama imala pravo sudjelovati na njima, ali princip je svugdje isti. Da mi u poštansko sanduče nisu, nekoliko dana prije izbora, ubacili poziv za glasanje, ne bih ni znala da ja, kao i još nekoliko desetaka tisuća Somboraca, imam pravo birati tko će u naše ime ukazivati na komunalne i druge probleme, upućivati inicijative, prijedloge. Ali tko mi je kriv kada ne idem u korak s (političkim) vremenom, pa još uvijek očekujem da se za moje povjerenje bore kandidati različitih političkih opcija (bez obzira na to što političke stranke, jelte, ne mogu sudjelovati na izborima za savjete mjesnih zajednica) s konkretnim idejama kako popraviti onaj svakidašnji život u što spada, recimo, rekonstukcija dječjih igrališta, bolja javna rasvjeta, vrtić, neka nova cesta… Na stranu to što smo mogli birati ili glasati za jednu jedinu listu, ili ne glasati. Ja sam odabrala ovo drugo. I ne samo ja već, ako je suditi po izlaznosti, i većina mojih sugrađana.

Pobjednici mogu biti zadovoljni. Pobijedili su (sad što protukandidate nisu mali, nema veze, pobjedi se u zube ne gleda). Koliko su zadovoljni izlaznošću, to je već drugo pitanje, i sigurno na njega neće javno odgovoriti. Koliko će iz ovih izbora izvući pouke, njihov je, a ne moj problem. Koliko će izvući pouke iz onoga što se govori među ljudima koji će bez razmišljanja reći da je krug zatvoren i da smo se ponovo vratili u jednopartijski sistem i da je odustajanje od korištenja glasačkog prava iskazivanje biračkog nezadovoljstva? Opet njihov, a ne moj problem.

I zašto su uopće izbori za savjete mjesnih zajednica, koje su inače obesmišljene i degradirane, toliko važni da se za njih bori čak i eliminacijom ostalih kandidata i kakav kontarefekt to proizvodi? Opet je njihov, a ne moj problem.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika