Sport i zabava Sport i zabava

Pehar ponovno u rukama Somboraca

Proteklog vikenda, u nedjelju, 6. lipnja, u velikoj dvorani Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor održan je 11. memorijalni turnir u stolnom tenisu Stipan Bakić. Turnir je okupio 32 igrača iz Sombora, Apatina, Novog Sada, Bečeja, Odžaka, Bačkog Brestovca, Subotice i Prigrevice.

Ovaj, jedanaesti po redu memorijalni turnir Stipan Bakić obilježili su prepoznatljivi maniri koji uz izvrsne stolnoteniske mečeve slave sportski duh i izvrsnu prijateljsku atmosferu i druženje.

»Počeli smo vrlo skromno, na prvom natjecanju je bilo 12 prijavljenih igrača, i to uglavnom članova naše sportske sekcije. Sada se turnir toliko razvio i na njega dolaze ozbiljni igrači da je prerastao razinu naših članova i drago mi je zbog toga. Sada je jedini naš predstavnik Viktor Oršo«, rekao je pročelnik sportske sekcije Pavle Matarić i dodao:

»Ove godine imamo odličan odziv, preko 30 aktivnih igrača u dvije kategorije. Posebno mi je drago da se ovdje uspostavljaju lijepe veze i poznanstva, pa čak i prelasci igrača iz jednih u druge klubove. Nikada se ne radi samo o stolnom tenisu. Puno je kvalitetnih igrača i turnir iz godine u godinu prelazi amaterske okvire i puno je ozbiljnih igrača. Posebno mi je drago što ljudi vole dolaziti na naš turnir i uglavnom onaj tko jednom dođe, opet se vrati. Organizaciju radimo sami, i to uglavnom nas nekoliko. Tehničku podršku i dobru suradnju imamo s lokalnim stolnoteniskim klubom ŽAK.«

Na turniru je sudjelovalo 32 igrača podijeljenih u dvije dobne kategorije, mlađe od 60 godina i preko 60 godina. U prvoj kategoriji, mlađih od 60 godina, bilo je 23 igrača, a Kristijanu Tomasoviću je četvrti put u ovih 11 godina pošlo za rukom da zauzme mjesto najboljeg.

U finalu mu je izvrsni suparnik bio Bogdan Cvetičanin iz Prigrevice, prošlogodišnji pobjednik, s kojim Kristijan od skoro nastupa u igri parova. Treće mjesto je zauzeo Nemanja Ćirić.

»Svake godine je sve bolje i bolje, konkurencija je sve jača i uvijek ćemo se vraćati na turnir«, rekao je Kristijan.

O tome koliko je zadovoljan svojom igrom dodaje da ne može biti neskroman i da je zaista zadovoljan i da je dobro igrao.

»Pobijedio sam Bogdana, druga iz ekipe, i da se dogodilo obrnuto, da je on pobijedio, jednako bi bilo zaslužno.«

»Atmosfera na ovom turniru je zaista posebna, ne znam što bih prije izdvojio - podlogu, osjećaje, igrače. Sigurno dolazim opet«, rekao je drugoplasirani Bogdan Cvetičanin i dodao da su današnji mečevi bili sjajni i da je u ovom odsustvu turnira uslijed situacije s koronom ovo pravo osvježenje.

»Imao sam priliku ići i u Osijek na turnire, ali ovaj ovdje mi je zaista poseban.«

U starijoj starosnoj kategoriji, igrača starijih od 60 godina, pobjedu je odnio Somborac koji živi u Novom Sadu Josip Antičević. Drugo mjesto je zauzeo Kramaršić, dok je četvrti bio Petko Vranješ.

Dobru atmosferu i izvrsnu organizaciju ističu i drugi sudionici. Miloš Kramaršić iz Beograda imao je drugo sudjelovanje na ovom turniru i drugi put zaredom osvojio je drugo mjesto.

»Već drugu godinu zaredom dolazimo na turnir i imao sam sreću da sam opet bio na drugom mjestu. Turnir je sjajan, posebno s aspekta druženja. Znate, u tim kategorijama nakon 60. godine ne mogu biti natjecateljski motivi poput kadeta, juniora i seniora. Mi smo veterani i ponašamo se u skladu s tim i na ovom turniru to je prikazano u najboljem svjetlu. Danas sam nominirao jednog od svojih protivnika za nagradu za fair play, jer je imao toliko pozitivan stav i korektnost da to nije uvijek obilježje ovog sporta u natjecateljskoj formi. Jer, svi žele pobjeđivati i bez toga to ne bi imalo smisla, ali na taj način se promoviraju vrijednosti zbog kojih, prije svega, postoji Hrvatski dom. I ne zaboravimo, na kraju, svi jednako uživamo u trećem poluvremenu i razmjeni dojmova tijekom ručka koji je uvijek lijepo organiziran.«

Svoje emocije nije skrivao prvoplasirani u skupini 60+ Josip Antičević. Ovo je drugi put da osvaja prvo mjesto na turniru, a ono što posebno izdvaja je atmosfera.

»Svi mi dolazimo igrati odličan stolni tenis, ali ono što posebno izdvaja ovaj turnir je sjajna atmosfera. Jako volim doći u rodni Sombor i posebno sam emotivan prema njemu. Igrači su bili sjajni i mislim da smo u finalnom meču bili izjednačeni i da sam dobio meč, malo uz sreću, malo uz bogato iskustvo koje imam u stolnom tenisu.«

Bilo je neobično lijepo vidjeti sudjelovanje Jovane Grubač, uvjerljivo najmlađe sudionice i jedine ženske predstavnice na turniru. Ovogodišnji pobjednici, s kojima je Jovana odmjerila snage i izvrsno ih slagala, također mogu svjedočiti da Jovani stolni tenis ide sjajno. Pred njom tek predstoje turniri, a ovakvim turnirima bogati svoje iskustvo.

Jovana je vrlo zadovoljna svojim nastupom s obzirom na broj treninga. Imali su pauzu od godinu dana i sada je cilj da ide na što više turnira. Njezin trener Zoran Tiragić kaže da su joj turniri važni, jer su u procesu ozbiljnog treninga, a iskustvo joj je važno pogotovo jer je kasno ušla u trenažni proces, pa sustiže svoje vršnjake i protivnike, a epidemiološka situacija uskratila im je vršnjačke turnire prethodnih godinu dana.

Uz ovaj turnir, sportska sekcija HKUD-a Vladimr Nazor organizira i Božićni turnir kako bi i za članove bilo upriličeno neko druženje i natjecanje. Eto prilike za ljubitelje ovog sporta koji nisu na nivou profi amatera da okušaju svoje vještine i osjete atmosferu kojom se ovdje slavi stolni tenis.

Gorana Koporan

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika