Aktualno Aktualno

O upošljavanju jezično stručnog kadra

Zakoni i pravilnici koji reguliraju zapošljavanje stručnog kadra na hrvatskom jeziku bili su tema savjetodavnog sastanka koji je u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u utorak, 8. lipnja, održan za ravnatelje predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. Osim ravnatelja vrtića i škola u kojima se izvodi program na hrvatskom, sastanku su prisustvovali pomoćnica pokrajinskog tajnika za obrazovanje Biljana Kašerić, načelnik prosvjetne inspekcije dr. sc. Dragan Grahovac, voditeljica školske uprave Sombor Milana Minarski te prosvjetne inspektorice Erzsébet Görög i Jelena Kujundžić.

Predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal ocjenjuje kako je sastanak dobro prošao.

»Na sastanku smo se detaljno upoznali sa zakonskim odredbama u vezi sa zasnivanjem radnog odnosa i uvjetima za upošljavanje u vrtićima i školama u kojima se realiziraju programi i na manjinskim jezicima. Do konačnih rješenja nismo došli i nisu razmatrani konkretni slučajevi, ali stvorena je jasna slika što su čije obveze. Vrlo koristan sastanak. Pokrajinska tijela su ovoga puta iskazali proaktivan odnos spram rješavanja pitanja hrvatske nacionalne manjine u području obrazovanja i u njima imamo partnere za nastavak suradnje i rješavanje otvorenih pitanja«, kaže Uršal.

Ravnateljica OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina i specijalna savjetnica predsjednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića za obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini s naglaskom na obrazovanje na hrvatskom jeziku Ljiljana Dulić smatra kako bi predložena rješenja mogla pomoći glede nedoumica oko upošljavanja jezično stručnog kadra.

»Izuzetno mi je drago da je do ovog sastanka došlo. Sad je šesti mjesec, pred nama je formiranje novih odjela, potraga za kolegama koji će raditi u tim odjelima. Budući da sada imamo poveznost svih čimbenika bitnih za nastavu – Ministarstva prosvjete, odnosno školske uprave, Pokrajinskog tajništva, škola i HNV-a, mislim da je ovo izuzetno dobar korak koji će nama ravnateljima pomoći. Na nama je da iskažemo potrebe škole za narednu godinu, nova grupa je završila lektorat za hrvatski jezik u Novom Sadu, a HNV će nam dati popis nastavnika koji su jezično stručni. Ukrštanjem tih podataka sve ćemo riješiti preko ljeta i 1. rujna, kada počne nova školska godina, neće biti nedoumica kao što je znalo biti posljednjih godina. Struktura kadrova će se formirati na osnovu raspoloživih kadrova koji su položili lektorat«, kaže Dulić.

Biljana Kašerić, također i članica radne skupine za osnutak Hrvatskog školskog centra je na naše pitanje o trenutačnom statusu dozvole za osnivanje ove ustanove navela kako je s njihove strane sve urađeno, a materijal poslan Skupštini AP Vojvodine, te da daljnji rad više ne ovisi o njima.

»Sve ono što je bilo do radne skupine urađeno je i materijal je predan na Skupštinu. Čekamo daljnji rad Skupštine, to više ne ovisi od radne skupine. Ova pandemija nas je sve poremetila, nisu se održavale ni skupštine u toj mjeri, ne znam što se dalje događa u tom segmentu, jer to više nije u našoj nadležnosti«, izjavila je Kašerić.

Lektorat na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koji osigurava punu kompetentnost za izvedbu odgojnog i obrazovnog rada na hrvatskom jeziku, ove godine pohađa 13-ero polaznika, a u prve dvije generacije završilo ga je ukupno njih sedamnaestero.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika